Cartofi răntăliți. Rețetă ardelenească

de Maria Udrea
1 comentariu
Cartofi răntăliți în farfurie cu felii de castraveți murați, alături de un ștergar cu furculiță pe el și tigaia cu cartofi

Una dintre rețetele de garnituri cu care ne putem răsfăța în post este rețeta de cartofi răntăliți.  Este o rețetă ardelenească de cartofi fierți și răzuiți, apoi amestecați cu ceapă călită în ulei cu boia de ardei. Se prepară și în zona noastră, ușor diferit și o regăsim sub denumirea de ”cartofi țărănești”.

Prima dată am aflat de această rețetă de la Chef Nicolai Tand, cu ceva ani în urmă, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani”.  Pe vremea aceea eu eram editorul rețetelor lor și tare mult m-a încântat rețeta respectivă. Simplă, rapidă și cu ingrediente puține. Am preparat-o de mai multe ori, de atunci, dar nu am reușit să editez rețeta pe blog. Acum că suntem în post iată că i-a venit rândul.

Cartofi răntăliți în farfurie cu felii de castraveți murați, alături de un ștergar cu furculiță pe el, un bol cu castraveți murați și tigaia cu cartofi Cartofi răntăliți în farfurie cu felii de castraveți murați, alături de un ștergar cu furculiță pe el, un bol cu castraveți murați și tigaia cu cartofi

O rețetă asemănătoare am și eu pe blog, dar cu cartofii preparați la cuptor nu răzuiți. Iar ceapa am caramelizat-o împreună cu alte legume. Vedeți aici rețeta mea de cartofi la cuptor cu legume caramelizate. Este delicioasă și în această variantă și este consistentă.

O altă rețetă  de pe blog, tot pe bază de cartofi și tot de post, pe care v-o recomand, este rețeta de cartofi la cuptor cu gogoșari în sos de roșii. Este tot simplă și cu ingrediente puține și la îndemână. Gogoșarii în sos de roșii îi prepar în casă, toamna, pentru a-i include în astfel de rețete.

Vedeți aici și rețeta de gogoșari în sos de roșii.

Cum preparăm rețeta de cartofi răntăliți

Pentru rețeta de față, ideali de folosit sunt cartofii roșii. Aceștia nu se zobesc după fierbere precum cei albi și pot fi răzuiți frumos. Dar sunt buni și cei albi, în lipsa celor roșii. Rețeta se mai prepară și cu cartofii zdrobiți cu furculița, nu neapărat răzuiți.

Cartofii se fierb în coajă, dar nu se exagerează cu fierberea pentru că se mai prepară și la tigaie, cu ceapă călită. Boiaua de ardei și piperul, dar și 1-2 căței de usturoi sunt condimentele nelipsite din această rețetă. Dacă vă plac picanți puteți pune boia de ardei iute.

Noi preferăm boiaua de ardei dulce și afumată. Nu este chiar o rețetă sănătoasă, având în vedere că folosim ceapa călită și călim, ulterior și cartofii în ulei. Dar este absolut delicioasă. Iar dacă nu dorim ca ceapa să aibă acel gust pregnant de ulei, o mai stropim cu puțină apă, după ce se pătrunde.

O altă rețetă cu cartofi, simplă și tot de post, pe care v-o mai recomand, este cea de cartofi striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin. Sunt delicioși cartofii preparați în acest mod, iar atunci când nu ținem post îi putem servi cu smântână sau cu o cremă de brânzeturi.

Mai găsiți pe blog și alte rețete cu cartofi, atât de post cât și de dulce, de unde vă puteți inspira.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cartofi răntăliți.

Cartofi răntăliți în farfurie cu felii de castraveți murați, alături de un ștergar cu furculiță pe el și tigaia cu cartofi

Cartofi răntăliți. Rețetă ardelenească

Printează
Porții: 4 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 6 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 750 gr cartofi
  • 1 ceapă albă
  • 1 ceapă roșie
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • sare și piper după gust
  • boia de ardei dulce și afumată, după gust
  • 2 căței de usturoi, opțional.

MOD DE PREPARARE

Spălăm bine cartofii și fără a le îndepărta coaja, îi punem la fiert în apă rece, cât să fie bine acoperiți.

Testăm cartofii cu furculița dacă sunt fierți. Dacă aceasta pătrunde ușor în ei, stingem focul, scurgem cartofii și îi trecem prin apă rece pentru a-i putea curăța.

După curățare, dăm cartofii pe răzătoarea mare sau îi zdrobim cu furculița. Îi lăsăm deoparte și pregătim ceapa.

Curățăm cele două cepe și le tocăm julien. Putem folosi fie ceapă albă, fie roșie sau le combinăm. Curățăm și usturoiul și îl tocăm rondele.

Punem uleiul la încins într-o tigaie sau un ceaun și călim ceapa cu usturoiul în el. Presărăm de la început și puțină sare peste ceapă, pentru a o ajuta să se deshidrateze și să nu se ardă. Când este pătrunsă, presărăm boiaua de ardei și puțin piper măcinat. Adăugăm cartofii și îi amestecăm cu ceapa călită. Îi mai preparăm 5-6 minute.

Colaj de poze cu pașii de preparare a cartofilor ardelenești Cartofi ardelenești cu ceapă și boia în tigaie cu spatulă de lemn

Apoi stingem focul și ne ospătăm cu delicioșii cartofi răntăliți, alături de murăturile preferate.

Cartofi răntăliți în farfurie cu felii de castraveți murați, alături de un ștergar cu furculiță pe el și tigaia cu cartofi Cartofi răntăliți în farfurie cu felii de castraveți murați, alături de un ștergar cu furculiță pe el, un bol cu castraveți murați și tigaia cu cartofi Cartofi răntăliți în farfurie cu felii de castraveți murați, alături de un ștergar cu furculiță pe el și tigaia cu cartofi

Spor și poftă bună!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.