Daca ne saturam de clasicul piure de cartofi, putem sa-l combinam in multe feluri, cum este și acest piure de cartofi cu ceapa caramelizata si parmezan.
Pana la urma piureul de cartofi este cea mai la indemana garnitura pe care o putem face. Asa ca putem jongla cu ingredientele dupa propria inspiratie si propriul gust.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 1 kg cartofi albi
- apa
- sare
- frunze de busuioc
- 1 ceapa rosie
- 1 lingurita zahar
- 150 g unt
- 1 lingurita ulei de masline
- 100 g parmezan
- 200 ml lapte fierbinte
- marar verde
[/ingredients]
Portii: 6-8;
Timp de preparare: 35 minute
[preparare title=”Mod de preparare”]
Preparam sosul de ceapa caramelizata
Topim untul, adaugam si o lingurita de ulei de masline si calim ceapa rosie tocata fin.
Cand ceapa este patrunsa si isi schimba culoarea, adaugam zaharul.
Amestecam energic pentru a se carameliza ceapa uniform, o mai lasam putin sa se prepare si stingem focul.
Preparare piure de cartofi cu ceapa caramelizata si parmezan
Curatam cartofii, ii spalam bine si ii tocam in cuburi, apoi ii punem la fiert in apa rece cu sare.
Cand cartofii au fiert suficient, asa incat incep sa se paseze, ii scurgem de apa, adaugam 100 g unt si introducem blenderul in ei.
Ii pasam bine, diluandu-i cu lapte fierbinte, pana obtinem consistenta dorita.
Daca nu se paseaza bine si nu este cremos, trecem piureul prin sita.
Scoatem blenderul si adaugam ceapa caramelizata, frunze proaspete de busuioc si parmezanul ras.
Daca mai este nevoie, mai adaugam lapte fierbinte, depinde cum dorim consistenta piureului, noi il preferam usor moale.
In timpul servirii, adaugam marar tocat, sau patrunjel.
Noi l-am servit ca garnitura la ficat de pui in sos de rosii si a fost tare gustos!
Sper ca reteta mea, piure de cartofi cu ceapa caramelizata si parmezan, sa va fie de folos!
[/preparare]