Nu puteam lăsa sezonul urzicilor să treacă fără a prepara rețeta mamei de mâncare de urzici cu usturoi și ouă ochiuri. Nu este numai rețeta mamei, ci este preparată chiar de ea. Este o mâncare simplă, dar tare gustoasă și des preparată în gospodăriile țărănești. Primăvara încercăm să profităm din plin de toate verdețurile din grădină: urzici, ștevie, lobodă, spanac, dar și de ceapa verde și usturoiul verde.
Am mai prezentat anterior și o rețetă de urzici cu orez și spanac, cu multă leurdă. Când găsim leurdă pe piață nu ezităm să o introducem în cât mai multe rețete culinare. Ne place mai mult decât usturoiul verde și încercăm să profităm cât mai mult de savoarea și beneficiile ei.
Din categoria rețetelor de supe și ciorbe găsiți pe blog o rețetă de supă cremă de urzici cu leurdă. Este foarte gustoasă și sățioasă, iar leurda îi dă o savoare aparte.
Ce conține rețeta de mâncare de urzici cu usturoi și ouă ochiuri
Pe lângă urzici și usturoiul verde, mai adăugăm în această mâncare și ceapă verde. Face pereche bună cu usturoiul verde. Mai adăugăm puțin mălai pentru frecat urzicile după opărire, dar și o lingură de făină pentru a regla textura mâncării.
Am mai prezentat anterior și rețeta de urzici muntenești cu mult mălai. La acea rețetă nu mai este necesar să preparăm și mămăliguță pentru că are mălai din belșug.
Diferența dintre rețeta aceea și cea de față este că folosim mai puțin mălai și puțină făină. În plus, folosim mult usturoi verde și ceapă verde și o servim cu mămăliguță.
Este o mâncare țărănească, preparată des în zona de sud a țării.
Dacă și voi adorați verdețurile de primăvară vă invit să descoperiți pe blog mai multe rețete.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de mâncare de urzici cu usturoi și ouă ochiuri.
INGREDIENTE
- 1 kg urzici
- 50 gr de mălai
- 30 gr de făină
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 legătură de usturoi verde
- sare, după gust
- 1 litru de apă pentru opărit urzicile
MOD DE PREPARARE
Începem cu pregătirea urzicilor, folosind mănuși de bucătărie sau chirurgicale.
Spălăm bine urzicile în multe ape reci până când ultima apă va ieși limpede după scurgerea urzicilor.
Punem un vas cu 1 litru de apă la fiert.
După ce spălăm bine urzicile și le scurgem, le scufundăm în apa care fierbe. Le lăsăm maxim 2 minute, nu mai mult. Nu aruncăm apa, pentru că vom folosi din ea la mâncarea de urzici frecate cu mălai. De fapt noi nu aruncăm această apă. Fie o bem ulterior ca pe ceai, fie stropim cu ea florile și răsadurile. Este foarte hrănitoare.
După ce opărim urzicile, le transferăm într-o sită la scurs.
Curățăm ceapa verde și usturoiul verde. Le tocăm rondele.
Punem o tigaie adâncă cu uleiul la încins.
Adăugăm ceapa și usturoiul. Le amestecăm ușor prin ulei până se pătrund și își degajă aroma.
Tocăm mărunt urzicile scurse și ușor temperate. Presărăm mălaiul peste ele și le amestecăm bine, folosind o spatulă de lemn.
Le adăugăm în tigaia cu ceapă și usturoi.
Amestecăm ingredientele, iar când mălaiul începe să se hidrateze, turnăm câte puțin din apa fierbinte și amestecăm ușor. Punem cam aproximativ 500-600 ml din apa fierbinte. Adăugăm și câte puțină sare.
Fierbem mâncarea de urzici frecate cu mălai până când mălaiul este bine fiert.
Amestecăm făina cu puțin din apa în care au fiert urzicile, dar răcită. O adăugăm peste mâncarea de urzici cu usturoi și amestecăm intens pentru omogenizare.
Mai potrivim gustul cu sare, și mai adăugăm un fir de usturoi verde, tocat mărunt, spre final de fierbere, pentru un plus de aromă.
Pregătim între timp și o mămăliguță clasică, dar și ouă ochiuri, moi.
Este delicioasă mâncarea de urzici în această combinație. Dacă nu ați încercat-o încă, vă recomand cu încredere rețeta.