Ne place dovleacul, așa că în plin sezon și nu numai, pregătesc diverse preparate cu el, cum este și această Plăcintă țărănească cu dovleac și scorțișoară.
Mie îmi place în mod deosebit culoarea lui în preparate, ador portocaliul, îmi dă o stare de pace și liniște.
Aluatul acestei plăcinte este preparat cu iaurt, după o rețetă țărănească pe care o prepara mama când eram eu copil.
Bine, ea folosea untură, eu de data aceasta am folosit unt, însă tot bună a ieșit.
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 1 ou
- 75 g zahăr
- 100 g unt(82%)
- 200 g iaurt cremos(Pilos – 3,5% grăsime)
- un praf sare
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1/2 plic praf de copt
- un vârf cuțit bicarbonat de sodiu
- 500-550 g făină(de țară folosesc eu)
- Pentru umplutura de dovleac:
- 1 kg dovleac plăcintar(cuburi)
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 2 plicuri zahăr cu scorțișoară
- 2 linguri gris
Porții: 24
Timp de preparare: 30 minute
Timp de coacere: 35 minute
Dimensiuni tavă de copt:28/40 cm
Mod de preparare
Pregătim mai întâi umplutura pentru Plăcintă țărănească cu dovleac și scorțișoară
Curățăm dovleacul, îl tăiem în cuburi și presărăm zahărul peste el.
Îl lăsăm așa 20-30 de minute, amestecând din când în când cubulețele cu zahărul, până acesta din urmă se diluează și se formează puțin sirop.
Transferăm vasul pe foc și amestecăm ușor cubulețele de dovleac, până încep să se pătrundă, dar doar o idee.
Le răsturnăm într-o sită și așteptăm să se scurgă siropul format.