Socată. Trei moduri de preparare a socatei.

de Maria Udrea
0 comentarii
Socată

Cred că toată lumea adoră această socată – băutură răcoritoare minunată și probabil fiecare are rețeta sa proprie de a o prepara, așa cum o am și eu pe a mea. Este băutura cu care ne delectăm începând cu luna mai și până pe la jumătatea verii. O preparăm din flori proaspete, dar și din flori uscate, mai târziu.

De fapt eu prepar socata în trei moduri, pe care vi le voi detalia în această postare.

Îmi place să mai folosesc socata, în această perioadă și la însiropat blaturile de prăjituri și torturi.

Un exemplu îl puteți vedea pe blog la rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și blat marmorat.

Dacă și voi adorați băuturile preparate în casă vă invit pe blog să descoperiți mai multe rețete în secțiunea Băuturi.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de socată.

Ingrediente

  • 10 l apă
  • 24 flori mari de soc
  • 1 kg zahăr
  • 6 lămâi
  • 1 lingură boabe de orez
  • drojdie proaspătă cât un bob de mazăre

Mod de preparare pentru socată

Mai întâi pregătim niște borcane de sticlă, pe care le clătim bine.

Eu am avut două borcane de 2,5 l și unul de 5 l, pe astea le-am avut libere și în ele am pregătit socata.

Clătim foarte bine florile de soc să eliminăm toate impuritățile, apoi le împărțim în funcție de capacitatea borcanelor și le așezăm la baza acestora.

Eu pun 2 flori mari de soc la 1 l de apă, sau trei flori dacă sunt mai mici.

Adăugăm zahărul pe care de asemeni îl împărțim în funcție de capacitatea borcanelor(100 g/1 l apă).

Curățăm lămâile de coajă și stoarcem sucul de la jumătate din ele, peste florile de soc, iar pe restul le adăugăm feliate.

Dacă lămâile sunt bio, se poate adăuga și coaja lor, dar…eu nu mă risc pentru că nu am încredere nici în cele care se presupune că sunt bio, așa că o elimin din start.

Cum pregătesc cele trei tipuri de socată!

În borcanul mare am adăugat boabele de orez bine clătite, într-un borcan am adăugat drojdia, iar în al treilea nu am adăugat nimic.

Boabele de orez  și drojdia ajută la fermentarea mai rapidă a socatei.

Socata în care se pune drojdie iese mai acidulată.

Borcanele se vor acoperi cu capacele, dar fără a le înfileta și se vor așeza într-un loc unde va pătrunde soarele, adică pe balcon în cazul meu.

De două ori pe zi se va amesteca în ele, cu o spatulă de lemn, nu folosim metal.

Timpul de fermentare a socatei va diferi în funcție de ceea ce am folosit.

Cea în care am pus drojdia este gata de savurat în decurs de 24 de ore, dacă a stat suficient la soare.

Cea cu orez va fi gata în 48 de ore, iar a treia cam în 72 de ore.

După aceste intervale, socata se strecoară bine prin tifon și se tranferă în sticle care vor fi păstrate la frigider.

În timpul servirii se pot adăuga frunze de mentă și felii de lămâie.

Să vă fie de folos!

 

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.