Printre rețetele de cozonaci tradiționali pe care le preparăm de sărbători sau la anumite evenimente deosebite, merită preparată și rețeta de cozonac Babka însiropat. Este chiar deosebit și va fi trecut, cu siguranță, pe lista cozonacilor favoriți.
Chiar dacă am preparat și în anii trecuți acest cozonac mai special, abia acum am reușit să editez rețeta pe blog.
Cozonacul Babka este special atât ca gust cât și ca aspect. Rețeta provine din bucătăriile Europei de Est, mai precis din Polonia și Israel. Textura aluatului este ușor pufoasă, iar umplutura este de-a dreptul delicioasă. Cozonacul este compus din straturi succesive de aluat cu umplutură de ciocolată și nuci. În modul clasic acest cozonac se însiropează cu un sirop delicios alcoolizat cu vinars. Eu l-am însiropat cu un sirop în care am adăugat puțin rom.
O altă rețetă mai deosebită de cozonac, pe care v-o recomand de pe blog, este rețeta de cozonac Rosenkranz. Este o rețetă de cozonac îmbrăcat în zahăr caramelizat.
Și dacă doriți să preparați un cozonac cu adevărat spectaculos, încercați rețeta de cozonac leopard cu nucă și cacao. Chiar dacă pare complex se prepară destul de simplu și ușor.
Cum se prepară rețeta de cozonac Babka însiropat
Aluatul pentru acest cozonac se prepară mai simplu decât aluatul clasic. Dacă dorim să respectăm întocmai rețeta originală, aluatul se va dospi la rece de pe o zi pe alta. Dar să știți că iese destul de gustos și pufos și dacă îl dospim la loc cald ca și aluatul pentru cozonacul clasic.
Umplutura de asemeni este simplă, însă specială la el este metoda de formare. Aluatul se rulează cu umplutura în interior, apoi se secționează ruloul transversal și se împletesc secțiunile. Cu cât se poate întinde aluatul mai subțire, cu atât va fi mai spectaculos cozonacul în secțiune.
O metodă asemănătoare o întâlnim și la rețeta de Estonian Kringel, acel mini cozonăcel cu umplutură de scorțișoară.
Dacă mai doriți și alte rețete interesante de cozonaci, găsiți pe blog o mică colecție în secțiunea Dulciuri/Cozonac și pască.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cozonac Babka însiropat.
INGREDIENTE
- Pentru 2 cozonaci în tăvi de 12/25 cm:
- 550 gr făină
- 100 gr zahăr
- 7 gr drojdie uscată
- 3 ouă de mărime medie
- 225 ml lapte
- 1/4 linguriță sare
- 125 gr unt moale
- 1/4 linguriță coajă rasă de portocală
- 1/4 linguriță coajă rasă de lămâie
- 4 ml esență de vanilie
- 1 ou pentru uns aluatul
- Pentru umplut:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 20 gr cacao
- 50 gr unt
- 150 gr nucă măcinată
- Pentru sirop:
- 400 ml apă
- 150 gr zahăr
- 20 ml rom
MOD DE PREPARARE
Pentru prepararea aluatului de cozonac Babka însiropat, procedăm ca și la cozonacul clasic și aducem toate ingredientele la temperatura camerei.
Încălzim laptele și dizolvăm în el drojdia uscată împreună cu o lingură de zahăr. Lăsăm drojdia să se activeze timp de 8-10 minute, apoi adăugăm și restul de zahăr în laptele cald și amestecăm până la diluare. Într-un bol amestecăm ouăle cu sarea până la omogenizare.
Cernem 500 gr de făină în bolul mixerului și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo mai întâi ouăle și aromele, apoi pornim mixerul și începem să amestecăm ingredientele turnând treptat și laptele cu drojdia și zahărul. Frământăm aluatul cu mixerul până când se desprinde de pe pereții bolului și de pe cârligul de mixare. Apoi adăugăm treptat untul moale, tăiat în cuburi. Continuăm frământarea aluatului până când se înglobează tot untul, iar aluatul devine compact și nelipicios.
Dacă este moale și lipicios, mai adăugăm puțină făină. La mine nu a fost cazul, dar am oprit 50 gr de făină din cele 550 gr, pentru presărat pe masa de lucru.
Acoperim bolul cu folie de prospețime și cu ștergare și lăsăm aluatul să se dospească la loc cald, până când își dublează volumul( cel puțin o oră).
Între timp pregătim compoziția de ciocolată și măcinăm nuca mai grosier.
Punem într-o crăticioară ciocolata ruptă cu untul tăiat în bucăți și pudra de cacao. Punem crăticioara la foc mic și amestecăm constant până când ingredientele se topesc și se omogenizează compoziția. Dacă vă place cozonacul mai dulce puteți adăuga și 50 gr de zahăr în compoziția de ciocolată.
Pentru a forma cozonacul Babka, după ce s-a dospit aluatul îl împărțim în două. Presărăm făină pe masa de lucru și trecem prin făină și sucitorul de aluaturi.
Întindem cele două bucăți de aluat, pe rând, în foi dreptunghiulare mai subțiri. Peste foi întindem compoziția de ciocolată și presărăm nucile măcinate. Rulăm aluaturile cât mai strâns apoi secționăm rulourile pe jumătate, transversal. Așezăm cele două secțiuni de rulouri în cruce și le împletim, dar cu părțile secționate spre exterior.
Așezăm cozonacii astfel împletiți în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Acoperim tăvile cu hârtie de copt, apoi cu ștergare și mai lăsăm cozonacii la dospit până când își dublează volumul.
Încălzim cuptorul la 175 de grade Celsius. Ungem cozonacii cu ou bătut și îi punem la copt până când sunt frumos rumeniți.
Eu i-am lăsat 50 de minute, dar i-am acoperit cu hârtie albă de copt pe la jumătatea timpului, pentru a nu se rumeni prea mult.
Pentru a prepara siropul fierbem apa cu zahărul până când acesta se topește. Lăsăm siropul să se mai tempereze și adăugăm romul.
Când scoatem cozonacii din cuptor turnăm siropul treptat deasupra lor. Îi lăsăm să se răcească apoi îi putem secționa.