Ciulama de ciuperci cu mămăliguță, de post

de Maria Udrea
0 comentarii
Ciulama de ciuperci în tigaie, alături de mămăliguță pe un platou de lemn și ciuperci cu usturoi, toate pe un tocător de lemn rustic

Printre rețetele de post pe care le adorăm se numără și rețeta de ciulama de ciuperci cu mămăliguță. Este o rețetă simplă și rapidă pe care o putem prepara și în afara postului. Diferența dintre cele două variante o constituie laptele adăugat în loc de apă și, opțional, puțin unt.

Mama mea adoră rețetele de ciulama, de la ea am învățat și eu să le prepar. Ea face combinații simple, cea mai des preparată fiind vara, ciulamaua de dovlecei. Iese tare gustoasă, mai ales cu mult mărar adăugat.

Vedeți aici și rețeta de ciulama de dovlecel cu mărar, ca la mama acasă.  Este un preparat simplu, de vară, cu ingrediente puține și este delicios, mai ales rece, de la frigider. Bineînțeles că și iarna putem prepara o astfel de ciulama, chiar și în varianta de post.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de ciulama de pui cu dovlecel. Combinația dintre carnea de pui mai întâi fiartă, apoi preparată la tigaie, cu dovlecelul de grădină este chiar delicioasă. Dacă vă întrebați de ce carnea de pui este mai întâi fiartă, am pentru acest fapt două motive. Unul pentru a prepara ciulamaua în supa de la pui, dar cel mai important, pentru că puiul este crescut la curte, iar carnea nu este chiar una fragedă. Nu se fierbe foarte mult, doar atât cât să se pătrundă ușor și să dea gust supei.

Și vă mai recomand și rețeta de ciulama de pui cu ciuperci și mămăliguță aromată. Aceasta este una dintre combinațiile mele preferate, iar mămăliguța preparată în acest mod este absolut delicioasă.

Ce ingrediente conține rețeta de ciulama de ciuperci cu mămăliguță

Pe lângă ciupercile champignon folosite în această rețetă, mai avem nevoie și de o ceapă, de 2-3 căței de usturoi, ulei și făină. Ca și condimente, sarea și piperul sunt suficiente. Însă eu, mai adaug uneori și puțină nucșoară. Acesta este condimentul meu preferat în sosurile albe, dar și în supele cremă și în rețetele de ciulama. Bineînțeles că acest condiment este opțional. Dacă dorim să preparăm rețeta exact ca la mama acasă, sarea, piperul și usturoiul sunt suficiente.

Ca și verdeață mărarul este nelipsit din rețetele de ciulama.

Mămăliguța se prepară în cel mai clasic mod, din apă cu mălai( făină de porumb) și sare.

Ciulama de ciuperci în tigaie cu o lingură de lemn deasupra, alături de mămăliguță pe un platou de lemn și ciuperci cu usturoi, toate pe un tocător de lemn rustic

Porție de ciulama de ciuperci cu mămăliguță, pe o farfurie rustică, alături de tigaia cu ciulama, ciuperci proaspete și usturoi pe un tocător de lemn și o furculiță pe un ștergar în carouri albastre

Vedeți aici și rețeta de mămăliguță cu busuioc și parmezan, preparată la wok. Uneori mai simțim nevoia să mai ieșim puțin din sfera clasicului și ne mai jucăm cu combinațiile de ingrediente în preparate. Nu ni se întâmplă des, pentru că ne axăm mai mult pe gustul copilăriei, însă cei tineri sunt foarte atrași de gusturile mai exotice. Și atunci le facem și lor pe plac.

Mai găsiți pe blog și alte rețete simple și rapide, ca la mama acasă, atât de post cât și de frupt, de unde vă puteți inspira.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ciulama de ciuperci cu mămăliguță.

Ciulama de ciuperci în tigaie, alături de mămăliguță pe un platou de lemn și ciuperci cu usturoi, toate pe un tocător de lemn rustic

Ciulama de ciuperci cu mămăliguță

Printează
Porții: 4 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 11 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru ciulama:
  • 500 gr ciuperci champignon, albe
  • 1 ceapă de mărime medie
  • 3 căței de usturoi
  • 3 linguri de ulei
  • 250-300 ml apă
  • 100-125 gr făină
  • sare și piper după gust
  • 1/2 legătură de mărar.
  • Pentru mămăliguță:
  • 1500 ml apă
  • 500 gr mălai
  • 1 lingură de sare.

