Rețeta de cozonac Potica cu umplutură de nuci este inspirată din bucătăriile slovenă și croată. Denumirea de Potica provine din Slovenia, iar în Croația i se spune Povitica.
Cozonacul este deosebit, în primul rând prin aspectul spiralat, dar și prin gustul delicios al umpluturii.
Cozonacul nu ne lipsește de pe mesele de Paște sau de Crăciun și îl preparăm în diferite moduri. De data aceasta am preparat rețeta de cozonac Babka însiropat și pe cea de cozonac Potica. Ambele rețete au avut succes maxim.
Iar dintre rețetele de pască, de data aceasta am optat pentru cea de pască cu glazură de ciocolată. Glazura de ciocolată de deasupra s-a combinat perfect cu compoziția de brânză densă și bogată în stafide. Ca și aluat am preparat un aluat fraged simplu.
Dintre rețetele de cozonac mai deosebite de pe blog vă mai recomand și rețeta de cozonac Rosenkranz sau Cozonac cu zahăr caramelizat.
Cum se prepară rețeta de cozonac Potica cu umplutură de nuci
Special la acest cozonac este modul de împăturire a aluatului, sub forma literei S. Aluatul se prepară în modul clasic. Iar umplutura este foarte bogată în nuci măcinate mai fin și amestecate cu cacao, dar și în arome. Vanilia și scorțișoara sunt aromele de bază la acest cozonac. Dar, fiecare poate adăuga aromele preferate.
Eu m-am inspirat pentru prepararea acestei rețete de cozonac de la Beatricia – vedeți aici rețeta ei.
Dacă sunteți în căutare de mai multe rețete de cozonac și de pască, găsiți pe blog o secțiune specială cu astfel de rețete, de unde vă puteți inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cozonac Potica cu umplutură de nuci.
INGREDIENTE
- Aluat pentru 2 cozonaci Potica sau Povitica:
- 4 ouă
- 200 gr de zahăr
- 150 gr de unt gras
- 750 gr de făină
- 250 ml de lapte
- 1/2 linguriță de sare
- 10 gr de drojdie uscată
- 1 ou pentru uns
- semințe de mac
- Pentru umplutură:
- 400 gr de nucă măcinată
- 125 ml de lapte
- 125 gr de unt
- 125 gr de zahăr
- 1 ou
- 2 lingurițe de cacao
- 1 linguriță de scorțișoară
- 2 lingurițe de esență de vanilie
MOD DE PREPARARE
Pentru prepararea aluatului de cozonac Potica cu umplutură de nuci, vom folosi mixerul pentru a ne ușura munca. Mai întâi cernem făina în bolul mixerului și creăm un loc adânc la mijlocul ei.
Încălzim laptele și dizolvăm în el drojdia uscată împreună cu o lingură de zahăr. Acoperim bolul și lăsăm drojdia să se activeze timp de 8-10 minute. Apoi adăugăm și restul de zahăr în laptele cald și amestecăm până la diluare. În alt bol amestecăm ouăle cu sarea, doar până la omogenizare.
Adăugăm ouăle în adâncitura din făină, apoi turnăm laptele cald, treptat, în timp ce amestecăm ingredientele cu ajutorul mixerului. Folosim mai întâi paleta pentru preparat creme, iar când aluatul capătă consistență, atașăm la mixer cârligul pentru frământat. Frământăm bine aluatul până când este compact și nelipicios. La final, încorporăm în aluat și untul moale, tăiat în cuburi și adăugat în 3 etape.
Acoperim bolul cu un ștergar curat și lăsăm aluatul la dospit până când își dublează volumul. În aproximativ o oră și 30 de minute aluatul a fost bine dospit.
Între timp, pregătim compoziția pentru umplutură.
Punem laptele la fiert și adăugăm în el sarea, zahărul și jumătate din cantitatea de unt. Amestecăm ingredientele până când se topesc untul și zahărul. Într-un bol amestecăm nuca măcinată fin cu esența, scorțișoara și pudra de cacao, precum și cu o parte din untul moale. Adăugăm peste acest amestec lichidul încălzit și omogenizăm bine compoziția.
Lăsăm compoziția de nuci la răcit apoi încorporăm în ea un ou întreg.
Pentru a forma cozonacii împărțim aluatul în două părți egale.
Ungem masa de lucru cu ulei și întindem prima parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară, mai subțire.
Întindem peste foaia de aluat jumătate din compoziția de nuci și o rulăm.
Modelăm ruloul sub forma literei S și îl punem în tava acoperită cu hârtie de copt. Procedăm în același mod și cu a doua parte de aluat. Acoperim tăvile cu ștergare curate și lăsăm cozonacii la loc cald până când își dublează volumul.
Tăvile mele au forme trapezoidale și au dimensiunile: L =30 cm, l1=11 cm, l2=8 cm, h=7 cm.
Încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungem cozonacii cu ou bătut și îi coacem la 180 grade pentru 15 minute. Apoi micșorăm temperatura la 160 de grade Celsius și îl mai coacem pentru 30-40 de minute.
Cozonacul Potica se decorează cu zahăr pudră după coacere, însă eu am presărat semințe de mac înainte de coacere. Ai mei nu prea sunt adepții zahărului pudră pe deasupra prăjiturilor pentru a nu le îndulci și mai mult.
Chiar dacă nu a ieșit perfect spiralat cozonacul, a fost delicios, pufos și suficient de aspectuos pentru a cuceri maxim pe cei care s-au bucurat de gustul lui.
Recomand cu încredere rețeta!