Prăjitura Boema. Rețetă simplă

de Maria Udrea
9425 vizualizări
Porție de prăjitura Boema pe o farfuriuță albă dantelată, alături de două platouri cu prăjituri și trei furculițe

Prăjitura Boema era una dintre prăjiturile de cofetărie preferate, pe vremea când nu preparam prăjituri în casă.

Îmi plăcea forma ei înaltă și combinația blatului însiropat și glazurat cu fondant cu crema de ciocolată și frișcă. Crema de ciocolată era pe atunci preparată cu cacao și unt. Mai prepar și eu deseori acel gen de cremă cu dor de gusturile de odinioară. Vedeți aici un colaj cu 6 rețete de cremă pentru deserturi, printre care este și crema de cacao cu unt.

Glazura de fondant o regăseam și la amandinele de altădată. Tare mult îmi plăcea acea glazură, la vremea aceea. Eu nu o folosesc, nu e agreată de ai casei pentru că este prea dulce. Și decât să o înlăture mai bine nu consum ingredientele pentru ea. Prepar o glazură simplă din ciocolată amăruie că este favorita lor.

Voi dacă doriți să preparați prăjitura cu glazura de fondant, vă recomand să urmăriți rețeta de aici.

Ce conține prăjitura Boema

Pentru delicioasa prăjitură cu amintiri din copilărie preparăm un blat de pandișpan cu cacao pe care îl însiropăm și îl glazurăm cu ciocolată amăruie( sau fondant).

Apoi preparăm o cremă de ciocolată pe care o punem deasupra glazurii. Iar peste aceasta venim și cu o avelină de frișcă. Decorăm și avelina de frișcă cu puțină glazură și lăsăm prăjitura la rece pentru 1-2 ore, să se hidrateze blatul de la sirop și să se întrepătrundă bine aromele. Este delicioasă, mai ales servită rece, după ce stă câteva ore la frigider.

Tavă cu porții din prăjitura Boema Porție de prăjitura Boema pe o farfuriuță albă dantelată, alături de două platouri cu prăjituri și trei furculițe

Porție de prăjitura Boema pe o farfuriuță albă dantelată, alături de două platouri cu prăjituri și trei furculițePrăjitură cu ciocolată și frișcă secționată cu furculița pe o farfuriuță, alături de două platouri cu prăjituri și două furculițe

Mai găsiți pe blog rețete de prăjituri inspirate după cele de cofetărie în secțiunea Dulciuri.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta pentru prăjitura Boema.

Porție de prăjitura Boema pe o farfuriuță albă dantelată, alături de două platouri cu prăjituri și trei furculițe

Prăjitura Boema. Rețetă simplă

Prăjitura Boema era una dintre prăjiturile de cofetărie preferate, pe vremea când nu preparam prăjituri… Prăjituri Prăjitura Boema. Rețetă simplă European Printează
Porții: 24 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 11 vot(uri) )

INGREDIENTE

 • Pentru blat în tavă de 25/37 cm:
 • 5 ouă de mărime medie
 • 150 gr zahăr
 • 150 gr făină
 • 25 gr cacao
 • 1 praf de sare
 • Pentru sirop:
 • 400 ml apă
 • 200 gr zahăr
 • Pentru glazură:
 • 300 gr ciocolată amăruie
 • 300 ml frișcă lichidă, îndulcită
 • Pentru crema ganache:
 • 400 gr ciocolată amăruie
 • 450 ml frișcă lichidă, îndulcită
 • 25 gr de unt cu 82% grăsime
 • 1 linguriță esență de rom
 • 1 praf de sare
 • Pentru decor:
 • 250 ml frișcă lichidă, îndulcită
 • 1 linguriță cu esență de vanilie
 • 2-3 linguri din glazură
 • 1 linguriță de lapte

MOD DE PREPARARE

Preparăm compoziția pentru blatul cu cacao.

Cât timp blatul se coace la cuptor, preparăm crema ganache și siropul.

Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm sare peste albușuri. Le mixăm până când devin spumoase, apoi adăugăm câte o lingură de zahăr, mixând în continuare. Când obținem o bezea foarte fermă, înlăturăm mixerul și folosim o spatulă. Adăugăm gălbenușurile în bezeaua de albușuri și le încorporăm încet, cu mișcări circulare, de sus în jos.

Amestecăm făina cu cacao și trecem amestecul prin sită. Apoi adăugăm câte o lingură din acest amestec în compoziția pentru prăjitura Boema. De asemeni, vom amesteca ușor cu spatula până la omogenizarea compoziției.

Punem hârtie de copt în tavă, ungem lateralele cu ulei și întindem aluatul pentru prăjitură în ea. Coacem blatul pentru 20-25 de minute la 180 de grade Celsius. Apoi îl lăsăm la răcit în tavă și îl răsturnăm invers pe o planșetă. Răsturnându-l invers prăjitura va fi mai uniformă și o putem glazura frumos. Porționăm blatul de prăjitură în cuburi și le transferăm într-o tavă mai mare, la distanțe unele față de altele.

Preparăm siropul.

Punem zahărul într-o crăticioară, la caramelizat. amestecăm cu o spatulă să nu se ardă, iar după topirea completă adăugăm apa. Lăsăm siropul să fiarbă până când tot zahărul este topit. La contactul cu apa, zahărul ars se mai solidifică și necesită puțină fierbere pentru a se topi din nou. Apoi lăsăm siropul la răcit. După răcire turnăm siropul peste cuburile din blatul cu cacao.

Preparăm glazura de ciocolată.

Punem smântâna la încălzit într-o crăticioară și adăugăm ciocolata ruptă în ea. Amestecăm bine până când ciocolata este topită și glazura omogenizată. O lăsăm la temperat apoi glazurăm cu ea fiecare porție de blat însiropată. Turnăm cu lingura și lăsăm glazura să curgă și pe laterale. Oprim 2-3 linguri de glazură și pentru decorul prăjiturii.

Preparăm crema ganache de ciocolată amăruie.

Ca și la glazură punem smântâna la încălzit într-o crăticioară. Adăugăm ciocolata ruptă în ea și amestecăm continuu până când ciocolata este topită. Stingem focul și adăugăm puțin unt, un praf de sare și esența. Amestecăm intens până la topirea untului și omogenizarea cremei. Apoi lăsăm crema la răcit și introducem mixerul în ea pentru a-i oferi cremozitate.

După ce glazura de ciocolată s-a întărit peste porțiile de prăjitură, punem crema într-un posh cu dui stelat și creăm aveline deasupra porțiilor de prăjitură Boema, dar lăsăm puțin loc liber la mijlocul acestora.

Mixăm și frișca lichidă până când devine fermă și adăugăm esență de vanilie.  Apoi punem frișca în poșul curat și formăm aveline din ea deasupra cremei de ciocolată. Pornim din locul lăsat liber la mijlocul cremei.

Peste glazura de ciocolată oprită adăugăm o linguriță de lapte și o încălzim amestecând până se omogenizează. Luăm cu lingurița din glazură și decorăm cu ea avelinele de frișcă.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai prăjiturii cu ciocolată și frișcă Tavă cu porții din prăjitura Boema Porție de prăjitura Boema pe o farfuriuță albă dantelată, alături de două platouri cu prăjituri și trei furculițe Porție de prăjitura Boema pe o farfuriuță albă dantelată, alături de două platouri cu prăjituri și trei furculițe Porție de prăjitura Boema pe o farfuriuță albă dantelată, alături de două platouri cu prăjituri și trei furculițe Prăjitură cu ciocolată și frișcă secționată cu furculița pe o farfuriuță, alături de două platouri cu prăjituri și două furculițe

Punem prăjitura Boema la rece pentru 2 ore, apoi ne putem răsfăța cu câte o porție din ea. Este delicioasă!

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.