Chiar dacă ador rețeta de bază de cozonac, pe care o știu de la mama și bunica, uneori mai simt nevoia să experimentez și alte aluaturi. De data aceasta am preparat o rețetă de cozonac cu iaurt în aluat și umplutură de nuci cu cacao. Pot să spun că m-a cucerit și acest tip de cozonac. Și dacă nu l-ați încercat încă, vă recomand cu încredere rețeta.
Anterior am prezentat pe blog rețeta de cozonac cu smântână în aluat. Recunosc că mi-a plăcut și acela în mod deosebit. Iar comparativ cu cozonacul de azi acela a avut textura mai densă și nu atât de aerată. Smântâna și untura adăugate în aluat, au oferit cozonacului o textură mai deosebită, dar și frăgezime.
O altă rețetă de cozonac foarte apreciată de pe blog este cea de cozonac cu untură în aluat și nuci cu ciocolată. Acesta este de fapt și preferatul meu. De câte ori fac rost de untură de calitate, pun deoparte în câteva borcane și pentru aluaturi. O folosesc cu succes și la rețetele de cornulețe sau la cele de plăcintă.
Ce ingrediente mai folosim la rețeta de cozonac cu iaurt în aluat
Pentru aluatul acestui cozonac mai folosim pe lângă iaurt și puțin lapte cald. Acesta este util pentru dezvoltarea compușilor din drojdie. Ca și grăsime am optat pentru unt cu 82% grăsime, pe care l-am topit în puțin ulei. Uleiul este opțional, dar îl adaug pentru a nu se arde untul când se topește.
Făină am folosit din cea clasică, tip 650. Dar puteți folosi făină specială de cozonac. Eu procur din aceasta direct de la moară, proaspătă și îmi place în mod deosebit.
Umplutura de nuci cu cacao predomină în cozonacii pe care îi prepar eu pentru că este preferata familiei. Ai mei nu vor nici rahat, nici stafide, doar nuci și cacao sau nuci și ciocolată.
Găsiți pe blog o mică colecție cu rețete de cozonac, dacă sunteți în căutare de inspirație.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook – Click Aici.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram – Click Aici, pe Pinterest – Click Aici sau pe X – Click Aici.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cozonac cu iaurt în aluat și umplutură de nuci cu cacao.

INGREDIENTE
- Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 15 g drojdie uscată
- 175 g zahăr tos
- 30 g zahăr vanilinat
- 4 gălbenușuri
- 1/2 linguriță sare
- coaja de la o lămâie
- coaja de la o portocală
- 150 ml lapte cald
- 200 g unt topit + 1 lingură ulei
- 250 g iaurt grecesc
- 1 ou mai mic pentru uns cozonacii.
- Pentru umplutură:
- 4 albușuri
- 300 g miez de nucă măcinat
- 150 g zahăr
- 30 g cacao
- 2 lingurițe esență de rom
- 1 praf de sare.
MOD DE PREPARARE
Aducem de la început toate ingredientele pe masa din bucătărie și le lăsăm 30-40 de minute la temperatura camerei. Apoi pregătim drojdia. Cernem făina de două-trei ori pentru a deveni mai aerată. O punem în bolul mixerului. Formăm un loc mai adânc la mijlocul făinii și punem acolo drojdia amestecată cu o lingură de zahăr și laptele cald. Amestecăm ușor ingredientele de la mijloc, acoperim bolul cu un ștergar curat și așteptăm 10-15 minute să se activeze drojdia.
Cum preparăm aluatul de cozonac cu iaurt
Mai întâi separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm puțină sare peste albușuri și le lăsăm deoparte să le folosim la umplutură.
Gălbenușurile le amestecăm bine cu 1/2 linguriță cu sare, zahărul tos, zahărul vanilinat și coaja răzuită de la lămâie și portocală. Amestecăm bine cu mixerul până când obținem o compoziție deschisă la culoare, iar granulele de zahăr și de sare sunt dizolvate. În compoziția obținută încorporăm untul topit cu o lingură de ulei și temperat, apoi iaurtul la temperatura camerei. Omogenizăm bine compoziția.
Adăugăm această compoziție de gălbenușuri cu unt și iaurt peste drojdia activată din bolul cu făină. Atașăm brațul de aluaturi la mixer, îl pornim și amestecăm ingredientele mărind treptat viteza, pe măsură ce se formează aluatul.
Frământăm aluatul timp de 12-15 minute până când acesta devine moale și se desprinde singur de pe pereții vasului și de pe brațul de frământare.
Acoperim bolul cu ștergare de bucătărie curate și lăsăm aluatul de cozonac cu iaurt la dospit, la loc cald, pentru minim o oră.
Înainte de expirarea timpului de dospire a aluatului, pregătim umplutura.
Mixăm albușurile presărate cu sare până când devin cristaline, apoi adăugăm zahărul, treptat și le transformăm într-o bezea densă. Adăugăm esența de rom, nuca măcinată și pudra de cacao trecută prin sită și omogenizăm bine amestecul.
Cum formăm și coacem deliciosul cozonac cu smântână în aluat
După dospirea aluatului îl împărțim în două părți. Eu am optat pentru varianta de cozonac rulat, dar puteți opta pentru un cozonac împletit.
Întindem cele două părți de cozonac în foi dreptunghiulare și le ungem cu compoziția pentru umplutură, apoi le rulăm.
Punem cozonacii în tăvile acoperite cu hârtie de copt. Îi acoperim cu ștergare curate și îi mai lăsăm la dospit pentru 50-60 de minute.
Încălzim cuptorul la 175 de grade Celsius, ungem cozonacii cu ou bătut și îi coacem pentru 45-50 de minute. Îi așezăm pe raftul inferior al cuptorului. Eu așez deasupra cozonacilor și hârtie de copt albă, pentru a nu se rumeni excesiv de la început. O înlătur în ultimele 10 minute de coacere.
După coacere, transferăm cozonacii pe un blat de răcire.
Îi lăsăm să se răcească acoperiți cu un ștergar.
Cozonacii cu iaurt în aluat au ieșit foarte pufoși, iar textura este foarte aerată.
Să vă fie de folos!