Pariziene cu gem de gutui

de Maria Udrea
16 comentarii
Pariziene cu gem de gutui

De fiecare data cand prepar un anumit tip de gem, simt nevoia sa-i testez gustul in deserturi. De data aceasta am preparat o reteta de pariziene cu gem de gutui, foarte gustoase, aromate si frumos rumenite.

Ne plac cornurile cu gem pentru ca ne aduc aminte de copilarie. Erau deliciul copiilor in drum spre scoala sau in pauza mare de la scoala. Se gaseau in toate chioscurile de paine de la colturile strazilor asa cum se gaseau si celebrele batoane cu miere.

Vedeti aici si reteta de batoane cu miere presărate cu mac și susan. Acestea au aparut mai tarziu pe piata si erau preferatele baietilor mei in drum spre scoala.

Si mai gasiti pe blog o reteta de cornuri bicolore cu dulceata de gutui. Sunt minunate asa in doua culori si sunt foarte aromate.

Despre parizienele din reteta actuala, daca nu va place sau nu aveti gem de gutui, pot fi umplute cu ce doreste fiecare, gemuri, creme, toate vor ieși  gustoase și frumoase.

pariziene-gem-gutui-6

Mai gasiti pe blog si alte retete de preparate cu aluaturi dulci, de unde va puteti inspira.

Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Va astept cu surprize culinare si pe  Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter

Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de pariziene cu gem de gutui.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 oua
  • 50 gr zahar
  • 100 gr unt(82% grasime)
  • 30 ml ulei
  • 300 ml lapte
  • 750 gr faina
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • 2 lingurite cu esenta de vanilie
  • Pentru umplut:
  • 750 gr gem de gutui
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte

Mod de preparare pentru pariziene cu gem de gutui

Aluatul se prepara ca un aluat clasic de cozonac, dar fara framantare indelungata.

Cernem faina cernuta intr-un bol si facem un loc adanc la mijlocul ei.

In alt bol mai mic, amestecam drojdia sfaramata cu 1 lingura de zahar si turnam putin lapte cald. Omogenizam bine amestecul si il punem il adancitura din faina. Acoperim bolul si lasam drojdia la dezvoltat 10 minute.

In bolul in care am avut drojdia amestecam cele doua oua cu zaharul, sarea si esenta. Apoi adaugam untul moale, tinut la temperatura camerei, si diluam compozitia cu putin lapte caldut. Adaugam aceasta compozitie peste drojdia activata din bolul cu faina. Cu restul de lapte caldut clatim vasul in care am amestecat ingredientele de mai sus.

Incepem sa amestecam faina cu ingredientele din mijloc, adaugand treptat si restul de lapte caldut, alternand cu uleiul.

Framantam un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios. Acoperim aluatul si il lasam 40-50 de minute la dospit, la loc caldut. In acest interval de timp aluatul isi va dubla volumul.

Modelam si coacem pariziene cu gem de gutui

Dupa acest timp, impartim aluatul in 12 parti aproximativ egale, pe care le vom intinde cu sucitorul in forme dreptunghiulare.

Crestam la unul din capetele dreptunghiurilor fasii late de 1 cm, iar la celalalt capat intindem cate 1 lingura de gem.

Rulam incepand de la capatul cu gem spre fasii, avand grija sa pliem marginile laterale pentru a nu iesi gemul.

Colaj de poze cu pasii de formare ai parizienelor

 

Ungem parizienele pe deasupra, cu galbenusul amestecat cu lapte, cu ajutorul unei pensule si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.

Dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 35 de minute la 180 de grade.

Colaj de poze cu pasii de formare si coacere a parizienelor Pariziene cu gem de gutui in cos impletit

Pariziene cu gem de gutui, unul sectionat

Sunt foarte bune aceste pariziene cu gem de gutui, atat calde cat si reci si mai ales luate la pachet la scoala sau la serviciu!

 

Rețete înrudite

16 comentarii

Anca Rm 27 January 2014 - 7:55

Ce frumoase ti-au iesit , asa rumenite ..super

Răspuns
Maria Udrea 27 January 2014 - 8:07

Multumesc, Anca!

Răspuns
Laura M 27 January 2014 - 8:11

Arata minunat aceste pariziene. Ar merge perfect acum la micul dejun 😀

Răspuns
Maria Udrea 27 January 2014 - 8:43

Multumesc, Laura! Sun tare de efect!

Răspuns
coco 27 January 2014 - 12:20

ce bine arataaa…super!

Răspuns
Maria Udrea 27 January 2014 - 13:22

Multumesc frumos!

Răspuns
dia_diana58 28 January 2014 - 8:16

Minunate si ce chip aaaaaaaau … bv bv , mare gospodina esti .
PS N-am vazut acel GARANT nicaieri , de unde se poate achizitiona ?

Răspuns
Maria Udrea 28 January 2014 - 8:19

Multumesc, Diana!
Garantul l-am gasit unde sunt produse de la Dr Oetker, praf de copt, drojdie, pe acolo.

Răspuns
dia_diana58 28 January 2014 - 14:30

Ms Merisorule , al naibii doctorul asta , la toate se gandeste :))

Răspuns
Maria Udrea 28 January 2014 - 17:14

Diana, chiar azi am luat 2 plicuri de garant de la Kaufland 🙂

Răspuns
Adina 6 February 2014 - 15:12

SUNT PERFECTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MOR DE POFTA !:(

Răspuns
Maria Udrea 6 February 2014 - 21:33

Adina, multumesc! Sincer, acum si eu poftesc la ele! :))

Răspuns
Haplea 30 August 2014 - 4:56

Wow cat de bine arata!!!!!

Răspuns
simonacallas 16 January 2015 - 15:14

Frumoase tare sunt, brava! <3

Răspuns
Claudia Larisa Damian 21 January 2016 - 8:13

Frumos rumenite, fragede si parfumate ! Sa vad daca este cineva care ar putea refuza asa minunatie !

Răspuns
Gabriela Gheorghe 30 September 2021 - 9:34

perfecte!!!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.