Sirop de trandafiri

de Maria Udrea
1948 vizualizări
Sirop de trandafiri în sticle

Pentru că de data aceasta am fost la mama exact în perioada când trandafirii de Damasc au înflorit, am preparat din ei o minunată rețetă de sirop de trandafiri. Foarte aromat a ieșit și foarte frumos colorat.

Deja am degustat una dintre sticlele de sirop alături de familie, diluat cu apă minerală și 2-3 cuburi de gheață. Este minunat! Nu mă așteptam să obțin așa culoare frumoasă. La început, când am fiert petalele acestea s-au decolorat, iar lichidul avea culoare maro. Sincer, m-am speriat, am crezut că așa va rămâne culoarea. Însă, după ce petalele au stat o perioadă la macerat și după ce am fiert siropul separat, culoarea a fost una de vis. Abia aștept următoarea tură de flori pentru a prepara și dulceață de trandafiri.

Nu am foarte multe rețete de băuturi preparate în casă, postate pe blog. Dar, de curând am postat și rețeta de lichior de mentă, preparat cu mentă din grădina mamei. Iar mama a pus petale de trandafiri la macerat pentru a prepara și lichior de trandafiri. Cred că va ieși demențial de bun.

Și mai preparăm an de an rețeta de sirop concentrat de păpădie.  Foarte bun este pentru îndulcit ceaiurile. Are textură și culoarea ca mierea.

Cum se prepară rețeta de sirop de trandafiri

Pentru rețeta de față, pe lângă trandafirii de Damasc, speciali pentru dulceață și sirop, am adăugat și 2 trandafiri roșii, catifelați, pentru culoare. Nu am avut sare de lămâie, necesară, de asemeni, pentru a accentua culoarea siropului. Dar am adăugat o lămâie proaspătă, tăiată în felii. Oricum, culoarea a ieșit neașteptat de frumoasă.

Sirop de trandafiri

Abia aștept să prepar și dulceață de trandafiri, chiar dacă este mai mult de muncă la ea.

Dacă și voi obișnuiți să pregătiți rețete de gem, compot, dulceață sau sirop, poate găsiți inspirație și în rețetele mele de pe blog. Le descoperiți în secțiunea ”Conserve”.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de sirop de trandafiri.

Sirop de trandafiri în sticle

Sirop de trandafiri

Pentru că de data aceasta am fost la mama exact în perioada când trandafirii de… Siropuri și sucuri naturale Sirop de trandafiri European Printează
Porții: 10 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 5 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 350 gr petale de trandafiri de Damasc
  • petalele de la 2 trandafiri roșii, catifelați
  • 2 kg zahăr
  • 2 litri de apă
  • 1 lămâie mare, bio

MOD DE PREPARARE

Adunăm trandafirii bine înfloriți și îi scuturăm bine pentru a elimina eventualele insecte din ei.  Apoi separăm petalele și le scufundăm în apă rece. Le amestecăm  pentru a le spăla și le scurgem de apă.

Punem petalele de trandafiri scurse într-o oală și adăugăm 2 litri de apă peste ele. Punem oala la foc de intensitate medie și fierbem petalele de trandafiri pentru 10-15 minute. Petalele de trandafiri își vor pierde culoarea, iar lichidul va fi unul tulbure, pentru început. Stingem focul, acoperim oala cu capac și lăsăm petalele de trandafiri să se infuzeze aproximativ 2-3 ore.

Apoi scurgem lichidul, adăugăm zahărul și fierbem siropul de trandafiri pentru aproximativ 30 de minute, sau până când se îngroașă și devine consistent. După ce s-a topit zahărul, adăugăm și lămâia bine spălată și tăiată în bucăți mici.

Sterilizăm sticlele în apă fierbinte, sau în cuptor și punem siropul de trandafiri fierbinte în ele. Stoarcem bine și bucățile de lămâie pentru a rămâne sucul lor în sirop.

Colaj de poze cu pașii de preparare a siropului de trandafiri

Închidem bine sticlele cu capacele din dotare, le acoperim cu prosoape, sau o pătură și le lăsăm acolo până când se răcesc.

Sirop de trandafiri în sticle așezate într-un coș împletit Sirop de trandafiri în sticle așezate într-un coș de rafie

Apoi le trecem în cămară, etichetate cu data preparării.

Să vă fie de folos!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: