Paine cu aluat de bere si susan

de Maria Udrea
1 comentariu
Paine cu aluat de bere si susan

Am inceput sa folosesc berea in diverse aluaturi, iar de data aceasta am preparat o reteta de paine cu aluat de bere si susan. Tare mult imi place cat de pufoase sunt aluaturile cu bere!

Folosesc berea si in aluaturile de clatite, si in cele de cornuri, etc.

Berea este un ingredient versatil în bucătărie, datorită aromei sale complexe și a capacității de a îmbunătăți textura și gustul mâncărurilor. Dioxidul de carbon din bere ajută la obținerea unui aluat mai pufos și mai aerat. Această proprietate este folosită în prepararea clătitelor, aluatului pentru prăjituri sau a pâinii.

Berea conține malț, hamei și drojdie, ceea ce îi conferă un profil aromatic variat, de la note dulci și caramelizate, la amare și florale. Astfel, adăugată în sosuri, marinate sau tocănițe, berea poate oferi un gust bogat și un plus de profunzime. Mai conține acizi care pot ajuta la frăgezirea cărnii, similar vinului. Carnea marinată în bere devine mai suculentă și mai fragedă. Zaharurile prezente în bere contribuie la caramelizarea alimentelor, oferind o crustă aurie și crocantă la prăjituri sau fripturi.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de chiftele în aluat de bere, pe care v-o recomand cu drag. Chiftelele preparate astfel merg tare bine pentru pauza de masă de la serviciu.

Vă mai recomand de pe blog și rețeta de biscuiți aperitiv cu cașcaval afumat și bere cu ghimbir. Iar mai jos găsiți lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de paine cu aluat de bere si susan.

Ingrediente

  • 350 ml bere
  • 200 ml lapte
  • 1,200 kg faina
  • 30 gr drojdie proaspata
  • sare
  • lingura zahar
  • 100 ml ulei
  • 50 gr seminte de susan

[/ingredients]

Portii: 2;
Timp de preparare: sub 90 minute

Mod de preparare pentru reteta de paine cu aluat de bere si susan

Pregatim mai intai maiaua. Punem laptele la incalzit, apoi amestecam intr-un bol drojdia cu zaharul pana la lichefierea acestora. Adaugam laptele caldut si o mana de faina si omogenizam. Acoperim bolul si lasam la crescut cam 10 minute pana isi dubleaza volumul.

Cernem faina in vasul in care framantam(un lighean de plastic). Formam o adancitura la mijloc unde turnam maiaua crescuta. Adaugam putin cate putin din bere, amestecand ingredientele de la mijloc cu faina de pe margini. Adaugam si sarea.
Amestecam bine pna obtinem un aluat compact. Rasturnam aluatul pe masa de lucru si incepem sa-l framantam pana nu se mai lipeste de maini
Picuram ulei pe masa si trecem aluatul prin el, astfel nu se mai lipeste.
Punem aluatul inapoi in ligheanul de plastic, acoperim si lasam la crescut cam 40 de minute.

Formam si coacem painea

Dupa ce aluatul s-a dospit il impartim in doua parti egale si il mai trecem prin putin ulei.  Presaram semintele de susan si punem in tavi.

Eu am format bilute si le-am trecut prin ulei pe toate partile, apoi am presarat seminte pe un platou si am trecut bilutele prin seminte.

Le-am asezat in tava, am acoperit si am lasat la crescut. Am pus o biluta si intr-o forma de tarta pe care am achizitionat-o din camara bucataras.ro si care imi place mie mult.

N-am mai lasat la crescut decat 25 de minute dupa care am copt painea la 18o grade pentru 40 de minute.
Foarte pufoase au iesit painicile cu bere!

Sper sa va fie de folos reteta mea de paine cu aluat de bere si susan!

Mai gasiti pe blog si alte retete de paine, de unde va puteti inspira.

Si daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Va astept cu surprize culinare si pe  Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

1 comentariu

DiaMar bucataria galbena 22 October 2015 - 15:21

Este minunata painea ta.Si eu folosesc berea un aluat.

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.