Odată cu venirea primăverii începem o cură cu mâncăruri din verdețuri pentru detoxificarea organismului, după mâncărurile mult prea consistente din sezonul rece. Una dintre rețetele de primăvară cu care noi ne răsfățăm este rețeta de ciorbă de ștevie cu salată verde și lobodă.
Ne place mult ciorba de ștevie, ne place și cea de lobodă, însă combinate dau un gust excelent. În plus, ne bucurăm și de o explozie de vitamine. Și automat ne bucurăm și de o porție de sănătate, mai ales pentru că verdețurile folosite sunt culese din grădina mamei.
Ștevia și urzicile sunt primele verdețuri care apar și nu ezităm să le includem cât mai des în alimentația noastă. Le preparăm atât de post cât și cu carne, ouă sau lactate.
Dintre rețetele de post cu urzici de pe blog, vă recomand să încercați rețeta de mâncare de urzici frecate cu mălai. Rețeta se mai găsește și sub denumirea de urzici muntenești și se prepară, îndeosebi, în zona de sud a țării. Este o rețetă foarte simplă, este ca o mămăligă cu urzici, proporția între mălai și urzici o alege fiecare, după gust.
Interesantă este și rețeta de supă cremă de urzici cu leurdă, tot din categoria rețetelor de post. Și pe aceasta o prepar foarte des, primăvara. Este preferata băieților mei și o servesc cu crutoane aromate.
Ce ingrediente conține rețeta de ciorbă de ștevie cu salată verde și lobodă
Pentru rețeta de azi, ponderea o are ștevia, pentru că este și cea mai gustoasă. Salata verde nu oferă gust deosebit, dar oferă consistență. Loboda verde am adăugat-o pentru că oferă gust ușor acrișor. În plus, am adăugat și lujerii mai tineri de la ștevie, tot pentru gustul acrișor pe care îi oferă. Pe aceștia i-am tocat cu ajutorul chopper-ului și i-am transformat în pastă.
De obicei, lujerii de la ștevie nu se adaugă în mâncare pentru că sunt ațoși. Sau se pot adăuga întregi și se scot după fierbere. La fel procedez și cu lujerii de leuștean sau cu cei de țelină. Fie îi adaug întregi și îi îndepărtez după fierbere, fie îi transform în pastă.
Pe lângă ingredientele menționate mai sus, pentru ca explozia de vitamine să fie maximă, am adăugat și ceapă verde. Iar spre final am potrivit gustul ciorbei cu o conservă de roșii acrișoară. Mi-a lipsit leușteanul verde, dar am pus din cel uscat. A ieșit o ciorbă absolut delicioasă și consistentă, cu gust acrișor.
Am mai prezentat pe blog o astfel de ciorbă cu amestec de verdețuri și în varianta cu carne și franjuri de ouă – vedeți aici rețeta.
Dar mai găsiți și alte rețete din verdețuri pe blog, de unde o puteți încerca pe cea care vă inspiră mai mult.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ciorbă de ștevie cu salată verde și lobodă.
INGREDIENTE
- 750 gr ștevie
- 250 gr lobodă verde
- 1 salată verde, mare
- 5 fire de ceapă verde
- 1 ceapă galbenă, uscată
- 400 gr roșii tocate în suc propriu
- 50 gr fidea
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 4 litri de apă
- sare după gust
- 1 lingură de leuștean uscat și mărunțit
- 1 legătură de pătrunjel verde.
MOD DE PREPARARE
Mai întâi vom spăla bine toate verdețurile și le scurgem.
Frunzele de ștevie le curățăm de pe lujeri și le opărim în apă fiartă. Apoi le punem la scurs. După ce se scurg, le tocăm mărunt. Lujerii mai tineri de la ștevie îi tocăm mărunt și îi transformăm în pastă.
Loboda și frunzele de salată verde nu le opărim, doar le tocăm mărunt. Tocăm mărunt și ceapa verde și pe cea uscată.
Cum preparăm rețeta de ciorbă de ștevie cu salată verde și lobodă
Când avem toate ingredientele pregătite, punem o oală cu 4 litri de apă la fiert.
Punem și uleiul la încins într-o cratiță și călim ușor ceapa tocată. Presărăm puțină sare și o lăsăm doar până când începe să se înmoaie. Apoi o stropim cu apă fierbinte, pentru a nu prinde gust de prăjeală.
Adăugăm ștevia tocată, apoi loboda și salata verde, tocate, dar și lujerii de ștevie transformați în pastă. Completăm cu apa fierbinte și lăsăm ingredientele să fiarbă pentru aproximativ 15 minute. Nu exagerăm cu fierberea acestora, pentru că sunt toate crude și se pătrund rapid, iar ștevia este deja opărită.
Adăugăm roșiile tocate, iar peste 5 minute fideaua. Mai lăsăm ciorba să fiarbă până când se hidratează fideaua și îi potrivim gustul cu sare. Înainte de stingerea focului adăugăm leușteanul verde bine mărunțit. Dacă aveți leuștean proaspăt, adăugați-l tocat, tot înainte de stingerea focului.
Pătrunjelul verde se adaugă după stingerea focului sau chiar în timpul servirii.
Este o ciorbă foarte gustoasă și consistentă. A ieșit suficient de acră, nu a mai trebuit să adaug altceva. Însă atunci când o astfel de ciorbă nu este acră, se poate acri cu suc de lămâie, cu oțet sau cu zeamă de la murături.
Spor la preparat și poftă bună la savurat!
Mai puteți încerca de pe blog și rețeta de ciorbă de ștevie cu leuștean și orez.