Prăjitura cu foi și gem de prune se mai găsește și sub denumirea de prăjitura Jerbo/ Zserbo, sau Prăjitura Greta Garbo.
Prăjitura a fost inventată de un cofetar din Budapesta, Emil Gerbeaud (care se pronunță Jerbo). Acesta a denumit prăjitura după o vizită a actriței Greta Garbo în cofetăria sa. Astfel, prăjitura se găsește și sub denumirea de Jerbo, după numele acestuia, dar și de Greta Garbo, după numele actriței.
Este una dintre cele mai simple prăjituri, pentru că umplutura este din gem cu miez de nucă. Dar, pe cât de simplă este, pe atât de gustoasă și de apreciată. Combinația dintre foile fragede cu umplutura de gem, nuci și glazura de ciocolată este una irezistibilă.
Pe lângă faptul că este delicioasă, are și aspect plăcut și este spornică. Merită preparată pentru un platou cu prăjituri festive. și spornică.
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 750 g făină
- 250 g unt(82%)
- 250 g smântână(20%)
- 3 ouă
- 125 g zahăr
- coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță esență de lămâie
- 1 plic drojdie uscată (7 g)
- un praf sare
- Pentru umplutură:
- 800 g gem de prune
- 200 g nucă
- 50 g zahăr tos
- un praf scorțișoară, opțional
- Pentru glazură:
- 150 g zahăr pudră
- 2 linguri de cacao
- 1 lingură de ulei
- 40 ml apă fierbinte
- 150 g nuca măcinată
Porții: 20
Dimensiuni tavă: 28/40 cm;
Timp de preparare: 50 minute
Mod de preparare pentru prăjitura cu foi și gem de prune – Prăjitura Jerbo
Începem cu pregătirea aluatului care necesită frământare și odihnă la rece pentru a se putea întinde.
Preparare aluat
Asamblare Prăjitura cu foi și gem de prune
Preparare glazură
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.