Prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate

de Maria Udrea
17159 vizualizări
Prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate

Aveam această rețetă de prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate postată pe bucătăraș.ro și lipsea de pe blog.

Nu sunt chiar mulțumită de poze 😀 pe vremea aceea nu îmi reușeau prea bine prezentările, dar rețeta în sine este una care merită promovată.
Este o prăjitură foarte aromată și-i tare bună, mai ales servită rece, a doua zi, dacă există răbdare! 🙂

prajitura-rasturnata-cu-prune-si-nuci-caramelizate-8

Prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate

Prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate

Aveam această rețetă de prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate postată pe bucătăraș.ro și… Prăjituri Prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.5/5
( 2 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 7 ouă
  • 7 linguri zahăr
  • 175 gr unt
  • 2 linguri ulei
  • 12 linguri făină
  • 1 plic praf de copt
  • sare
  • coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță esență de lămâie
  • Pentru glazură:
  • 6 linguri zahăr
  • 25 gr unt
  • 1 kg prune ușor necoapte
  • scorțișoară măcinată
  • 150 gr miez de nucă

 

Porții: 20

Timp de preparare: 45 minute

Dimensiuni tavă: 24/36 cm

Mod de preparare

Pregătim caramelul

Mai întâi caramelizăm 6 linguri de zahăr, într-un vas și îl turnăm imediat în tava în care coacem prăjitura răsturnată cu prune și nuci, caramelizate.

Rotim tava ușor pentru ca zahărul ars să-i îmbrace uniform toată baza, apoi, o lăsăm să se răcească.

Acum depinde fiecare ce tavă folosește, probabil se poate arde zahărul direct în tavă pentru a nu mai utiliza și alt vas, eu am preferat așa.

Preparare blat pentru prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate

Punem untul la topit pe foc moale împreună cu uleiul.

Separăm albușurile de gălbenușuri.

Mixăm albușurile spumă cu puțină sare, apoi adăugăm treptat zahărul, iar când bezeaua devine fermă, adăugăm gălbenușurile unul câte unul și încorporăm untul topit, dar ușor răcit.

Omogenizăm compoziția, apoi adăugăm făina amestecată cu praful de copt.

La final, adăugăm coajă rasă de lămâie și esența.

Ungem tava, peste zahărul ars, cu unt, așezăm miezul de nucă tăiat în sferturi sau chiar și jumătăți  de prune deasupra, cu partea interioară în jos.

Presărăm puțină scorțișoară și răsturnăm compoziția de blat peste ingredientele din tavă.

Nivelăm compoziția și dăm tava la cuptor, pentru 40 de minute, la 180 grade, dar facem și testul cu scobitoarea.

După ce se coace, răsturnăm prăjitura, imediat, pe un platou, pentru a nu se întări zahărul caramelizat în tavă și  să nu mai putem desprinde prăjitura.

Să nu vă speriați că pe alocuri mai rămâne nucă lipită de tavă, dar se desprinde ușor cu ajutorul unei lame de cuțit, sau cu o linguriță.

Este foarte bună această prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate, iar siropul de zahăr ars se îmbibă puțin în blat, când este răsturnată.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: