179

Îmi place tare mult să prepar crumble, cu orice fructe, dar parcă acest crumble cu prune și nuci este cel mai bun dintre toate.
Cu prune de toamnă de mai multe feluri, pudrate cu zahăr vanilat și scorțișoară, așezate pe un pat de pesmet cu nucă măcinată, a rezultat un crumle de notă maximă, părerea mea și a celor care l-au savurat.

Ingrediente
- Pentru crumble:
- 185 g unt(65%)
- 200 g făină
- 100 g zahăr
- un praf sare
- 2 plicuri zahăr vanilat
- Pentru umplutură:
- 500 g prune(de 3 tipuri)
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 linguriță scorțișoară, pudră
- 50 g nucă măcinată
- 50 g pesmet
- 15 g unt
Porții: 4
Timp de preparare: 40 minute
Diametru forma de copt: 21 cm
Mod de preparare
Pregatim umplutura
Spălăm bine prunele, le ștergem, le îndepărtăm sâmburii și le feliem în 4 sau 6, în funcție de mărimea lor.
Eu am folosit 3 feluri de prune: vinete românești, negre, din cele pentru țuică și Anna Spath, trei arome deosebite cu o dulceață aparte.
Ungem forma de copt cu puțin unt, cam 15 grame am pus eu, apoi presărăm la baza ei nuca măcinată, amestecată cu pesmetul.
Așezăm prunele peste patul de nucă și pesmet și presărăm zahăr vanilat și scorțișoară peste ele.
Le lăsăm să se odihnească până preparăm aluatul de crumble.
Pregătim aluatul pentru Crumble cu prune și nuci
Amestecăm făina cu zahărul, zahărul vanilat și un praf de sare și adăugăm peste acest amestec, untul rece, tăiat în cuburi.
Cu vârfurile degetelor amestecăm rapid untul cu făina, până obținem niște firimituri, pe care le presărăm peste prune.
Dăm forma la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, sau până când deliciosul crumble cu prune și nuci, se rumenește bine la suprafață.
Este foarte bun, atât cald, cât și rece.
Opțional, se pudrează cu zahăr.
Să vă fie de folos!