6K
Cu pere parfumate, cu aromă de scorțișoară, dar și de vanilie, e o încântare pentru ale noastre papile, Prăjitura cu pere și cremă de brânză cu vanilie!
Blatul nisipos și crumble deasupra, s-au combinat perfect cu perele de la mijloc și crema de brânză.
M-am inspirat de pe bucătătaș.ro pentru această prăjitură, dar am și savurat o astfel de prăjitură la una din întâlnirile bucătărașilor, de la Ancuța căreia îi mulțumesc pentru inspirație!
Foarte bună a mai fost și Prăjitura cu brânză și crumble, pe care v-o recomand cu drag, sau și mai delicioasă: Prajitura cu branza, merisoare si bezea!
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 375 g faină
- 125 g zahăr
- 25 g zahăr vanilat
- 175 g unt topit
- 1 praf de sare
- Pentru umplutura de pere:
- 1 kg pere curățate
- 50 g zahăr
- 30 g zahăr vanilat
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 lingură mai cu vârf de amidon
- Pentru crema de brânză:
- 500 g brânză proaspătă, de vaci
- 150 g unt
- 100 g zahăr
- 30 g zahăr vanilat
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 2 ouă
- 2 linguri amidon
Dimensiuni tavă: 25/25 cm
Mod de preparare
Pregătim perele pentru Prăjitura cu pere și cremă de brânză cu vanilie.
Le curățăm de coajă și semințe și le tăiem în felii grosiere.
Fiind pere de vară, mai coapte se mai strivește miezul, așa că eu nu le-am mai preparat pe foc.
Adăugăm zahărul peste ele și scorțișoara și le amestecăm bine, apoi le dăm la rece pentru 20-30 de minute, timp în care zahărul se topește și se formează sirop.
În funcție de cât sirop se formează, adăugăm amidon. Eu am adăugat 1 lingură mai cu vârf.
Pregătim aluatul pentru Prăjitura cu pere și cremă de brânză cu vanilie
Amestecăm făina cu zahărul și sarea și adăugăm untul topit, amestecând intens până la omogenizare.
Vom obține un aluat nisipos ca și cel de crumble.
Pregătim crema de brânză.
Amestecăm brânza cu zahărul și untul moale, adăugăm și esența, apoi încorporăm cele două ouă.
În funcție de consistența amestecului, adăugăm amidon, sau griș.
Eu am adăugat 2 linguri rase de amidon, pentru că brânza mea a fost mai zemoasă, fiind brânză proaspătă de la țară.
Asamblare și coacere Prăjitura cu pere și cremă de brânză cu vanilie.
Ungem tava cu puțin unt și presărăm puțină făină, apoi întindem în tavă 3/4 din aluat direct în tavă, presându-l cu mâinile.
Peste aluat întindem perele, deasupra lor, crema de brânză, iar peste aceasta sfărâmăm aluatul oprit.
Dăm tava la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, sau până când se rumenește bine prăjitura.
Nu uităm să preîncălzim cuptorul cu aproximativ 15 minute înainte, sau după cum își cunoaște fiecare cuptorul.
Lăsăm, apoi, prăjitura să se răcească pentru a o putea porționa frumos.
O pudrăm cu zahăr cu aromă de vanilie și o servim cu mare poftă, alături de cei dragi.
2 comentarii
Super.. tocmai am făcut-o
Mă bucur!