Ceapă roșie marinată în oțet

de Maria Udrea
0 comentarii
Bol de sticlă cu ceapă marinată, alături de două borcane cu ceapă marinată

Pentru că am dispus de multă ceapă roșie, din grădina mamei mele, am pus pentru mai târziu și câteva borcane cu ceapă roșie marinată în oțet.

Ne place în mod deosebit ceapa marinată în oțet, mai ales inclusă în salata orientală, sau în alte salate cu cartofi. De obicei o prepar pe loc, atunci când prepar și salata. Însă, câteva borcane cu ceapă marinată prind bine atunci când timpul nu ne este chiar favorabil în bucătărie.

Vedeți mai jos câteva rețete de salată cu ceapă roșie de pe blog:

Salată de cartofi cu ton file și ceapă roșie

Chiftele în sos de maioneză cu iaurt și ceapă roșie

Salată orientală de post, rețetă simplă

Dar ceapa roșie marinată mai poate fi servită și cu ciorbe, sau cu supe acrișoare. Dacă preparăm soluția de marinat ușor picantă ceapa iese chiar deosebită. Poate înlocui cu succes ardeiul iute servit cu ciorbe, sarmale, etc.

Cum se prepară rețeta de ceapă roșie marinată în oțet

Atunci când prepar o salată orientală și folosesc ceapă marinată, o prepar doar în oțet, pentru a se acri mai rapid. Când o prepar pentru cămară, folosesc o soluție cu apă 1:1, pentru a nu se acri prea mult. Marinez ceapa roșie după rețeta de murături, dar cu alt raport apă/oțet.  În rest, folosesc aceleași condimente, sare și zahăr. Soluția lichidă se pune fierbinte peste ceapa tocată, ca la rețetele clasice de murături.

Uneori mai prepar ceapa roșie, dar și pe cea albă, caramelizată cu zahăr brun și oțet balsamic. Este ideală pentru sosuri sau pentru diferite garnituri.

Un exemplu ar fi rețeta de friptură de porc și cartofi la cuptor, cu sos de ceapă caramelizată.

Dar găsiți pe blog mai  multe rețete cu ceapă caramelizată, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Bol de sticlă cu ceapă marinată, alături de două borcane cu ceapă marinată

Ceapă roșie marinată în oțet

Printează
Porții: 2 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 8 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 1 kg ceapă roșie
  • 250 ml oțet de vin
  • 250 ml apă
  • 1/2  lingură cu sare pentru murături
  • 1 lingură cu condimente pentru murături
  • 1 lingură cu zahăr

 

MOD DE PREPARARE

Mai întâi curățăm ceapa și o tăiem în fâșii. O îndesăm bine în borcane.

Punem într-o crăticioară oțetul, apa, condimentele, sarea și zahărul. Punem cratița pe foc și lăsăm soluția să fiarbă pentru 1 minut, atât cât să se degaje aromele condimentelor. Apoi, o turnăm fierbinte printr-o strecurătoare, peste ceapa roșie din borcane. Deasupra mai așezăm din condimente, așa încât să le putem înlătura cu ușurință când desfacem borcanele.

Nu uităm să așezăm sub borcane lama unui cuțit, pentru a nu se sparge la contactul cu soluția fierbinte.

Închidem borcanele cu capacele din dotare, le înfășurăm în prosoape și le lăsăm să se răcească treptat.

Apoi le putem eticheta și trece în cămară.

Ne vor prinde foarte bine mai târziu.

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.