Pentru că ai mei adoră pâinea preparată în casă, i-am răsfățat de data aceasta cu câteva chifle simple cu cartofi în aluat.
Ne place tare mult aluatul cu cartofi, pentru că iese dens, dar și pufos și așa rămâne multe zile.
Tot din categoria aluaturilor cu cartofi, am mai prezentat anterior și:
Iar această rețetă de chifle simple cu cartofi în aluat, am pregătit-o pentru a vă fi utilă și mai târziu, în post.
Am lăsat chiflele simple, neunse cu ou, chiar dacă nu sunt chiar așa frumoase, lucioase, dar sunt delicioase.
Coaja iese crocantă, dar pe parcurs se înmoaie, mai ales dacă le depozităm în pungi de plastic.
Bine, asta numai dacă mai rămân câteva și pentru zilele următoare.
Ai mei le preferă calde, cât au coaja crocantă.
Însă a doua, sau a treia zi sunt bune pentru a le folosi la sandvișuri.
Apropo de sandvișuri, vă mai recomand și: Rețeta de chifle cu surprize pentru pachetele de a doua zi.
La chiflele de față, mi-a plăcut în mod deosebit miezul dens, dar pufos. Nu este un miez aerat ca la chiflele clasice, dar conferă sățietate.
Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
INGREDIENTE
- 1250 gr făină simplă, de la moară
- 350 gr cartofi
- 500 ml apă
- 150 ml ulei
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de zahăr
- 7 gr drojdie uscată
MOD DE PREPARARE
Pentru a prepara aceste chifle simple cu cartofi în aluat, mai întâi pregătim un piure de cartofi.
Curățăm cartofii, îi spălăm, îi tăiem în cuburi și îi punem la fiert în apă. Adăugăm și o linguriță de sare.
De menționat că am cântărit cartofii după curățare.
Lăsăm cartofii să fiarbă până sunt buni de pasat. Apoi scurgem zeama, îi pasăm, adăugăm uleiul și o mână de făină și omogenizăm compoziția.
Am adăugat o mână de făină cât piureul a fost fierbinte, pentru a obține un aluat opărit. De aceea iese mai dens aluatul, dar și pufos.
Lăsăm, apoi compoziția să se mai tempereze, facem un locaș la jumătate și punem acolo drojdia cu zahărul.
Turnăm puțină zeamă călduță și amestecăm până se lichefiază drojdia și zahărul.
Acoperim vasul și așteptăm câteva minute să se activeze drojdia, adică să se formeze bășicuțe la suprafață.
Acum începem să adăugăm restul de făină și zeama de la cartofi, alternativ, până obținem un aluat compact și nelipicios.
Acoperim aluatul și îl lăsăm la dospit 40-50 de minute.
Apoi formăm chiflele cam de 150-160 gr. Le așezăm distanțate în tava tapetată cu hârtie de copt. Le mai lăsăm 15-20 de minute, acoperite cu un ștergar, pentru a se mai dezvolta aluatul, timp în care încălzim cuptorul la 175 de grade.
După acest interval, crestăm chiflele cu un cuțit ascuțit și le dăm la cuptor pentru 35-40 de minute, la 175 de grade.
Dacă observăm că se rumenesc mai rapid, acoperim chiflele cu o hârtie de copt, albă. Eu așa procedez și la cozonac.
Sper să vă placă și să vă fie de folos rețeta mea de chifle simple cu cartofi în aluat!