Ciulama de dovlecel cu mărar, un preparat simplu, de vară, cu ingrediente puține și delicios, mai ales rece, de la frigider.
Eu o servesc simplă, sau cu mămăliguță tot rece. Ai mei o servesc cu brânză sărată și pâine de casă.
Ciulamaua de dovlecel cu mărar este una dintre mâncărurile preferate ale mamei mele. Este printre primele mâncăruri pe care le prepară vara, când apar dovleceii de grădină.
Dovleceii și păstăile de fasole sunt legumele ei preferate și le avem în grădină toată vara.
De aceea îmi permit eu să pun la borcan pentru iarnă și dovlecei și fasole verde și combinate în zacuscă, sau tocănițe.
Rețeta este asemănătoare cu celelalte rețete de ciulama, însă la noi, în sudul țării nu se folosește smântână, ci lapte și făină.
Eu nu am pus decât o lingură de făină, pentru că nu a fost necesară.
Și am aromatizat-o cu nucșoară, ca la sosul Bechamel, că tare mult ne place nucșoara.
Ciulamaua de dovlecel este demențială rece și cu mărar verde din abundență!
Mai găsiți pe blog și:
Rețeta de Ciulama de ciuperci cu pui și mămăliguță aromată
Rețeta Ciulama de dovlecel cu perișoare de pui
Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
INGREDIENTE
- 2 dovlecei de grădină
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 1 l de lapte proaspăt
- 1 lingură făină
- 1 lingură ulei
- 1 cub mic de unt
- sare și piper alb
- nucșoară, după gust
- 1 legătură de mărar verde
MOD DE PREPARARE
Curățăm ceapa, o tocăm mărunt și o punem la călit cu doi căței de usturoi, în puțin ulei. Când începe să se pătrundă, adăugăm și puțin unt și amestecăm intens. Untul va înmuia ceapa mai rapid, fără a prinde acel gust neplăcut de prăjeală.
În alt vas, punem laptele la fiert. Adăugăm și o linguriță de sare.
Curățăm dovleceii de coajă și semințe și îi tocăm în cuburi.
Îi adăugăm peste ceapa călită, apoi turnăm laptele fierbinte peste ei.
Îi lăsăm să fiarbă până se pot pasa, apoi îi trecem prin blender.
Îi punem din nou la foc, adăugând și făina desfăcută în puțin lapte răcit.
Potrivim gustul cu sare, piper și nucșoară și mai adăugăm spre final, un cățel de usturoi răzuit și mărarul verde, tocat fin.
Este foarte gustoasă și fierbinte, dar eu o prefer rece, de la frigider.