Chiar mi-a fost dor de gustul copilăriei, așa că am preparat zilele acestea o rețetă de mâncare de mazăre nouă ca la mama acasă. Noțiunea ”ca la mama acasă” s-a potrivit de minune, pentru că am preparat-o la mama acasă.
Și am participat inclusiv la recoltarea mazării. Am întrebat-o pe mama cum să-i pregătesc mâncarea și mi-a dat indicațiile necesare pentru a pregăti rețeta exact pe gustul ei. Și pentru că ne aflăm în post, am pregătit mâncarea de post. Tare gustoasă a ieșit cu mazăre proaspătă.
Mai găsiți pe blog și rețeta de mâncare de mazăre cu dovlecel si costiță afumată.
Și pentru că este sezonul mazării, dacă sunteți în căutarea unor rețete de conservare a acesteia, găsiți pe blog rețeta de mazăre în saramură la borcan. Este perfectă pentru a o include în preparate mai târziu, mai ales în salate.
Mai găsiți și rețeta de mazăre cu dovlecei la borcan, pentru iarnă. Iar dacă doriți să puneți câteva pachete de mazăre la congelator, poate vă este util articolul: Cum se congelează corect mazărea.
Rețetă de mâncare de mazăre nouă, ca la mama acasă
Rețeta de față este foarte simplă cu doar câteva ingrediente. Și este îngroșată cu rântaș, adică o compoziție de făină cu apă. Uitasem cum este gustul unei mâncări cu rântaș, gust al copilăriei. În zilele noastre nu prea se mai practică această metodă de a folosi făină la îngroșat mâncărurile. De regulă rântașul se face în tigaia cu ulei încins și o ceapă călită, dar nu m-am încumetat să-l prepar așa. Doar am desfăcut făina în puțină apă rece și am adăugat-o în mâncare, spre final de fierbere.
Găsiți pe blog mai multe rețete cu mazăre, chiar și o rețetă de zacuscă cu legume mexicane.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
INGREDIENTE
- 1 kg mazăre nouă
- 2 cepe galbene
- 3 căței de usturoi
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- sare și piper, după gust
- 1/2 linguriță de cimbru uscat
- 2 foi de dafin
- 1,5 litri de apă
- 100 gr făină
- 275 gr pastă de roșii cu ardei copt
- 1 legătură de mărar verde
MOD DE PREPARARE
Mai întâi clătim mazărea în apă rece și o lăsăm la scurs. Pentru că am recoltat-o eu împreună cu mama, ne-am străduit să o alegem bine de impurități, după ce am desfăcut-o din păstăi.
Curățăm ceapa și o tocăm mărunt, curățăm și 1 cățel de usturoi și îl tocăm mărunt. Apoi călim ceapa și usturoiul în ulei încins, doar până își lasă aromele și își schimbă ușor culoarea. Nu le prăjim, doar le lăsăm să se pătrundă ușor.
Păstrăm o parte din ceapa călită în tigaie, iar cealaltă parte o transferăm în alt vas și adăugăm mazărea și apa fierbinte.
Peste ceapa din tigaie adăugăm pasta de roșii și doi căței de usturoi presați. Amestecăm bine ingredientele din tigaie și le lăsăm să se prepare 8-10 minute.
Lăsăm mazărea din celălalt vas să fiarbă până se pătrunde bine, apoi adăugăm peste ea sosul de roșii cu ceapă din tigaie.
Adăugăm și 2 foi de dafin și cimbrul uscat, sare și piper, după gust.
Într-un bol, desfacem făina în puțină apă rece, apoi adăugăm, treptat și amestecăm bine, din lichidul de la mâncarea de mazăre. Adăugăm lichid fierbinte până când compoziția de făină ajunge, aproximativ, la temperatura din vas. O turnăm peste mâncarea de mazăre nouă și amestecăm intens pentru a se dispune uniform.
Mai lăsăm mâncarea de mazăre să fiarbă maxim 10 minute, adăugăm și mărarul verde, tocat mărunt, apoi stingem focul.
Servim delicioasa mâncare de mazăre nouă ca la mama acasă, caldă, cu pâine prăjită, sau fără pâine, pentru că am adăugat făină.
Este delicioasă cu o salată de murături asortate, sau cu o salată de roșii și castraveți.
Să vă fie de folos!