Cremă de vanilie pentru prăjituri

de Maria Udrea
0 comentarii
Cremă de vanilie pentru prăjituri

Pentru că am două rețete de cremă de vanilie pentru prăjituri, m-am gândit că este timpul să fac un articol separat cu ele.

Sunt două rețete pentru că folosesc făină la una din ele, iar la cealaltă amidon de porumb.

Rețeta clasică este cea cu făină, așa se prepară din vremuri de mult apuse, când nu prea știam de varianta cu amidon.

Și tot rețeta clasică este cu unt, ca mai toate rețetele vechi de creme.

Ulterior am făcut cunoștință cu mascarpone și am început să înlocuim untul cu el.

Ideea este că sunt foarte gustoase în toate variantele. Însă, de multe ori ni se face dor de gustul de odinioară și apelăm la caietul îngălbenit de vreme.

Despre rețeta de cremă de vanilie pentru prăjituri

Rețeta clasică o am de prin anii 90, atunci m-am apucat eu de gătit.

O să găsiți pe net mai multe variante, toate pornesc de la crema franțuzească ”creme patissiere”.

Rețeta brută este doar din lapte cu gălbenușuri și făină. Însă atunci când dorim să umplem prăjiturile cu ea, pentru a fi mai cremoasă, se adaugă unt. Fără unt este ca o budincă.

Folosim crema de vanilie la umplerea eclerelor – Vedeți aici rețeta mea de eclere!

O mai folosim la umplerea torturilor, așa cum am făcut eu la acest Tort cu glazură oglindă și cremă de vanilie.

Dar, cel mai mult îmi place mie la umplerea foilor pe dosul tăvii – Vedeți și rețeta mea de foi pe dosul tăvii.

După cum am spus, eu voi prezenta rețeta clasică. Însă menționez că de multe ori și eu mă mai abat de la ea, în funcție de bugetul pe care doresc să-l aloc la un desert. A mă abate de la ea înseamnă a mai tăia din cantitatea de gălbenușuri. De exemplu, rețeta clasică este cu 8 gălbenușuri la 1 litru de lapte. Să știți că merge și cu 6, dar adăugăm mai multă făină.

Mai puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook. Dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Cremă de vanilie pentru prăjituri

Cremă de vanilie pentru prăjituri

Printează
Porții: 1 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 2 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 8 gălbenușuri de ouă medii
  • 175-200 gr zahăr
  • 1 l lapte
  • 130 gr făină sau 65 gr amidon
  •  vanilie( 1 păstaie, sau 2 lingurițe esență, sau 3-4 plicuri zăhăr vanilinat)
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 200 gr unt

MOD DE PREPARARE

Iată cum procedăm pentru a prepara crema de vanilie pentru prăjituri sau torturi!

Mai întâi punem laptele la fiert cu păstaia de vanilie și puțină sare.

Gălbenușurile le punem în bolul mixerului, presărăm puțină sare și peste ele și le amestecăm pentru a-și intensifica culoarea. Sarea ajută la intensificarea culorii.

Adăugăm zahărul și amestecăm intens până devin spumoase. Apoi încorporăm, treptat, făina și omogenizăm compoziția.

Turnăm laptele fierbinte, în fir subțire și amestecăm rapid până îl încorporăm pe tot în compoziția de gălbenușuri.

Transferăm vasul cu crema de vanilie pe foc mic spre mediu și amestecăm continuu până când crema este bine îngroșată și fierbe, adică face acele bule la suprafață.

Stingem focul și așezăm imediat o folie de prospețime peste cremă, la contact cu aceasta.  Folia nu va permite cremei să facă la suprafață crustă.

Lăsăm crema să se răcească definitiv, înainte de a o completa cu unt.

Untul, se lasă la temperatura camerei, apoi se spumează cu mixerul și se adaugă peste el, treptat, crema de vanilie.

Eu am spumat untul cu puțin zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru un plus de aromă.

Pentru varianta cu amidon, procedăm la fel, înlocuind făina cu amidonul.

Aici, aș mai menționa că pe lângă amidonul adăugat, eu mai plusez cu o lingură de făină. Asta pentru o textură mai compactă.

Acum vine întrebarea ”Ce putem face cu albușurile rămase?”

Eu congelez albușurile și le scot atunci când prepar deserturi cu ele.

Vedeți aici rețete diverse de deserturi cu albușuri!

Rețete diverse de prăjituri cu albușuri

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.