V-am prezentat anterior rețeta mea de aluat pentru tartă, dar și rețeta clasică de cremă de vanilie, iar acum vă prezint o delicioasă rețetă de tartă cu mere și cremă de vanilie.
Foarte bine se combină merele ușor acrișoare cu aromă de scorțișoară și crema de vanilie.
Despre aluatul de tartă nu mai este nici un secret cât de fraged și sfărâmicios iese.
Am folosit mere de la borcan, pentru că am conservat foarte multe în toamnă. Doar desfac borcanul și amestec compoziția cu scorțișoară și puțin unt topit. Untul merge tare bine în compoziția de mere, pentru că o face mai fermă și se porționează frumos. Nu trebuie să exagerăm, punem doar un cubuleț.
Rețetă de tartă cu mere și cremă de vanilie
Și am ales să prepar tarta în forma dreptunghiulară, că tare mult îmi place cum arată.
Vedeți și Rețeta de tartă cu mere aromată cu cocos și scorțișoară, de post, preparată în aceeași formă dreptunghiulară.
Și mai vedeți AICI cum pun eu mere la borcan pentru plăcinte și prăjituri.
Îmi permit să pun mere la borcan pentru că avem o livadă generoasă la țară. Tare bine îmi prind în sezonul rece, pentru a le folosi la deserturi.
Vă mai recomand și Rețeta de gogoși de post cu mere în aluat.
Cât despre tarta de față m-am jucat puțin la aspectul ei și i-am făcut un decor așa mai festiv, cu trandafiri.
Nu uitați că mai puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
INGREDIENTE
- Pentru aluat clasic de tartă:
- 1 ou
- 300 gr făină
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 1 praf de sare
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- Pentru crema de vanilie:
- 2 gălbenușuri de ouă medii
- 100 gr zahăr
- 250 ml lapte
- 30 gr făină
- vanilie( 1 păstaie, sau 2 lingurițe esență, sau 3-4 plicuri zăhăr vanilinat)
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 50 gr unt
- Pentru stratul de mere:
- 720 gr mere răzuite
- 1 linguriță scorțișoară
- 30 gr unt
- 30 gr pesmet de biscuiți
MOD DE PREPARARE
Pregătim aluatul de tartă.
Amestecăm, într-un bol, făina cu un praf de sare și zahărul pudră. Apoi adăugăm oul și untul rece tăiat în cuburi mai mici. Frământăm rapid aluatul, folosindu-ne de vârfurile degetelor.
Aluatul va fi ușor sfărâmicios și îl întindem rapid pe o hârtie de copt, măsurată după dimensiunile formei de tartă, dar mai mare. Apoi, transferăm hârtia de copt cu aluatul în forma de tartă și îl presăm să ia forma tartei. Decupăm Surplusul de aluat îl decupăm și îl modelăm în diferite forme, pentru a-l folosi la asamblarea tartei. Dăm forma de tartă și aluatul modelat la rece pentru 30 de minute.
Cu 10 minute înainte de a scoate aluatul de tartă de la rece, pornim cuptorul la 180 de grade.
Înțepăm aluatul din loc în loc cu o furculiță și așezăm o hârtie de copt în interior pe care o umplem cu boabe de fasole. Dăm forma de tartă la cuptor pentru 10-12 minute la 180 de grade. În același timp coacem și decupajele din restul de aluat. Apoi, îndepărtăm hârtia de copt cu fasolea și mai coacem aluatul de tartă pentru 5 minute să se rumenească și baza.
Pregătim crema de vanilie în felul următor:
Punem laptele la fiert cu puțină sare și păstaia de vanilie.
Amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul până devin spumoase. Adăugăm făina și omogenizăm compoziția, apoi turnăm laptele fierbinte, în fir subțire și amestecăm intens până se omogenizează compoziția.
Așezăm vasul cu crema de vanilie pe baie de aburi și amestecăm continuu până când crema se îngroașă consistent. Stingem focul, acoperim crema cu o folie de prospețime, la contact și o dăm la rece. După răcire, încorporăm în cremă untul moale.
Cum asamblăm minunata tartă cu mere și cremă de vanilie?
Amestecăm merele răzuite cu untul topit și amestecat cu scorțișoara, dar ușor temperat, apoi încorporăm pesmetul de biscuiți.
Întindem compoziția de mere în interiorul aluatului de tartă copt și răcit. O nivelăm frumos, iar deasupra decorăm cu crema de vanilie, sub formă de trandafiri, folosind un posh cu dui stelat. Mai realizăm trandafiri și din coji de mere, pentru o pată de culoare.
Dăm tarta cu mere și cremă de vanilie la rece pentru 30 de minute, apoi o putem porționa și servi cu poftă.
Este tare gustoasă și de efect!