 

 

 

 

 

MOD DE PREPARARE

Pentru a prepara delicioasa ciulama de ciuperci cu mămăliguță, ne ocupăm mai întâi de ciuperci, pe care le ștergem bine cu prosoape de hârtie umezite. Ștergem atât pălăriile, cât și codițele. Nu introducem ciupercile în apă pentru că v-a pătrunde apa în ele și le va diminua gustul. Îmbibate cu apă ciupercile nu se vor mai sota cum trebuie, ci mai degrabă vor fierbe.

După ce am terminat cu ștergerea ciupercilor le tăiem în felii nu foarte subțiri.

Curățăm ceapa și o tocăm mărunt, ca pentru orice rețetă de mâncare scăzută.

Cum preparăm ciulama de ciuperci, de post

Punem uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare și adăugăm ceapa în el. Presărăm puțină sare peste ceapă, pentru a o ajuta să se deshidrateze și să nu se prăjească. Amestecăm bine ceapa prin uleiul încins, iar când începe să devină transparentă, adăugăm ciupercile feliate.

Amestecăm ciupercile cu ceapa din tigaie și le lăsăm să se prepare bine până când încep să se pătrundă. Nu este nevoie să adăugăm apă pentru că ciupercile lasă destul lichid în tigaie și vor fierbe în suc propriu.

Amestecăm într-un bol apa cu făina și adăugăm amestecul peste ciupercile din tigaie. Amestecăm energic pentru a se omogeniza bine toate ingredientele și a nu se forma cocoloașe de făină.

Mai fierbem ciulamaua pentru 5-6 minute și adăugăm sare și piper, după gust. Înainte de stingerea focului adăugăm usturoiul curățat și răzuit sau pisat, dar și mărarul tocat mărunt. Eu am adăugat mărar congelat.

Cum preparăm mămăliguța

Punem apa la fiert și o lăsăm să se încălzească bine, apoi adăugăm sarea și amestecăm până când aceasta se dizolvă. Lăsăm apa să atingă punctul de fierbere și începem să adăugăm mălaiul, amestecând intens cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe.

Presărăm câte puțin mălai, în timp ce amestecăm cu telul sub formă de pară.  După ce am terminat de adăugat tot mălaiul, înlăturăm telul și amestecăm mămăliga cu o spatulă, folosind mișcări circulare, de jos în sus, dar și laterale.

Fierbem mămăliguța timp de 15 minute, amestecând-o constant. Mălaiul care se găsește acum în comerț fierbe într-un timp foarte scurt, comparativ cu cel de odinioară, pe care îl foloseau mamele și bunicile noastre.

După fierbere răsturnăm mămăliguța pe un platou. Eu o răstorn mai întâi într-un bol, o las să se mai închege, apoi o răstorn pe platou. Astfel ea își menține forma și nu se mai întinde.

Servim delicioasa ciulama de ciuperci cu mămăligă, cât încă este fierbinte. Este delicioasă și rece, dar vara, iarna o preferăm fierbinte.

Ciulama de ciuperci în tigaie, alături de mămăliguță pe un platou de lemn și ciuperci cu usturoi, toate pe un tocător de lemn rustic Porție de ciulama de ciuperci cu mămăliguță, pe o farfurie rustică, alături de tigaia cu ciulama, ciuperci proaspete și usturoi pe un tocător de lemn și o furculiță pe un ștergar în carouri albastre Porție de ciulama de ciuperci cu mămăliguță, pe o farfurie rustică, alături de tigaia cu ciulama, ciuperci proaspete și usturoi pe un tocător de lemn și o furculiță pe un ștergar în carouri albastre Porție de ciulama de ciuperci cu mămăliguță, pe o farfurie rustică, alături de tigaia cu ciulama, ciuperci proaspete și usturoi pe un tocător de lemn și o furculiță pe un ștergar în carouri albastre

Spor și poftă bună!

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.