Prajitura Snickers este una dintre cele mai gustoase prajituri cu caramel si a devenit una dintre favoritele casei de la prima preparare.
Asa de mult le-a placut celor trei baieti ai mei ca nici n-au avut rabdare s-o lase la rece suficient.
M-am inspirat pentru aceasta reteta de la bucatarasul Ela68, dar a mea nu a iesit asa inalta si frumoasa ca a ei, insa gustul este divin!!!
Ingrediente
- Pentru blat:
- 8 albusuri
- 1 varf lingurita sare
- zeama de la 1/2 lamaie
- 9 linguri zahar
- 250 gr nuca macinata
- 4 linguri faina
- Pentru glazura alba:
- 200 gr ciocolata alba
- 2 linguri ulei
- Pentru caramel:
- 10 linguri zahar
- 8 galbenusuri
- 300 gr unt(65%)
- 200 gr alune cu miere
- 1 varf lingurita sare
- Pentru glazura neagra:
- 200 gr ciocolata amaruie
- 2 linguri ulei
Mod de preparare pentru prajitura Snickers
Incepem cu prepararea blatului, pentru ca acesta este baza prajiturii. Nu am respectat intocmai cantitatile din reteta Elei, pentru ca nu am avut gramajele respective, dar a iesit foarte buna!
Cum preparam blat de albusuri cu nuci
Batem albusurile spuma, presarate cu putina sare, folosind telul sau mixerul. Apoi adaugam treptat zaharul, alternand cu zeama de lamaie. Zeama de lamaie adaugata treptat ajuta la fermitatea bezelei. Adaugam apoi treptat nuca macinata alternand cu faina.
Tapetam tava cu hartie de copt( eu am folosit o tava de 25/36 cm) punem bezeaua cu nuci si o nivelam. Apoi dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 30-35 de minute la 180 de grade, dar facem, pentru siguranta, si testul cu scobitoarea.
Preparare glazura de ciocolata alba
Rupem ciocolata in bucatele mici si o punem intr-un vas, picuram si uleiul si topim ciocolata pe baie de aburi ca sa fim mai siguri ca nu se lipeste de peretii vasului. Intindem ciocolata calda peste blatul putin racit.
Dam tava la rece pentru a se intari ciocolata alba.
Preparare crema caramel pentru prajitura Snickers
Punem intr-un vas, la foc mic, 8 linguri de zahar si il caramelizam amestecand continuu sa nu se arda.
Adaugam untul si amestecam rapid pentru ca se va intari pe alocuri, dar nu va fi o problema pentru ca se va topi, apoi adaugam si galbenusurile amestecate cu putina sare si restul de zahar si lasam vasul pe foc, amestecand continuu, pana cand se va ingrosa crema ca o budinca.
Ridicam vasul de pe foc si adaugam alunele, apoi dam vasul la rece, dar nu il lasam prea mult, doar atat cat sa suporte degetul la incercare.
Turnam caramelul peste glazura alba, apoi dam din nou tava la rece pentru a se intari bine caramelul, cam 10 minute la frigider.
Preparare glazura neagra
Punem intr-un vas, pe baie de aburi, ciocolata neagra maruntita si amestecata cu uleiul si o lasam pana se topeste, amestecand din cand in cand.
Ridicam vasul de pe baia de aburi si il dam la rece pentru cateva minute, nu prea mult ca sa nu se intareasca, apoi o vom intinde peste caramel.
Dam din nou tava la rece, apoi putem portiona prajitura.
Eu nu am rezistat si am taiat din colturi care au fost tare bune si neracite!!
TIPS:
Pentru a putea portiona prajitura frumos, deoarece glazurile de ciocolata devin putin casante, lama cutitului trebuie trecuta prin apa fiarta la fiecare taietura in parte.
Am constatat ca se portioneaza mai bine prajitura daca nu este lasata sa se raceasca prea rau.
Daca nu se intareste bine bezeaua in timpul mixarii, se poate adauga si praf de copt pentru a fi siguri de reusita blatului.
9 comentarii
Vreu si eu o bucatica mica de la tine!!!!
Vreu si eu o bucatica mica de la tine!!!!
Andreea si eu as vrea, dar nu mai am! 😀 Data viitoare! >:D<
Arata de mori! Pozele sunt atat de clare incat iti vine sa musti din monitor!
Imi vine sa rad cand ma gandesc la tine si la cat de mult iti place sa iasa inalte prajiturile:)))) Muaah!
Sa nu razi singura :))) Stai sa radem impreuna :)))) Muah!
Numai cand ma gandesc la combinatie salivez de nu mai pot, d-apai cand mai vad si pozele imi vine sa lesin de pofta. 🙂
Asa patesc si eu cand ma uit la retetele tale delicioase si frumoase! 🙂
De ce mi se taie crema caramel cand adaug untul peste zaharu caramelizat?
Nu se taie, trebuie să amestecați intens până când se omogenizează.