Atât de aerat și gustos a ieșit acest cozonac cu untură în aluat și nuci cu ciocolată, că am trecut deja rețeta la favorite.
Am avut untură curată și bună de la Crăciun, topită și păstrată în borcane la loc răcoros. Și cum știam că mama mea folosea untură la rețetele de cozonaci, am zis să experimentez și eu de data aceasta.
Nu avea cum să nu iasă delicios, deoarece toate aluaturile cu untură sunt reușite și bune. Miezul iese pufos și se desface în fâșii.
Găsiți pe blog mai multe rețete de cozonaci și pască, dar și altfel de aluaturi cu untură în compoziție. Iar mai jos puteți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pentru cozonacul cu untură în aluat.
Ingrediente
- Pentru aluat( 2 cozonaci)
- 1 kg făină
- 5 gălbenușuri de ouă medii
- 200 gr zahăr tos
- 50 gr zahăr vanilat
- 150 gr untură( 200 gr de unt gras)
- 50 ml ulei
- 3 linguri smântână
- 400 ml lapte
- 10 gr drojdie uscată
- 1 linguriță de sare
- 3 lingurițe esență de lămâie
- 3 lingurițe esență de portocale
- Pentru umplutură:
- 250 gr nucă măcinată
- 100 gr fulgi de ciocolată amăruie
- 100 ml lapte
- 5 albușuri
- 100 gr zahăr
- 3 lingurițe esență de rom
- Pentru uns:
- 1 ou
- 1/2 linguriță lapte
Mod de preparare pentru cozonac cu untură în aluat și nuci cu ciocolată
Începem cu pregătirea ingredientelor pentru aluatul de cozonac. Ca pentru oricare aluat dospit, toate ingredientele trebuie ținute la temperatura camerei, cam cu 1-2 ore înainte de a le folosi.
Făina se cerne de două ori pentru a o aera. La mijlocul făinii, unde facem o adâncitură, punem drojdia și o lingură de zahăr. Turnăm puțin lapte cald și amestecăm drojdia cu zahărul până la lichefiere, apoi acoperim vasul și așteptăm să se activeze drojdia.
Preparăm aluatul de cozonac
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm sare și peste unele și peste celelalte. Albușurile le lăsăm deoparte pentru umplutură.
Frecăm gălbenușurile bine cu sarea, pentru a le intensifica culoarea, apoi cu zahărul pe care îl măcinăm împreună cu zahărul vanilat. Adăugăm peste ele, untura, smântana și esențele.
Omogenizăm bine compoziția.
Când drojdia este activată și se formează bășicuțe, adăugăm din laptele cald și din compoziția de gălbenușuri și le amestecăm pe toate cu făina de pe margini.
Frământăm aluatul pe care îl transferăm pe masa unsă cu ulei cald. Îl frământăm cu mâinile, de asemeni unse cu ulei, până când aluatul încorporează bine uleiul.
Îndiferent că folosesc mixerul pentru a frământa aluatul, eu la final îl mai frământ și cu mâinile, astfel îmi dau seama dacă mai este nevoie de făină, sau de grăsime.
Acoperim aluatul de cozonac cu ștergare de bucătărie și îl lăsăm la dospit, la loc cald, aproximativ o oră.
Pregătim umplutura pentru cozonac cu untură în aluat și nuci cu ciocolată
Măcinăm nuca aproape fin și o punem într-un bol. Turnăm peste ea laptele fierbinte și amestecăm intens pentru a se opări. Nuca opărită își va mări consistent volumul. O lăsăm să se tempereze până se dospește și aluatul, apoi o amestecăm cu fulgii de ciocolată amăruie și esența de rom.
Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm până obținem o bezea fermă. Încorporăm această bezea în compoziția de nuci cu ciocolată.
Împărțim aluatul în două părți pe care le întindem pe masa unsă, în două foi de 5-6 mm grosime. Întindem peste ele compoziția de nuci cu ciocolată, le rulăm și le așezăm în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Eu un cozonac l-am rulat simplu, iar pe al doilea l-am împletit. Acoperim tăvile cu ștergare și lăsăm aluaturile să se mai dezvolte 40-45 de minute, sau până depășesc marginile tăvilor.
Între timp, pornim cuptorul la 170 de grade.
Amestecăm un ou cu 1/2 linguriță de lapte și ungem cozonacii cu acest amestec, folosind o pensulă.
Coacem cozonacii la 170 de grade pentru 50 de minute, sau chiar o oră.
După coacere, transferăm cozonacii pe un blat de răcire. Îi porționăm după răcirea completă.
Daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter
8 comentarii
Draga mea, eu am folosit acest aluat ca sa fac melcisori cu scorțișoară, a ieșit ceva incredibil. Din cate aluaturi am încercat acesta e cel mai bun. Chiar i-am spus mamei mele că este cel mai grozav aluat. Altul nu o sa mai încerc. Mulțumesc pentru rețetă! 🤗 Daniela
Daniela, mă bucur tare mult că ți-a plăcut rețeta mea de aluat! Și mie îmi place mult!
Azi am mai făcut încă o dată această rețetă, dar melcisori cu mere (rase, călite călite, cu zahăr și scorțișoară). A ieșit o nebunie! Soțului nu prea ii place cozonacul (în general) și de aceea am transformat în melcișori. I-am uns cu puțin unt topit cu zahăr pudră înainte de a-i băga în cuptor, dar și după ce i-am scos. A ieșit o nebunie. Mulțumesc încă o dată! Multă sănătate!
Bună seara!Am găsit întâmplător reteta dumneavoastră.
Am mai făcut retete de cozonaci, dar niciodată cu untura.
Cozonacul dumneavoastră arata foarte bine.
Vroiam sa va întreb, dacă vreau sa fac doar un singur cozonac, câte gălbenușuri credeți ca ar trebui sa pun?
Pentru doua persoane e de ajuns un singur cozonac 🙂
O seara buna!
Bună!
Mă bucur că ați descoperit rețeta mea. Eu o fac frecvent și mereu îmi reușește. Dacă doriți să faceți doar un cozonac puneți 3 gălbenușuri. Rețeta clasică este cu 6 gălbenușuri, dar eu le-am redus la 5. Spor la preparat și poftă bună!
Va mulțumesc frumos pentru răspuns 🙂
O sa revin după ce îl voi face.
Multumim de reteta.
Bună seara din nou.Revin cu precizarea ca am făcut acest cozonac frământat cu untura si a ieșit absolut delicios 🙂
O sa îl mai fac cu siguranță.
Mulțumesc încă o data ca ne postați numai retete delicioase.
O seara frumoasa!
Bună! Mă bucur mult atunci când rețetele mele sunt testate și sunt pe gustul celor care le testează!