Foi pentru cremșnit preparate în casă

de Maria Udrea
114319 vizualizări
Foi pentru cremșnit și cremă rapidă

Pentru că mi s-a cerut adesea o rețetă separată de foi pentru cremșnit, vă voi împărtăși rețeta mea preferată.

Spun rețeta preferată, pentru că obișnuiesc să fac mai multe tipuri de aluat pentru foi, însă acesta fiind cu iaurt, chiar este preferatul meu.

Foile se frăgezesc foarte repede, așa că nu mai trebuie să aștept ore întregi până porționez prăjitura.

Și pentru că rețeta este despre foi pentru cremșnit, nu le-am lăsat neumplute. Am preparat o cremă clasică de vanilie.

Cremșnit cu cremă de vanilie presărat cu zahăr pudră Cremșnit porționat pe o farfurie și în tavă

 

 

Foi pentru cremșnit și cremă rapidă

Foi pentru cremșnit și cremă rapidă

Pentru că mi s-a cerut adesea o rețetă separată de foi pentru cremșnit, vă voi… Cornuri si aluaturi de casa Foi pentru cremșnit preparate în casă European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.5/5
( 25 vot(uri) )

Ingrediente

  • Aluat de foi pentru cremșnit( 2 foi de 23/36 cm):
  • 250 g făină + extra pentru masa de lucru
  • 2 gălbenușuri
  • 2 linguri iaurt cremos
  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 1 lingură oțet
  • 1 praf de sare
  • Pentru uns:
  • 150 g unt cu 82% grăsime
  • 150 g făină
  • Pentru crema de vanilie:
  • 5 gălbenușuri de ouă medii
  • 150 gr zahăr
  • 1 l lapte
  • 150 gr făină sau 75 gr amidon
  •  vanilie( 1 păstaie, sau 2 lingurițe esență, sau 3-4 plicuri zahăr vanilinat)
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 200 gr unt gras

Mod de preparare foi pentru cremșnit

Aducem toate ingredientele pe masa de lucru și le lăsăm minim 10 minute, pentru a nu fi reci în momentul când le amestecăm.

Pregătim aluatul pentru foi

Punem într-un vas gălbenușurile, un praf de sare, untul moale, iaurtul și oțetul.
Le amestecăm până la omogenizare, apoi cernem, treptat, făina deasupra și o încorporăm în compoziție.
Frământăm aluatul, mai întâi în vas, apoi pe masa presărată cu făină, până când nu va mai fi lipicios.
Nu trebuie să fie foarte ferm, adăugăm făină doar până când aluatul nu se mai lipește.
Pentru uns, amestecăm untul moale, ținut cel puțin 30 de minute la temperatura camerei, cu făina.
Cernem făina, treptat, peste unt și amestecăm cu ajutorul degetelor, până se formează un aluat moale.
Puteți folosi mixerul pentru aluaturi, dar eu prefer să le frământ la mână, să am controlul făinii.
Colaj de poze cu pașii de preparare a aluatului

Pașii de împachetare a aluatului de foi pentru cremșnit

Presărăm făină pe masa de lucru și întindem aluatul într-o foaie subțire, cu ajutorul sucitorului de aluaturi, pe care îl pudrăm cu făină.
Ungem aluatul cu 2/3 din compoziția de unt cu făină, cât mai uniform.
Apoi împăturim aluatul în trei, așa încât să avem trei straturi, iar între ele compoziția de unt cu făină.
Aducem partea din dreapta aluatului până acoperim 2/3 din aluat, apoi aducem și partea din stânga peste pachetul format( a se vedea și pozele că se înțelege mai bine).
Colaj de poze cu pașii de întindere și ungere a aluatului
Presăm ușor cu mâinile, aluatul astfel împăturit și îl ungem din nou cu restul de compoziție.
Din nou îl împachetăm în trei, îl acoperim cu folie și îl dăm la rece pentru 30 de minute, sau până când se întărește compoziția din interior.
Colaj de poze cu pașii de împachetare a aluatului pentru foile de cremșnit

Coacerea foilor de aluat pentru cremșnit

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Scoatem aluatul din frigider și îl tăiem în două părți, nu chiar egale.
Eu las mai mult la foaia pe care o pun la baza cremșnitului și mai puțin la cea de deasupra, de obicei.
Dar nu este o regulă, se poate împărți aluatul în mod egal.
Întindem prima parte de aluat pe dosul tăvii( 23/36 cm), unsă cu puțin unt sau ulei și pudrată cu făină.
Coacem foaia de aluat pentru cremșnit la 180 de grade, pentru 3-5 minute.
La fel procedăm și cu a doua foaie.
Lăsăm foile să se răcească complet, înainte de a le umple cu cremă.
Colaj de poze cu foile de cremșnit coapte și cremșnitul presărat cu zahăr Porție de cremșnit cu foi preparate în casă și cremă de vanilie pe farfurie neagră, alături de tava cu cremșnit
Sper să vă placă rețeta mea de foi pentru cremșnit și să o testați!

Cremșnit porționat pe o farfurie și în tavăGăsiți pe blog mai multe rețete de aluaturi pentru foi coapte pe dosul tăvii.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.