De foarte mult timp mă obsedează această rețetă de chec simplu și economic și acum a venit momentul să dau curs preparării ei.
Checul este, pentru mulți dintre noi, unul dintre deserturile copilăriei. Mulți ani la rând am preparat rețeta clasică de chec din caietul îngălbenit de vreme. Este acea rețetă în care unitatea de măsură era cana. Multe dintre rețetele vechi, de la mama sau bunica au unități de măsură cănile sau lingura. Și cât de reușite ieșeau! Iar acum când folosim cântarul avem plângeri de la gospodine că nu le reușesc rețetele…..
După cum spuneam, deseori mi se face dor de gustul checului clasic, cel pufos cu ulei. Cu toate că de-a lungul timpului am preparat mai multe variante de chec, toate delicioase, tot gustul copilăriei rămâne în preferințe.
În schimb ai mei adoră foarte mult checurile mai complexe, cu fructe, cu ciocolată, cu lămâie, cu glazuri sau creme, etc.
Foarte des le prepar rețeta de chec la metru în două culori. Este una dintre preferatele lor.
Iar una dintre cele mai apreciate rețete de chec de pe blog este rețeta de chec pufos cu cacao și rahat multicolor. Este de fapt rețeta clasică de chec, cea despre care am tot amintit, dar îmbunătățită cu rahat multicolor.
Ce conține rețeta de chec simplu și economic
Probabil vă întrebați ce conține rețeta checului de față. Pentru o tavă clasică de chec, rețeta conține doar două ouă în loc de patru câte conținea rețeta clasică. În schimb nici ulei nu se mai folosește mult, dar se completează cu lapte. Este un chec cu o textură mai densă și este mai sățios. Și este și mai simplu de preparat pentru că nu mai separăm albușurile de gălbenușuri.
Rețeta acestui chec am văzut-o pe blogul ”Rețetefeldefel.ro” pe care îl și administrez de o perioadă bună de timp. Am preparat-o acum pentru sâmbăta Moșilor de vară. Chiar vă recomand să încercați și voi rețeta, dacă n-ați făcut-o încă!
Si dacă vă plac checurile, vă invit să descoperiți pe blog o colecție interesantă de rețete. Tastați cuvântul „chec” în caseta de căutare de pe blog și le veți descoperi.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de chec simplu și economic.

INGREDIENTE
- Pentru o tavă de 8/11,5/30 cm:
- 2 ouă mari
- 125 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 100 ml ulei
- 100 ml lapte
- 250 gr făină
- 15 gr cacao + 1 lingură de lapte
- 5 gr praf de copt
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 linguriță esență de rom
MOD DE PREPARARE
De obicei la rețetele de chec, unde se mixează albușurile separat nu adaug praf de copt. Această rețetă este puțin mai diferită, iar textura este mai densă. Și mai este și laptele adăugat, așa că necesită și puțin praf de copt.
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru rețeta de chec simplu și economic, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Punem cele două ouă în bolul mixerului, adăugăm sarea și zahărul și le mixăm până devin spumoase și zahărul este topit. În rețeta de unde m-am inspirat cantitatea de zahăr era de 200 gr. Eu am redus la 125 gr pentru că nu ne plac deserturile extrem de dulci. Adăugăm, pe rând, uleiul, laptele și făina amestecată cu praful de copt. Omogenizăm după fiecare adaos, folosind mixerul.
Dăm deoparte 1/4 din compoziție și adăugăm pudra de cacao diluată cu o lingură de lapte. Tot aici adăugăm și esență de rom.
În compoziția rămasă adăugăm esența de vanilie.
Punem hârtie de copt în tava de chec și întindem compoziția simplă. Deasupra, întindem neuniform compoziția cu cacao. Trecem și cu o scobitoare prin ea pentru a se întrepătrunde cu compoziția simplă.
Coacem checul simplu și economic pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
Apelăm și la testul cu scobitoarea pentru a ne asigura că s-a copt.
Îl lăsăm să se răcească, îl decorăm cu zahăr pudră și îl putem porționa.
Spor și poftă bună!