Pentru că ne plac mult langoșii ungurești, obișnuiesc să-i prepar în cât mai multe moduri. De data aceasta am preparat o rețetă de langoși ungurești cu cartofi, de post. Au ieșit tare buni și au fost devorați rapid de ai mei băieți.
Langoșii sunt un fel de gogoși, dar în varianta sărată, specifici bucătăriei maghiare. În mod clasic se prepară dintr-un aluat simplu, dospit. Dar există și variante de langoși umpluți cu brânză sau cu gem și pot fi serviți la desert.
Găsiți pe blog și rețeta de langoși cu gem de prune, tot din categoria langoșilor de post. Pe aceștia îi prepar cel mai des pentru că sunt preferații casei.
Mai prepar și rețeta de langoși cu brânză, atât în varianta sărată cât și în varianta dulce. Vedeți aici și rețeta de langoși cu brânză sărată.
Indiferent de varianta în care alegem să-i preparăm, langoșii sunt foarte apreciați de cei care se răsfață cu ei.
Asemănătoare cu langoșii sunt scovergile. Însă acestea se prepară dintr-un aluat mai moale și ies mai uscate la mijloc, chiar crocante.
Vedeți aici și o rețetă de scovergi.
Cum preparăm rețeta de langoși ungurești cu cartofi, de post
Langoșii cu cartofi ne plac în mod deosebit pentru că sunt mai gustoși, iar textura este pufoasă, dar mai densă. Și asta datorită cartofilor fierți și pasați, adăugați în aluat. În rest, aluatul se prepară în mod clasic, ca și aluatul de pâine.
Langoșii se modelează sub formă de discuri și se prăjesc într-o tigaie plată, cu ulei. După prăjire se așază unul peste altul pe un platou, pentru a se menține moi.
Putem prepara langoșii cu cartofi și atunci când ne rămâne piure de cartofi pentru a doua zi. Îl diluăm cu puțină apă caldă sau lapte, pentru a-l încălzi ușor.
Îmi plac foarte mult aluaturile cu cartofi și le folosesc atât la pâine, cât și la plăcinte sărate. În variantă dulce nu le-am folosit decât la rețeta de gomboți cu prune.
Vedeți aici și o rețetă de tartă cu aluat de cartofi și carne tocată. Și aceasta poate fi preparată atunci când ne rămâne piure de cartofi pentru a doua zi.
Dar mai găsiți pe blog și alte rețete de preparate cu aluat de cartofi, de unde vă puteți inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de langoși ungurești cu cartofi, de post.
INGREDIENTE
- 750 gr făină
- 10 gr drojdie uscată
- 1 linguriță de zahăr
- 350 gr cartofi
- 1 linguriță de sare
- 350 ml apă caldă
- ulei pentru prăjit și pentru masa de lucru.
MOD DE PREPARARE
Pentru a prepara langoși ungurești de post, mai întâi ne vom ocupa de cartofi pe care îi curățăm, îi clătim bine și îi tocăm în cuburi. Punem cartofii la fiert în apă cât să fie bine acoperiți. Îndepărtăm spuma care se formează deasupra și adăugăm 1/2 linguriță de sare.
Lăsăm cartofii să fiarbă până când sunt bine pătrunși, apoi îi scurgem și îi pasăm ca pentru piure. Îi lăsăm să se tempereze, dar să nu se răcească de tot.
Cernem făina într-un bol și adăugăm drojdia uscată, amestecată cu o linguriță de zahăr. Turnăm puțină apă caldă și amestecăm cât să se omogenizeze ingredientele de la mijloc. Lăsăm drojdia să se activeze 10-12 minute, timp în care se mai răcesc și cartofii.
Adăugăm cartofii pasați și ușor calzi peste drojdie. Începem să amestecăm ingredientele, turnând treptat și din apa caldă. Mai adăugăm și restul de sare și amestecăm energic până când aluatul devine compact. Îl frământăm timp de 10 minute, pentru a se omogeniza bine. Eu am folosit mixerul pentru a frământa aluatul.
Punem o folie peste bolul cu aluat pentru langoși ungurești de post și lăsăm aluatul la dospit pentru 45-50 de minute.
După acest interval de timp, rupem bucăți din aluat de aproximativ 150-175 gr și le modelăm sub formă de bile. Le acoperim cu folia de prospețime și le mai lăsăm 10 minute la dezvoltat.
Pentru a forma și prăji delicioșii langoși ungurești cu cartofi, mai întâi ne ungem mâinile cu puțin ulei, la fel și blatul de lucru. Așezăm câte o bilă de aluat pe blat și o aplatizăm cu mâinile până când formăm un disc cu diametrul de aproximativ 20 cm. Aplatizăm aluatul pornind de la centru către margini, așa încât marginile să fie mai groase decât partea de la mijloc.
Formăm primul langoș și îl punem în tigaia cu ulei încins. Îl lăsăm să se rumenească frumos pe prima parte, apoi îl întoarcem pe partea cealaltă.
În timp ce primul langoș se prăjește, îl pregătim pe următorul.
Rumenim langoșii la foc de intensitate medie spre mare. Nu se rumenesc la foc de intensitate mică, pentru a nu pătrunde uleiul în aluat.
Servim langoșii calzi, la micul dejun sau ca gustare mai târziu. Pot fi serviți atât în varianta sărată, simpli sau alături de alte preparate, dar și în varianta dulce glazurați cu miere, gem sau dulceață.
În mod clasic, se servesc glazurați cu smântână și usturoi și presărați cu cașcaval răzuit. Dar dacă îi dorim de post, excludem acele ingrediente.
Să vă fie de folos!
Puteți încerca și rețeta clasică de langoși ungurești cu smântână și cașcaval.