Prăjitura cu foi și gem de prune – Prăjitura Jerbo

de Maria Udrea
87299 vizualizări
Prăjitura cu foi și gem de prune

Prăjitura cu foi și gem de prune se mai găsește și sub denumirea de prăjitura Jerbo/  Zserbo, sau Prăjitura Greta Garbo.

Prăjitura a fost inventată de un cofetar din  Budapesta, Emil Gerbeaud (care se pronunță Jerbo). Acesta a denumit prăjitura după o vizită a actriței Greta Garbo în cofetăria sa. Astfel, prăjitura se găsește și sub denumirea de Jerbo, după numele acestuia, dar și de Greta Garbo, după numele actriței.

Este una dintre cele mai simple prăjituri, pentru că umplutura este din gem cu miez de nucă. Dar, pe cât de simplă este, pe atât de gustoasă și de apreciată. Combinația dintre foile fragede cu umplutura de gem, nuci și glazura de ciocolată este una irezistibilă.

Pe lângă faptul că este delicioasă, are și aspect plăcut și este spornică. Merită preparată pentru un platou cu prăjituri festive. și spornică.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 750 g făină
  • 250 g unt(82%)
  • 250 g smântână(20%)
  • 3 ouă
  • 125 g zahăr
  • coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță esență de lămâie
  • 1 plic drojdie uscată (7 g)
  • un praf sare
  • Pentru umplutură:
  • 800 g gem de prune
  • 200 g nucă
  • 50 g zahăr tos
  • un praf scorțișoară, opțional
  • Pentru glazură:
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 linguri de cacao
  • 1 lingură de ulei
  • 40 ml  apă fierbinte
  • 150 g nuca măcinată

 

Porții: 20

Dimensiuni tavă: 28/40 cm;

Timp de preparare: 50 minute

Mod de preparare pentru prăjitura cu foi și gem de prune – Prăjitura Jerbo

Începem cu pregătirea aluatului care necesită frământare și odihnă la rece pentru a se putea întinde.

Preparare aluat

Frecăm untul moale cu zahărul și un praf de sare, apoi adăugăm ouăle, smântâna, coaja și esența de lămâie și omogenizăm bine compoziția.
Încorporăm apoi, treptat, făina amestecată cu drojdia uscată.
Obținem un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios, pe care îl lăsăm la odihnit 20-30 de minute, la rece. Apoi îl împărțim în patru părți egale.

Asamblare Prăjitura cu foi și gem de prune

 Întindem prima foaie de aluat în tava unsă cu ulei și tapetată cu zahăr, o ungem cu gem, presărăm nuca amestecată cu zahăr și scorțișoară, apoi întindem cea de-a doua foaie de aluat, iar gem și nucă și tot așa, ultima foaie rămânând neunsă.
Înțepăm din loc în loc cu o furculiță, foaia de deasupra și coacem prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.

Preparare glazură

Punem uleiul și apa într-o crăticioară, pe foc și le aducem la punctul de fierbere. Adăugăm treptat zahărul amestecat cu cacao si amestecăm  intens până se omogenizează compoziția. Turnăm imediat glazura fierbinte, peste prăjitura răcită.
Presărăm imediat nuca măcinată și lăsăm prăjitura să se răcească și glazura să se întărească, apoi o porționăm.
Este tare bună și aromată această prăjitură cu foi și gem de prune – Jerbo sau Greta Garbo, chiar merită încercată.
Să vă fie de folos!
Aluat fragedAluat fragedFoaie de aluat întinsă în tava de coptPrăjitura glazuratăPrăjitura Jerbo sau prăjitura cu foi și gem de prune în tavă, după coacerePrăjitura cu foi și gem de prune porționată pe un platou alb
Găsiți pe blog și rețeta clasică pentru foi fragede coapte pe dosul tăvii.
Dar găsiți și mai multe rețete de prăjituri cu foi.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.