Dacă tot stăm cuminți acasă și gătim pentru cei dragi, mai mult decât în vremurile frumoase și cum rețetele de pâine sunt la mare căutare, am testat și eu o Rețetă de Pâine și lipii de casă fără drojdie.
Cred că în aceste vremuri, pe care le trăim la intensitate maximă, datorită pandemiei de coronavirus, majoritatea testează diverse rețete de pâine, cu sau fără drojdie.
Ce-i drept, puțină drojdie mai am prin cămară, dar o păstrez pentru sărbători, așa că m-am gândit să testez aluatul de pâine cu amestec de praf de copt și bicarbonat de sodiu.
Chiar dacă praful de copt are în componență și bicarbonat de sodiu, mi s-a părut necesară o cantitate în plus pentru a ajuta aluatul de pâine să se dezvolte.
Asta pentru că am experiența preparării unor aluaturi de prăjituri în care folosesc și praf de copt și bicarbonat de sodiu.
Pot să vă spun că atât pâinea cât și lipiile au ieșit tare gustoase, aluatul s-a dezvoltat suficient și s-a copt foarte bine. Deci merge și formula aceasta în vremuri de criză, cu mențiunea că trebuie preparată în cantitate mică, pentru a fi consumată într-o zi.
Pentru a doua zi mi-a rămas un colț de pâine și o lipie, dar coaja acestora s-a cam întărit. Miezul, în schimb, a rămas la fel de gustos și pufos.
Un minus pentru pâinea cu praf de copt și bicarbonat este acela că nu s-a rumenit frumos ca pâinea cu drojdie, sau cea cu maia. Asta pentru cei care țin și la aspect, adică eu. 🙂
Vă recomand cu tot dragul și Rețeta mea de Pâine cu bicarbonat
Ingrediente
- 1 kg făină clasică, de moară
- 450 ml apă caldă
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță de sare
- 1 lingură de oțet
- 1 linguriță de zahăr, opțional
- 15 gr praf de copt
- aproximativ 5 gr bicarbonat de sodiu
- semințe de susan
Mod de preparare
Iată cum procedăm pentru a prepara Rețeta de Pâine și lipii de casă fără drojdie!
În acest timp pornim cuptorul la 175 de grade.