Cornuri bicolore cu dulceata de gutui

de Maria Udrea
2 comentarii
Cornuri bicolore cu dulceata de gutui

Reteta de cornuri bicolore cu dulceata de gutui cucereste instant atat gusturile cat si privirile. Aluatul in doua culori este spectaculos, iar daca mai alegem si un gem sau o dulceata potrivita, spectacolul va fi la inaltime. Ar fi mers o dulceata de zmeura sau de capsuni sa fie un contrast de culori mai remarcabil, dar in lipsa acestora m-am oprit la gemul de gutui.

O alta reteta de cornuri de pe blog care ne place mult este reteta de cornuri cu branza si gem de prune. Are o combinatie interesanta de ingrediente care ne place in mod deosebit.

 

Ingrediente

  • Pentru aluat de cornuri:
  • 1250 gr faina
  • 10 gr de drojdie uscata
  • 2 oua
  • 200 gr zahar
  • 1 lingurita sare
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 2 linguri cacao
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 2 lingurite esenta de rom
  • Pentru sirop:
  • 200 ml apa
  • 4 linguri zahar
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • Pentru umplut:
  • 400 gr gem de gutui
  • 150 gr dulceata de gutui

Portii:40;

Timp total de pregatire: aprox. 120 min.

Mod de preparare pentru cornuri bicolore cu dulceata de gutui

Incepem cu pregatirea aluatului bicolor care necesita framantare si dospire. Aducem toate ingredientele la temperatura camerei cam cu o ora inainte sa ne apucam de lucru, mai putin laptele pe care oricum il vom incalzi pe aragaz.

Cum preparam aluatul pentru cornuri

Cernem 3/4 din cantitatea de faina intr-un vas impreuna cu drojdia uscata.
Restul de faina o vom adauga pe parcurs, pentru ca nu vom sti de la inceput ce cantitate vom ingloba in aluat.
Cantitatea de faina din aluaturi, depinde de tipul acesteia, de consistenta celorlalte ingrediente si chiar si de modul de preparare.

Noi trebuie sa stim de la ce cantitate pornim, inspirandu-ne dintr-o reteta, apoi fie mai adaugam fie mai dam deoparte, asta vedem in timp ce framantam aluaturile.

Spargem ouale intr-un bol si adaugam sare peste ele.
Adaugam zaharul, apoi le frecam cu o spatula pana devin cremoase.
Adaugam si uleiul si rasturnam totul in vasul cu faina, la mijlocul acesteia.
Incepem sa turnam treptat laptele caldut, amestecand si adaugand faina de pe margini.
Dupa ce am incorporat toata faina si tot laptele ne dam seama daca mai necesita faina sau nu.

Impartim aluatul in doua parti.

Peste o parte adaugam cele doua linguri de cacao si esenta de rom, iar peste cealalta parte, esenta de vanilie.

Cornuri-bicolore-2
Presaram faina pe masa de lucru si rasturnam aluaturile, pe rand, acolo.
Incepem sa le framantam, iar daca sunt lipicioase sau moi, clar mai au nevoie de faina.
Ne oprim deci din a adauga faina, atunci cand aluatul nu se va mai lipi de maini.
Mie mi-au intrat 1250 gr, dar am folosit o faina de tara, macinata proaspat.
Lasam aluaturile la dospit 15-20 de minute, acoperite cu stergare, pana isi vor dubla volumurile.

Formam si coacem cornuri bicolore cu dulceata de gutui

Impartim fiecare aluat in doua parti si le intindem pe masa de lucru in foi subtiri si egale si le vom pune una peste alta.
Mai trecem cu sucitorul peste ele sa se uniformizeze, apoi le decupam in triunghiuri, adaugam cate o lingurita de gem sau dulceata la baza triunghiurilor si le rulam catre varf, avand grija sa nu iasa umplutura din ele, mai presam marginile.

Cornuri-bicolore-3
Le transferam in tava tapetata cu hartie de copt si le mai lasam 10 minute la odihnit.

Apoi, dam tava la cuptor pentru 30-35 de minute la 180 de grade.

Cornuri-bicolore-5
Punem apa cu zaharul pe foc pana la topirea zaharului, apoi stingem focul si adaugam esenta.
Cu 5 minute inainte de stingerea focului, turnam siropul peste cornuri.

Cornuri-bicolore-6

Daca am copt doua tavi, siropul l-am impartit in doua.
Eu am rulat o parte din cornuri bicolore cu partea alba deasupra si o parte invers.
La exterior nu se vede in mod deosebit diferenta de culoare, pentru ca ele se rumenesc in timpul coacerii, dar la interioe sunt o frumusete.

Cornuri-bicolore-7

Istoria retetei

Cu aceasta reteta de cornuri bicolore cu dulceata de gutui, particip la provocarea “Week-end cu spor”, gazduita de blogul Margaretei Cismasiu si initiata de Stefania Anastasiu.

Provocarea consta in felul urmator: gazda lunara a provocarii propune niste categorii de retete de pe blogul ei, iar noi, cei provocati, rasfoim si rasfoim pana ne oprim la o reteta de la care de inspiram si pe care o preparam, apoi o prezentam si gazda o urca pe blogul ei, realizand o minunata parada a retetelor.
Eu fiind fan aluaturi, m-am oprit la aceasta reteta de cornuri bicolore care m-au atras de cand le-am vazut, in primul rand pentru ca sunt frumusele asa bicolore si apoi am avut o mare curiozitate sa vad cum ies insiropate.
Nu am facut pana acum preparate cu aluaturi dospite, insiropate.
Mi-a fost putin teama, de siropul pe care il punem peste ele fierbinti, dar teama mi s-a spulberat cand am mancat primul corn si am constatat cat de pufos si delicios este.

Ingredientele sunt aceleasi ca in reteta Margaretei, dar cantitatile difera pe alocuri.

Mi-a lipsit coaja rasa de lamaie si portocala, am consumat tot, la cozonacii de la sarbatori si nu m-am mai aprovizionat, dar am pus esente si au iesit destul de aromate.
Multumesc, draga Margareta, pentru aceasta minunata reteta pe care o trec undeva la favorite si o voi repeta in anotimpurile racoroase, cand va dudui cuptorul de preparate cu aluaturi dospite!

Rețete înrudite

2 comentarii

Lulu Iancu 26 April 2015 - 8:54

Mmmm,ce frumoase sunt!

Răspuns
Maria Udrea 26 April 2015 - 12:27

Multumesc, Lulu!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.