Dacă tot este sezonul florilor de soc, profităm din plin de aroma lor și preparăm diferite rețete de socată, dar și rețeta de sirop din flori de soc. Pe acesta îl preparăm pentru a ne delecta cu el mai târziu.
Obișnuim să punem flori de soc și la uscat, pentru a le folosi la ceaiuri mai târziu. Mama mea le mai folosește și pentru socată, în sezonul rece. Iese foarte bună și din flori uscate. Norocul nostru este că avem în grădină soc și este destul de bogat, așa că ne permitem să ne delectăm cu aceste minunate băuturi.
Rețeta siropului de soc o aveam postată pe bucătăraș.ro, așa că am adus-o și acasă.
Anterior am prezentat pe blog și rețeta de socată cu trandafiri de dulceață, care ne-a plăcut maxim. Trandafirii au sporit din plin aroma băuturii, dar i-au adus și un plus de culoare.
Din aceeași trandafiri prepar și rețeta de sirop de trandafiri. Mi se pare cel mai fin și mai aromat sirop pe care l-am gustat eu până acum.
Cum preparăm rețeta de sirop din flori de soc
Siropul de soc nu se prepară anevoios, mai minuțioasă este etapa de adunare a florilor și de pregătire a acestora. După adunarea florilor le scuturăm bine și le fierbem pentru un timp scurt. Adăugăm și coajă de lămâie pentru un plus de aromă.
Siropul se fierbe în două etape, odată doar florile, iar a doua oară se adaugă zahărul.
Rețeta este asemănătoare cu a altor siropuri de flori sau de fructe. Se poate adapta după gustul fiecăruia. Puteți adăuga în timpul fierberii și 1-2 batoane de scorțișoară, de vanilie, puțin ghimbir sau alte arome. Eu am preferat doar lămâia pentru că nu am vrut să influențez aroma socului.
Mai găsiți pe blog și alte rețete de sirop sau alte băuturi de casă, de unde vă puteți inspira. Le descoperiți în secțiunea ”Băuturi”.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de sirop din flori de soc.
INGREDIENTE
- 500 gr flori de soc
- 3 litri de apă
- 2 kg de zahăr
- 5 lămâi.
MOD DE PREPARARE
Scuturăm bine florile de soc și dacă nu provin din locuri izolate, le clătim ușor cu apă rece. Le scurgem și le punem într-o cratiță împreună cu partea galbenă a cojilor de la 2 lămâi. Turnăm apă peste ingredientele din cratiță și le fierbem timp de 10 minute de la primul clocot. Apoi le lăsăm să se răcească. După răcire, înlăturăm coaja de lămâie și punem cratița la rece până a doua zi.
A doua zi scurgem lichidul de la florile de soc printr-un tifon curat într-o altă cratiță. Stoarcem bine florile în tifon pentru a profita de toată seva lor. Adăugăm zahărul și fierbem siropul până când se mai reduce și devine mai consistent.
Pe parcursul fierberii adăugăm și zeamă de lămâie, după gust.
Punem siropul fierbinte în sticle sterilizate, le închidem bine cu capacele din dotare și le acoperim cu pături. Le lăsăm acolo până când se răcesc bine. Apoi le putem transfera în cămară, cu etichete aferente.
Siropul este delicios servit cu apă minerală sau apă plată.
Să vă fie de folos!