Gogoși de post după rețeta mamei

de Maria Udrea
0 comentarii
Gogoși de post după rețeta mamei pe o tavă

Dacă adorați gogoșile și vreți să testați diferite rețete, poate încercați și aceste gogoși de post după rețeta mamei. Se prepară ușor, cu ingrediente accesibile, și pot fi servite simple, doar pudrate cu zahăr.

Aceste gogoși de post sunt pufoase pe margini și ușor crocante pe alocuri, ceea ce le face mai speciale. Sunt aromate și delicioase chiar și fără ingrediente de origine animală. Sunt perfecte alături de un ceai sau o cafea și aduc un strop de bucurie în orice moment al zilei.

Mai găsiți pe blog rețete de gogoși, printre care și rețeta de gogoși preparate cu apă minerală, tot în varianta de post. Sunt gogoși rotunde și pufoase, foarte consistente și delicioase.

Iar o rețetă mai specială, tot din categoria celor de post este rețeta gogoșilor cu mere în aluat. Se prepară dintr-un aluat pe bază de mere răzuite, lapte de cocos, făină și praf de copt. Aluatul de gogoși cu mere se pune cu lingura în uleiul încins, ca la gogoșile cu iaurt.

Despre delicioasele gogoși de post după rețeta mamei

Pot să vă spun că mama mea face cele mai bune gogoși din satul nostru. Multe gospodine au preluat rețeta, dar nu au răbdarea mamei de a le modela și prepara așa cum face ea. Și asta pentru că aceste gogoși se prepară din aluat cu textură moale și lipicios.

Este un aluat simplu din făină cu apă și drojdie, îndulcit foarte puțin. Se lasă la dospit ca și aluatul clasic, însă gogoșile se modelează prin întinderea aluatului cât mai subțire, umezind mâinile cu apă, pentru a nu se lipi aluatul de ele.

Chiar dacă aceste gogoși sunt mai migăloase, vă asigur că merită preparate pentru că sunt mai delicioase combinând textura pufoasă cu cea crocantă.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru aceste gogoși de post după rețeta mamei.

Gogoși de post după rețeta mamei pe o tavă

Gogoși de post după rețeta mamei

Printează
Porții: 25-30 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 2 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 500 g făină
  • 350 ml apă călduță
  • 30 g zahăr tos + 20 g zahăr vanilat
  • 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1/2 linguriță sare
  • ulei pentru prăjit (aproximativ 300 ml)
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor.

MOD DE PREPARARE

Începem cu activarea drojdiei.

Într-un bol, amestecăm drojdia cu zahărul tos,  2 linguri de apă călduță și o lingură de făină. Omogenizăm bine compoziția și o lăsăm deoparte timp de 10 minute, până devine spumoasă.

Pentru pregătirea aluatului într-un bol mare, cernem făina și o amestecăm cu sarea și zahărul vanilat.

Adăugăm amestecul de drojdie activată la mijloc, apoi turnăm treptat apa călduță în timp ce amestecăm bine toate ingredientele.

Amestecăm cu o spatulă, un tel sau chiar cu mixerul. Vom obține un aluat moale și lipicios. Presărăm un strat subțire de făină peste el și acoperim bolul cu un prosop curat. Lăsăm aluatul la dospit într-un loc cald timp de 1 oră, până își dublează volumul.

Pentru a forma gogoși de post după rețeta mamei punem uleiul la încălzit într-un tuciuleț sau o tigaie adâncă. Punem apă rece într-un bol și ne umezim mâinile în ea. Apoi luăm câte o mână plină din aluat și îl modelăm aplatizându-l și trăgând ușor de marginile lui cu ambele mâini pentru a-l întinde cât mai subțire.

Adăugăm gogoașa astfel formată în uleiul încins și o rumenim bine mai întâi pe prima parte, apoi și pe cealaltă întorcând-o cu o spatulă.

Eu am copt pe rând câte o gogoașă pentru că am avut un vas mai mic. Însă puteți prepara câte 3-4 dacă folosiți o tigaie wok sau o cratiță mai largă.

După prăjire scoatem gogoșile pe prosoape de hârtie pentru a elimina din uleiul de pe ele.

Important pentru reușita coacerii perfecte a gogoșilor este să reglăm intensitatea focului astfel încât nici să nu se ardă gogoșile, dar nici să nu rămână necoapte în interior.

Le lăsăm să se tempereze ușor și presărăm zahăr peste ele, în funcție de gust.

Să vă fie de folos!

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.