Prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate

de Maria Udrea
28058 vizualizări
Prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate

De cum apar primele prune coapte, gândul la rețetele de prăjituri cu prune nu ne dă pace. Una dintre cele cele mai apreciate rețete din această categorie este cea de prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate.
Este o prăjitură foarte aromată și-i tare bună, mai ales servită rece, a doua zi, dacă există răbdare!

prajitura-rasturnata-cu-prune-si-nuci-caramelizate-8

Mai găsiți pe blog și o rețetă de tartă cu prune și alune de pădure, simplă și ușoară.

Iar una și mai ușoară și rapidă este rețeta de crumble cu prune și nuci. Prunele și nucile fac echipă bună împreună, așa cum puteți vedea și în rețeta prăjiturii de azi, prezentată mai jos cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate

Prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate

De cum apar primele prune coapte, gândul la rețetele de prăjituri cu prune nu ne… Prăjituri Prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.5/5
( 8 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 7 ouă
  • 7 linguri zahăr
  • 175 gr unt
  • 2 linguri ulei
  • 12 linguri făină
  • 1 plic praf de copt
  • sare
  • coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță esență de lămâie
  • Pentru glazură:
  • 6 linguri zahăr
  • 25 gr unt
  • 1 kg prune ușor necoapte
  • scorțișoară măcinată
  • 150 gr miez de nucă

 

Porții: 20

Timp de preparare: 45 minute

Dimensiuni tavă: 24/36 cm

Mod de preparare pentru prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate

Primul pas constă în pregătirea caramelului.

Caramelizăm 6 linguri de zahăr, într-un vas și îl turnăm imediat în tava în care coacem prăjitura răsturnată cu prune și nuci, caramelizate.

Rotim tava ușor pentru ca zahărul ars să-i îmbrace uniform toată baza. Apoi, lăsăm caramelul să se răcească și ne ocupăm de compoziția pentru blat și de prune.

Acum depinde de tava pe care o folosește fiecare. Probabil se poate arde zahărul direct în tavă pentru a nu mai utiliza și alt vas.

Preparăm aluatul și coacem prăjitura

Punem untul la topit într-o tigaie cu puțin ulei, așezată la foc de intensitate minimă. După topire îl lăsăm la temperat până când pregătim celelalte ingrediente.

Luăm două boluri și separăm în ele albușurile de gălbenușuri.

Mixăm albușurile spumă cu puțină sare, apoi adăugăm treptat zahărul, iar când bezeaua devine fermă, adăugăm gălbenușurile unul câte unul și încorporăm untul topit, dar ușor răcit.

Omogenizăm compoziția, apoi adăugăm făina amestecată cu praful de copt și trecut amestecul prin sită.

La final, adăugăm coajă rasă de lămâie și esența.

Ungem tava, peste zahărul ars, cu unt, așezăm miezul de nucă tăiat în sferturi sau chiar și jumătăți  de prune deasupra, cu partea interioară în jos.

Presărăm puțină scorțișoară și răsturnăm compoziția de blat peste ingredientele din tavă.

Nivelăm compoziția și dăm tava la cuptor, pentru 40 de minute, la 180 grade, dar facem și testul cu scobitoarea.

După ce se coace, răsturnăm prăjitura, imediat, pe un platou, pentru a nu se întări zahărul caramelizat în tavă și  să nu mai putem desprinde prăjitura.

Să nu vă speriați că pe alocuri mai rămâne nucă lipită de tavă, dar se desprinde ușor cu ajutorul unei spatule, sau cu o linguriță.

Este foarte bună această prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate, iar siropul de zahăr ars se îmbibă puțin în blat, când este răsturnată.

Mai puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram sau pe Twitter.

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.