Samosa cu carne tocată și legume

de Maria Udrea
4111 vizualizări
Plăcințele triunghiulare servite cu ketchup

Pentru că în weekend îmi place să-mi surprind familia cu diferite gustări delicioase, în weekend-ul trecut am preparat o rețetă de samosa cu carne tocată și legume.

Samosa este denumirea unui aperitiv cald din bucătăria indiană. Sunt mici plăcințele preparate sub formă de triunghiuri, dintr-un aluat foarte simplu și umplute cu diferite ingrediente gătite.

De obicei sunt umplute cu legume, dar merg la fel de bine și cu carne sau cu pește. Ai mei le-au preferat cu carne.

Se prepară prăjite în ulei, sau coapte în cuptor, însă există și forme de copt electrice, speciale pentru acestea.

Eu tocmai am intrat în posesia unei astfel de forme de copt și am pus-o în funcțiune. Îmi plac mult astfel de aparate de copt electrice, am o întreagă colecție în bucătărie.

Cel mai des folosesc aparatul panini maker la care prepar pâinici plate, sandvișuri, dar și plăcinte.

Vedeți aici o rețetă de plăcintă cu brânză și mărar la Panini Maker!

Un alt aparat pe care îl folosesc foarte des este aparatul de vafe. Prepar la el atât vafe dulci cât și sărate.

Vedeți aici o rețetă de vafe și brioșe aperitiv cu legume și carne!

Cum se prepară rețeta de samosa cu carne tocată și legume

Aluatul pentru plăcințele este unul simplu cu apă, făină și, opțional, ulei. Eu am adăugat și ulei pentru elasticitatea aluatului. Nu necesită agenți de creștere. Umplutura din carne și legume o preparăm înainte de a umple aluatul. La fel și dacă optăm pentru umplutură doar din legume. Plăcințelele se pot prepara și la cuptor, sau prăjite în ulei, în funcție de preferințele fiecăruia. Mie mi-au plăcut în mod deosebit cum au ieșit preparate la aparatul electric.

Dacă dețineți astfel de aparate electrice, sau din cele ce se încălzesc pe flacăra aragazului, vă invit să descoperiți mai multe rețete pe blog. Sunt și rețete de post, dar și de frupt, chiar și deserturi.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de samosa cu carne tocată și legume.

Plăcințele triunghiulare servite cu ketchup

Samosa cu carne tocată și legume

Pentru că în weekend îmi place să-mi surprind familia cu diferite gustări delicioase, în weekend-ul… Carne tocată Samosa cu carne tocată și legume European Printează
Porții: 3 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 5 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 600 gr făină
  • 300 ml apă caldă
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1 linguriță cu oțet de vin
  • Pentru umplutură:
  • 350 gr carne tocată, amestec porc + vită
  • 1 ceapă mare
  • 3 căței de usturoi
  • 1 morcov mediu
  • 2 lingurițe cu dulceață de ardei iuți
  • sare și piper, după gust
  • puțin cimbru
  • 2 linguri de ulei
  • 200 ml de vin roșu
  • 50 gr mozzarella răzuită
  • 2 ouă
  • 1/2 legătură de pătrunjel verde
  • 1/2 legătură de mărar verde

 

MOD DE PREPARARE

Începem cu prepararea umpluturii care necesită și răcire înainte de a fi folosită.

Curățăm și tocăm legumele și le punem la călit în ulei încins. Le lăsăm doar până când încep să se pătrundă, apoi adăugăm carnea tocată. Amestecăm bine carnea tocată cu legumele pentru a se pătrunde și aceasta uniform. Presărăm sare, piper și cimbru și lăsăm ingredientele să se prepare la foc lent.

Adăugăm puțin vin roșu pentru a urgenta prepararea cărnii și frăgezirea acesteia. Le lăsăm să fiarbă în vin până când alcoolul se evaporă. Apoi, transferăm totul într-o sită să se scurgă lichidul.

Între timp, pregătim aluatul.

Amestecăm într-un bol făina cu sarea și turnăm treptat, apa caldă, amestecată cu 3/4 din cantitatea de ulei.  Restul de ulei îl folosim la final când întindem aluatul.

Frământăm un aluat omogen și nelipicios pe care îl acoperim cu un bol de sticlă și îl lăsăm la odihnit 15-20 de minute, sau până când se răcesc ingredientele pentru umplutură.

Asamblăm și coacem samosa cu carne tocată și legume

Când carnea tocată și legumele sunt răcite și scurse de grăsime, adăugăm 2 ouă, mozzarella răzuită și verdeața tocată.  Omogenizăm bine amestecul de ingrediente.

Împărțim aluatul în șase părți egale. Ungem masa de lucru cu ulei, ungem și sucitorul de aluaturi și întindem, pe rând,  câte două părți din aluat în două foi cu dimensiunile ceva mai mari decât cele ale cuvei aparatului de copt. Așezăm prima foaie de aluat peste forma de copt, deschisă. Cu o linguriță, porționăm din umplutură în locașurile formei de copt. Așezăm deasupra a doua foaie de aluat, decupăm surplusul de pe margini și închidem aparatul.

Conectăm aparatul la sursa de curent și coacem plăcințelele până când aluatul este bine rumenit la suprafață.  Ne avertizează ledurile din dotare când aluatul este rumenit, dar, de obicei, mai prelungim puțin timpul de coacere, pentru o rumenire perfectă.

Repetăm procedeul și coacem alte două runde de samosa.

Decupăm, apoi, plăcințelele în triunghiuri cu o foarfecă de bucătărie. Le servim cu sosurile preferate.

Ai mei le-au servit cu ketchup ușor picant.

Spor și poftă bună!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

2 comentarii

Dana 12 November 2022 - 16:54

Vreau sa stiu daca se intareste repede samosa dupa ce a fost coapta in aparat? Daca nu se consuma imediat, foaia ( crusta) de coca Devine tare. Cat poate fi pastrata ? Multumim!

Răspuns
Maria Udrea 12 November 2022 - 21:00

Depinde ce aluat folosiți. Eu am folosit foietaj. Da, devine crocant, dar așa ne place. Este crocant pe margini. Însă și aici depinde cât țineți samosa în aparat. Dar, puneți samosa în pungă de plastic la rece și nu se va usca. O puteți păstra 3-4 zile sau chiar mai mult, în funcție de ce puneți în interior.

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.