Așa o combinație plină de culoare și savoare ca în rețeta de brownie cu dovleac plăcintar și brânză ne umple ziua de momente frumoase și delicioase. Am preparat pentru ai mei o minunată prăjitură de toamnă pe care n-au putut-o refuza. Nu doar gustul este specific toamnei, dar și culorile și am încercat și o prezentare într-un frumos decor de toamnă.
Ador toamna, cred că am mai spus pe aici, dintr-o multitudine de motive. În primul rând sunt înnebunită după peisajele de toamnă cu frunze multicolore. Ador crizantemele, sunt florile mele preferate din acest anotimp. Ador fructele de toamnă: pere, gutui și strugurii. Ador timpul de toamnă cu cer ușor înnourat și adieri de vânt. Iar, din punct de vedere culinar, ador să pregătesc conserve și murături pentru iarnă. Este anotimpul meu preferat, însă nu pot să nu recunosc că sunt foarte nostalgică după toamnele de altădată – adevăratele toamne. Dintre rețetele de toamnă care îmi plac în mod deosebit sunt rețetele cu dovleac. De la supe creme, la mâncăruri scăzute, plăcinte și prăjituri, dar și mult îndrăgitul dovleac copt.
Cea mai des preparată este rețeta de plăcintă cu dovleac. O prepar în diferite moduri chiar și în combinații cu gutui, cu mere, etc.
Dacă dețineți un aparat pentru preparat vafe, vă recomand de pe blog rețeta de vafe cu dovleac plăcintar și ciocolată. Foarte gustoase ies și se pot servi simple, sau cu diferite toppinguri.
Ce conține rețeta de brownie cu dovleac plăcintar și brânză
Pentru rețeta de față m-am gândit să combin blatul ciocolatos de brownie cu dovleacul plăcintar caramelizat și amestecat cu brânză. Foarte bine se combină dovleacul cu brânzeturile, atât în deserturi cât și în preparate sărate. Am optat pentru o brânză proaspătă de vaci, dar mergea de minune și o cremă de brânză.
Blatul de brownie cu gust ușor amărui de la ciocolată a fost completat perfect de gustul dulce și aromat al dovleacului. Singura aromă pe care am adăugat-o a fost scorțișoara care merge perfect cu dovleacul.
Dacă și voi adorați dovleacul în deserturi vă invit să descoperiți pe blog mai multe rețete, de unde vă puteți inspira.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de brownie cu dovleac plăcintar și brânză.
INGREDIENTE
- Pentru aluat de brownie în tavă de 23/40 cm:
- 6 ouă medii
- 200 gr zahăr tos
- 1 vârf de linguriță de sare
- 250 gr unt cu 82% grăsime
- 250 gr ciocolată amăruie cu 55% masă de cacao
- 150 gr făină albă
- 150 gr nuci măcinate grosier
- 1 praf de sare
- Pentru compoziția de dovleac:
- 1 kg dovleac plăcintar, răzuit
- 200 gr zahăr
- 50 gr griș
- 50 gr unt cu 82% grăsime
- 1/2 linguriță de scorțișoară
- 275 gr brânză de vaci, proaspătă
- zahăr pudră pentru decor
MOD DE PREPARARE
Începem prin a curăța dovleacul și a-l răzui. Apoi îl caramelizăm cu zahărul și untul la foc mic, amestecând constant până când este bine pătruns. În funcție de siropul lăsat adăugăm și griș, dar după stingerea focului. Lăsăm compoziția de dovleac la răcit, apoi o amestecăm cu scorțișoara și brânza proaspătă de vaci..
Între timp, ne ocupăm de compoziția pentru blatul de brownie.
Topim ciocolata împreună cu untul și lăsăm compoziția la temperat.
Spargem ouăle în bolul mixerului, adăugăm un praf de sare și zahărul și pornim mixerul. Mixăm ouăle până când obținem o compoziție spumoasă și dublată în volum. Peste această compoziție adăugăm ciocolata topită, călduță. Omogenizăm și încorporăm făina și nucile măcinate. Blatul pentru brownie nu necesită agenți de creștere, conform rețetei clasice, americane. Recunosc, eu adaug deseori, atunci când îmi doresc un blat crescut. De data aceasta nu am pus, dar am avut grijă să mixez ouăle cât se poate de bine, testând noul meu ajutor în bucătărie, mixerul KitchenAid.
Așezăm hârtie de copt în tavă și întindem compoziția pentru blatul de brownie. Din compoziția de dovleac realizăm niște fâșii peste blatul de brownie, la distanțe de 1-1,5 cm. Cu coada unei furculițe trasăm linii oblice prin cele două compoziții așa încât să se întrepătrundă și să se marmoreze ușor. Punem tava cu prăjitura brownie cu dovleac și brânză în cuptorul încălzit, în prealabil. O coacem la 180 de grade pentru 35-40 de minute.
O lăsăm să se răcească bine, înainte de a o porționa.
O decorăm cu zahăr pudră, pentru un plus de aspect.