Pentru că dovlecii plăcintari au fost vedetele toamnei la mama în grădină, ne-am bucurat din plin de gustul și aroma lor. Am preparat plăcinte, prăjituri, supă cremă, dar și această minunată pâine cu dovleac plăcintar în aluat. A ieșit o splendoare de pâine pufoasă și frumos colorată.
M-am inspirat pentru această rețetă de pâine de la Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani. De mult o aveam în plan pentru că Vlăduț an de an prepară în platoul emisiunii câte o rețetă de pâine delicioasă cu dovleac. De fiecare dată o prepară altfel.
Vă spuneam mai sus că am preparat multe rețete de deserturi cu dovleac. Una dintre acestea, foarte apreciată a fost rețeta de brownie cu dovleac plăcintar și brânză. Foarte gustoasă a fost combinația, se cere repetată cât de curând.
O altă rețetă minunată cu dovleac, pe care v-o recomand cu drag, este rețeta de plăcintă cu dovleac și gutui. Închipuiți-vă la un loc aromele gutuilor și dovleacului, ambele caramelizate.
De ce este specială rețeta de pâine cu dovleac plăcintar în aluat
Pentru pâinea din rețeta de față am continuat testarea coacerii aluatului în forma de ceramică cu capac Emile Henry. Și, bineînțeles, aluatul l-a frământat mult îndrăgitul mixer KitchenAid. Fac echipă bună în bucătărie cele două ustensile.
Am mai prezentat anterior o rețetă de pâine pufoasă cu unt în aluat, preparată tot cu ajutorul celor două ustensile.
Pentru aluatul acestei pâini, din rețeta de față, dovleacul plăcintar răzuit, se amestecă cu o linguriță de zahăr și se caramelizează în ulei. Nu am respectat cantitățile din rețeta lui Vlăduț, am preluat doar ideea de a adăuga dovleac plăcintar în aluatul de pâine.
Dacă și voi îndrăgiți preparatele cu dovleac, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete. Tastați cuvântul ”dovleac” în caseta de căutare și le descoperiți.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de pâine cu dovleac plăcintar în aluat.
INGREDIENTE
- 500 gr dovleac răzuit
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 550 +30 gr făină albă tip 650
- 7 gr drojdie uscată
- 30 ml apă caldă
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare
MOD DE PREPARARE
Începem cu pregătirea dovleacului care necesită caramelizare. Feliem dovleacul, îl curățăm și îl dăm pe răzătoarea mare. Îl punem într-un vas cu baza dublă și adăugăm zahărul și uleiul. Punem vasul la foc mediu și amestecăm constant ingredientele, pentru o caramelizare uniformă. Când dovleacul este bine înmuiat, stingem focul și lăsăm compoziția să se tempereze, atât cât suportă degetul temperatura.
În bolul mixerului punem 500 gr de făină cernută și o amestecăm cu drojdia. Peste acestea adăugăm compoziția de dovleac caldă și începem să le amestecăm, mai întâi la treapta inferioară a mixerului, apoi mărim intensitatea, pe măsură ce se formează aluatul.
Presărăm sare peste aluatul deja format, în timp ce se frământă și turnăm în fir subțire și apa caldă. Scoatem aluatul din bol și îl mai frământăm puțin pe masa presărată cu făină. Mai folosim aproximativ 50 gr de făină la frământat și împachetările aluatului. Iar cele 30 gr de făină le vom folosi la final, când punem aluatul în vas, dar și înainte de coacere.
Întindem aluatul de pâine cu dovleac plăcintar într-o foaie grosieră. Presărăm puțină făină deasupra lui, apoi îl împachetăm în trei, pe lungime. Pachetul format îl mai împachetăm încă odată tot în trei. Îl presăm ușor cu mâinile și îl punem înapoi în bolul mixerului. Acoperim bolul cu folie de prospețime, iar peste folie mai punem și 1-2 ștergare de bucătărie. Lăsăm aluatul la dospit, la loc cald pentru aproximativ 50-60 de minute.
După acest interval, scoatem din nou aluatul pentru pâine cu dovleac plăcintar în aluat, pe masa presărată cu făină. Repetăm procedeul de împachetare, pentru a ne asigura că vom obține un aluat aerat.
Dăm aluatului o formă alungită și îl punem în vasul ceramic tapetat cu făină la bază. Îl acoperim cu capacul din dotare și îl mai lăsăm la dospit 20-30 de minute. În ultimele 10 minute, pornim cuptorul la 220 de grade Celsius. Înainte de a introduce în cuptor vasul cu aluatul pentru pâine crestăm frumos aluatul deasupra și presărăm făină peste el.
Stropim capacul vasului cu puțină apă și acoperim aluatul cu el.
Setăm timpul de coacere pentru 50 de minute, la 220 de grade Celsius. După 20 de minute reducem temperatura la 200 de grade Celsius. În ultimele 10 minute îndepărtăm capacul de la vas, folosind mănușile de bucătărie.
Pâinea iese crocantă la exterior și foarte pufoasă și frumos colorată la interior.
Să vă fie de folos!