Una dintre rețetele de mâncare mult adorate în copilărie este această rețetă de mâncare de roșii cu usturoi și ouă. Ne-o prepara atât mama cât și bunica și nu ne plictiseam de ea niciodată. Se prepară din roșii de grădină bine coapte, cu mult usturoi și multă ceapă, dar și cu franjuri de ouă. Este delicioasă, are un gust dulce-acrișor și ușor picant.
Mama o prepara în două moduri: cu mai multe ouă pentru îngroșare, sau cu 1-2 ouă și rântaș de făină.
Tot din categoria rețetelor cu roșii de grădină mai adorăm și rețeta de ciorbă de roșii cu găluște de griș. Găluștele de griș ies foarte gustoase răsfățate în supă groasă cu multe roșii.
Și tot din aceeași categorie de rețete cu multe roșii de grădină aș mai aminti rețeta de perișoare în sos de roșii. Sunt rețete pe care le preparăm în orice sezon, însă mult mai gustoase ies preparate vara cu roșii de grădină.
Rețetă de mâncare de roșii cu usturoi și ouă
Pentru prepararea rețetei de față avem nevoie de roșii cât mai coapte, de usturoi proaspăt și ceapă pe care o călim ușor în ulei. Ca și condimente și ierburi aromate, cimbrul și piperul sunt cele de bază. Însă roșiile fac echipă bună cu busuiocul în sosuri și mâncăruri. Așa că dacă-l avem, îl adăugăm pentru un plus de aromă. Mai merge boiaua de ardei, dulce sau iute, după preferințe. Mama folosea doar cimbru și rareori boia de ardei dulce. Eu am folosit boia de ardei combinată, câte puțin din fiecare. Iese tare bună această mâncare, nu lăsați sezonul roșiilor să treacă fără s-o încercați, dacă n-ați făcut-o încă.
Iar dacă și voi sunteți nostalgici după mâncărurile din copilărie, mai găsiți pe blog astfel de rețete.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos rețeta de mâncare de roșii cu usturoi și ouă, cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas, dar și câteva imagini grăitoare, din timpul preparării.
INGREDIENTE
- 1,5 kg roșii de grădină
- 2 cepe medii
- 5-6 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei
- sare și piper
- 1/4 linguriță boia de ardei, iute și dulce
- 1/4 linguriță de cimbru uscat
- 1/4 linguriță de busuioc uscat
- 2 ouă
- pătrunjel verde, pentru decor
MOD DE PREPARARE
Începem prin a curăța ceapa și usturoiul și a le clăti cu apă rece. Punem uleiul la încins într-o tigaie adâncă și adăugăm ceapa tocată mărunt. Adăugăm și 2-3 căței de usturoi tocați rondele și călim ingredientele doar până își degajă aromele și devin sticloase.
Decojim roșiile, le îndepărtăm cotoarele și le tocăm mărunt. Le adăugăm peste ingredientele din tigaie. Lăsăm sosul de roșii să fiarbă 10-12 minute până se mai evaporă din lichid și devine mai consistent. Adăugăm sare și condimentele și alți 2-3 căței de usturoi, răzuiți. Usturoiul adăugat mai din abundență va da gust delicios tocăniței de roșii.
Amestecăm într-un bol cele două ouă ca pentru omletă. Le adăugăm în mâncarea de roșii, turnându-le în fir subțire și amestecând intens pentru omogenizare. Din acest moment mai lăsăm delicioasa mâncare de roșii cu usturoi și ouă să mai fiarbă maxim 5 minute, timp în care o gustăm și o mai asezonăm cu condimente și sare.
O savurăm cu poftă și cu nostalgie după anii copilăriei.
Spor și poftă bună!