Pentru că am avut un eveniment special în familie l-am marcat cu un minunat tort din ruladă cu ciocolată și vișine. Atât de delicios a fost încât fiecare a cerut câte două porții.
În loc de blaturi am preparat o foaie de ruladă cu cacao. Am umplut-o cu cremă de ciocolată albă și vișine din compot. Tare bine s-a combinat gustul dulce al ciocolatei albe cu cel acrișor al vișinelor.
Iar rulada preparată pe post de blat este de mare efect. Am mai preparat anterior o rețetă de tort cupolă din ruladă cu zmeură, care a plăcut maxim celor care l-au savurat.
Iar din categoria rețetelor de tort cu ciocolată și vișine, combinația noastră preferată, vă recomand de pe blog următoarele rețete:
Rețeta de tort ciocolatos cu jeleu de vișine
Rețeta de tort Mady. Un tort cu multă ciocolată, vișine si cremă de ness.
Rețetă de tort aniversar etajat. Un tort cu nucă, vișine și ciocolată.
Cum preparăm rețeta de tort din ruladă cu ciocolată și vișine
Pentru tortul din rețeta de față preparăm mai întâi o ruladă cu cacao în blat și cremă de ciocolată albă cu mascarpone și vișine, pentru un plus de culoare și contrast de gusturi.
Ca și cremă am optat pentru crema de ciocolată amăruie cu mascarpone. Astfel am combinat gustul amărui cu cel dulce și cel acrișor. O combinație pe care eu o folosesc des la deserturi. Și dacă vă încântă ideea de blat de tort din ruladă, găsiți pe blog mai multe rețete de ruladă de unde vă puteți inspira.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de tort din ruladă cu ciocolată și vișine.
INGREDIENTE
- Pentru foaia de ruladă în tavă de 37,5/43 cm:
- 8 ouă de mărime medie
- 200 gr de zahăr
- 175 gr de făină
- 25 gr de cacao
- 2 lingurițe esență de rom
- 1 praf de sare.
- Pentru crema de ciocolată albă:
- 200 gr ciocolată albă
- 150 ml smântână pentru frișcă
- coaja de la o lămâie
- 250 gr de mascarpone
- 1 praf de sare
- vișinele dintr-un borcan de compot(720 ml)
- Pentru crema de ciocolată amăruie:
- 300 gr ciocolată amăruie
- 300 ml smântână pentru frișcă
- 250 gr mascarpone
- 2 lingurițe esență de rom
- 1 praf de sare
MOD DE PREPARARE
Începem cu pregătirea compoziției pentru foaia de ruladă. Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm spumă.
Adăugăm zahărul, lingură cu lingură și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă. Apoi încorporăm gălbenușurile, unul câte unul, după care scoatem mixerul și folosim o spatulă. Cernem făina împreună cu cacaua și le adăugăm, treptat în compoziție, amestecând cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a se păstra compoziția aerată. Așezăm hârtie de copt în tavă și o ungem cu puțin ulei pentru a se desface frumos după coacere. Întindem în tavă compoziția pentru foaia de ruladă cu cacao.
O nivelăm cu dosul unei spatule de tort și o coacem pentru 20-25 de minute, la 180 de grade. Umezim un ștergar de bucătărie și îl întindem pe masa de lucru. Așezăm o altă hârtie de copt peste prosop și răsturnăm foaia de ruladă peste ea. O rulăm imediat, pe lungime, cu prosop cu tot și de asemeni cu hârtia de copt adăugată.
O lăsăm așa până se răcește și este gata crema.
Pentru crema de ciocolată albă punem smântâna lichidă la încălzit și o lăsăm până aproape de punctul de fierbere. Apoi adăugăm ciocolata ruptă în ea și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecăm intens până când ciocolata este topită și compoziția omogenizată.
Lăsăm compoziția să se răcească bine, apoi introducem mixerul în ea și o amestecăm până când devine cremoasă. Adăugăm mascarponele și un praf de sare și omogenizăm crema.
Desfacem foaia de ruladă din prosop și întindem crema de ciocolată albă peste ea. Oprim 1/3 din cremă și pentru decor.
La capătul foii de ruladă așezăm vișinele scurse, apoi rulăm strâns și împachetăm rulada în hârtie de copt. O lăsăm la rece până când preparăm și crema de ciocolată amăruie, apoi o tăiem în felii de maxim 1 cm grosime.
Pentru crema de ciocolată amăruie procedăm ca și la cea din ciocolată albă. Punem smântâna lichidă la încălzit și o lăsăm până aproape de punctul de fierbere. Apoi adăugăm ciocolata ruptă în ea. Amestecăm intens până când ciocolata este topită și compoziția omogenizată, apoi adăugăm esența de rom.
Lăsăm crema să se răcească, o mixăm pentru a-i oferi cremozitate și adăugăm mascarponele. Adăugăm și un praf de sare pentru intensificarea gustului.
După ce avem și crema de ciocolată amăruie gata, putem monta tortul.
Îmbrăcăm cu folie pereții detașabili ai unei forme de blat de tort cu diametrul de 25 sau 26 cm. Așezăm felii de ruladă de jur împrejurul inelului circular și la baza formei de copt. Întindem cremă de ciocolată amăruie în strat uniform. Completăm cu un alt rând de felii de ruladă, iar cremă, apoi așezăm jumătăți de felii de ruladă, pe marginile de deasupra tortului. Oprim și puțină cremă de ciocolată amăruie pentru decor.
Decorăm tortul deasupra cu cele două creme oprite și cu vișine din compot bine scurse.
Acoperim tortul și îl punem la rece pentru cel puțin 7-8 ore. Este important ca tortul să stea o perioadă la rece pentru a se putea porționa mai frumos.
Spor și poftă bună!