Haioșe. Prăjituri din aluat foietaj cu osânză

de Maria Udrea
2 comentarii
Haioșe

Nu am mai pregătit această rețetă de Haioșe de foarte mult timp, deoarece nu am avut ingredientul principal: osânza.

Haioșele sunt prăjituri din aluat foietaj cu osânză, umplute cu gem de prune, care se prepară în zona ardealului, în special în preajma sărbătorilor de iarnă.

Eu nu am avut osânză în acea perioadă, așa că le-am preparat acum.

Se prepară cu osânză solidă, curățată bine de tendoane și pielițe și trecută prin mașina de tocat de două-trei ori, până se omogenizează.

Eu le-am testat, de data aceasta, cu osânză topită, păstrată la borcan, pentru că așa o păstrează mama mea.

Nu le-am preparat cu gem, ci cu rahat, dar la iarnă sper să le pot pregăti ca în rețeta clasică.

Oricum, sunt foarte reușite și în această variantă, aluatul se desface în foițe multe și este foarte gustos.

Haioșe

Haioșe. Prăjituri din aluat foietaj cu osânză

Printează
Porții: 30 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 5 vot(uri) )

Dacă vreți să le preparați după rețeta clasică, vă recomand Rețeta lui Adi Hădean.

Găsiți pe blog mai multe Rețete de aluat foietaj preparat în casă.

Ingrediente

  • Pentru aluat foietaj cu osânză:
  • 750 gr făină + extra pentru înfăinat
  • 350 ml apă minerală
  • 4 gălbenușuri
  • 4 linguri de oțet
  • 1/4 linguriță sare
  • Pentru uns:
  • 500 gr osânză topită
  • 250 gr făină
  • Pentru umplut:
  • 250 gr rahat cu cacao
  • 150 gr rahat multicolor
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru pudrat

Mod de preparare pentru rețeta de Haioșe

Mai întâi pregătim aluatul foietaj cu osânză.

Cernem făina într-un vas și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo gălbenușurile frecate cu sare, oțetul și o parte din apa minerală. Începem să frământăm aluatul amestecând făina cu ingredientele de la centrul ei și turnând, treptat și restul de apă minerală.
Va rezulta un aluat nu foarte ferm ca la pâine, dar nelipicios.
Amestecăm osânza cu cele 250 gr de făină și împărțim amestecul în trei.
Întindem aluatul pe masa înfăinată, într-o foaie dreptunghiulară, subțire de 3-4 mm.
Ungem 3/4 din foaia de aluat, pe lungime, cu 3/4 din prima parte de osânză cu făină.
Aducem partea de aluat neunsă peste jumătate din partea de aluat unsă, apoi aducem a doua parte de aluat unsă peste partea de aluat împachetată. Deci, împachetăm aluatul în trei.
Acum ungem 3/4 din pachetul de aluat format, pe lungime, cu partea de 1/4 de osânză oprită. Îl împachetăm din nou în trei, exact ca la primul procedeu. Acoperim pachetul de aluat cu osânză, cu o folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 30 de minute.
După acest interval, scoatem aluatul de la frigider și îl așezăm pe masa înfăinată cu deschiderea spre noi.
Îl întindem din nou într-o foaie dreptunghiulară subțire și repetăm procedeul anterior cu a doua parte de osânză amestecată cu făină.
Din nou îl lăsăm la frigider pentru 30 de minute.
Repetăm și a treia oară procedeul, cu a treia parte de osânză, ținând cont ca de fiecare dată când întindem aluatul să îl așezăm cu deschizătura spre noi.

Formăm delicioasele haioșe și le coacem

După ultimele 30 de minute în care aluatul foietaj cu osânză stă la frigider, pornim cuptorul la 220 de grade.
Tăiem bucățile de rahat în sferturi, apoi fiecare sfert în jumătăți.
Întindem aluatul pe masa înfăinată, într-o foaie de 6-8 mm, sau chiar 1 cm. Îl decupăm în forme dreptunghiulare, așezăm bucățile de rahat la câte un capăt și aducem peste acestea capătul celălalt de aluat. Deci împachetăm dreptunghiurile de aluat în două, peste rahat.
Le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt și le coacem pentru 15-20 de minute la foc intens, pentru a se rumeni rapid, devenind astfel mai crocante.
Înainte de servire le decorăm cu zahăr pudră.
Le păstrăm în cutii de carton, sau de metal, cu capac, chiar și o săptămână, la loc răcoros, dar nu la frigider pentru că se umezesc și nu mai sunt crocante.

Sper să vă placă rețeta mea de haioșe și să o testați cât de curând.

Rețete înrudite

2 comentarii

Violeta Simonescu 11 February 2023 - 6:49

Bună dimineața multumesc frumos pt retetele dumneavoastră am facut haios cu osinza după reteta dvs foarte bune, aluat de foietaj super bun o să mai fac și altele, încă o dată multumesc Dumnezeu să vă dea multă sănătate

Răspuns
Maria Udrea 11 February 2023 - 7:48

Mă bucur tare mult că v-au plăcut rețetele! Acesta este și scopul blogului meu! Sănătate și numai bine și din partea mea!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.