Prajitura cu piscoturi incorporate in blat

de Maria Udrea
19 comentarii
Prajitura cu piscoturi incorporate in blat de cacao

Foarte buna si aspectuoasa aceasta prajitura cu piscoturi incorporate in blat de cacao!

Mi-a placut mult ideea cu piscoturile in blat de cand am vazut prajitura Triumf postata de Teo-bucataras.

Dar eu am ales alta varianta de blat si crema.

A iesit tare buna si aspectuoasa, numai ca eu nu am rabdare la ornat si prefer sa presar ornamente de ciocolata sau chiar ciocolata rasa, asta ca sa nu o las golasa. :)) Multumesc, Teo, pentru inspiratie!

Prajitura-cu-piscoturi-incorporate-in-blat-11
Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua intregi+ 4 albusuri
  • 12 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguri ulei
  • 10 linguri faina
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf lingurita sare
  • 1 plic praf de copt
  • 25 piscoturi Savoiardi
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apa
  • 3 linguri zahar
  • 2 lingurite esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 1 l lapte
  • 5 linguri zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • 200 gr unt(65 %)
  • 1 varf lingurita sare
  • 8 linguri faina
  • Pentru glazura:
  • 100 gr ciocolata
  • 1 lingura lapte
  • 1 lingurita ulei

Mod de preparare prajitura cu piscoturi incorporate in blat

Preparare blat

Separam albusurile de galbenusuri si dam deoparte 4 galbenusuri pe care le vom folosi la crema.
Mixam albusurile cu putina sare pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam continuu pana obtinem o bezea foarte tare.
Adaugam pe rand cele 6 galbenusuri, apoi uleiul si amestecam usor pana se omogenizeaza bine.
Cernem faina impreuna cu praful de copt si cacaua si le adaugam in ploaie la compozitia de blat.
Tapetam tava cu hartie de copt(eu am folosit o tava de 30/40 cm) si rasturnam compozitia de blat in ea.
Asezam deasupra piscoturile, unul langa altul si le presam bine sa fie acoperite cu compozitia de blat.
Dam tava la cuptor si coacem blatul pentru 35 de minute la 180 de grade, apoi il vom da la rece.
blat-prajitura-cu-cacao piscoturi-incorporate-in-blat-2 blat-de-prajitura-cu-piscoturi blat-de-prajitura-cu-piscoturi-copt

Preparare sirop

Punem ingredientele intr-un vas pe foc si le lasam pana cand se dilueaza zaharul, apoi dam vasul la rece.

Preparare cremă

Frecam galbenusurile cu zaharul si putina sare, apoi adaugam faina , coaja de lamaie si diluam totul cu putin lapte rece.
Restul de lapte il punem intr-un vas pe foc, iar cand este fierbinte, adaugam crema de galbenusuri in el si amestecam continuu sa se uniformizeze.
Cand se ingroasa crema, ca o budinca, dam vasul deoparte de pe foc si adaugam esenta.
Lasam crema sa se raceasca, apoi o vom amesteca cu untul moale, tinut la temperatura camerei.

Punem cate putin unt in crema si mixam in continuare pana la epuizarea untului.

Asamblare prajitura cu piscoturi incorporate in blat de cacao

Insiropam bine blatul racit si intindem crema peste el.

Dam prajitura la rece pentru 15-20 de minute pentru a se intari crema.
Pentru glazura, rupem ciocolata si o amestecam intr-un vas cu laptele si uleiul si o vom topi pe baie de abur sau la microunde.
Intindem imediat glazura peste prajitura si presaram ornamente de ciocolata alba peste ea.
Dam din nou prajitura cu piscoturi incorporate in blat de cacao la rece 30 de minute, sau cat rezistam, apoi o putem portiona.
Asalmblare prajitura Prajitura-cu-piscoturi-incorporate-in-blat-6 Prajitura-cu-piscoturi-incorporate-in-blat-7 Prajitura-cu-piscoturi-incorporate-in-blat-10

Spor si pofta buna!

TIPSURI:

Recomand sa se insiropeze bine blatul, pentru a se putea taia piscoturile, altfel raman tari si se vor sfarama la contactul cu cutitul.

Prajitura-cu-piscoturi-incorporate-in-blat-9

 

Rețete înrudite

19 comentarii

Cristina 12 May 2014 - 6:42

Din prajitura ta chiar as vrea o portie mare!

Răspuns
Maria Udrea 12 May 2014 - 9:46

Cu drag te-as servi!

Răspuns
melyp 12 May 2014 - 16:26

Oaaauuuuu ce idee fantastica!!!! Atat de bine arata asa, te felicit pentru aceasta minunata prajitura!!!! Pupici!!!!

Răspuns
Maria Udrea 12 May 2014 - 18:26

Multumesc, Mely, draga mea! Pupici!

Răspuns
simonacallas 12 May 2014 - 20:17

Eu vreau portie mai mica, da;' vreau dubla 🙂 Arata super, muahh!

Răspuns
Maria Udrea 13 May 2014 - 5:30

Portie mica la Simona, da' dubla sa fie! :))))) Muah!!!

Răspuns
Laura Nechita 14 May 2014 - 17:37

yuuum, yuuum! e cineva acasa? nuuu?
am luat tava si-am fugit cu bunaciunea :))))
Muaaah!

Răspuns
Maria Udrea 14 May 2014 - 18:44

Nu e nimeni, suntem dusi cu totii :)))))) Tu ia tava ca e goala demult. Muah!

Răspuns
Adina 3 June 2014 - 8:19

O frumusete !
O trec la favorite ! 🙂

Răspuns
Maria Udrea 3 June 2014 - 9:32

Ma bucur ca ti-a placut, Adina!

Răspuns
Patricia 5 July 2014 - 6:59

Ce-mi place!! 🙂

Răspuns
Maria Udrea 6 July 2014 - 4:13

Estebuna si aspectuoasa!

Răspuns
Lubita Iancu 2 June 2015 - 11:40

Merisor m-ai bagat in ceata si vreau sa fac prajitura asta;pentru blat dai deoparte 4galbenusuri,apoi incorporezi in albus cele 6 galbenusuri!! te rog poate vezi si-mi raspunzi!

Răspuns
Lubita Iancu 2 June 2015 - 11:40

Merisor m-ai bagat in ceata si vreau sa fac prajitura asta;pentru blat dai deoparte 4galbenusuri,apoi incorporezi in albus cele 6 galbenusuri!! te rog poate vezi si-mi raspunzi!

Răspuns
Maria Udrea 2 June 2015 - 12:07

Draga, Lulu, citeste la ingrediente, ca nu-i deloc in ceata. :))))
Deci, in total sunt 10 oua, 6 oua intregi + 4 albusuri se pun la blat.
Cele 4 galbenusuri date deoparte, se pun la crema.
M-am facut inteleasa acum? 😀
Puuuuuup!

Răspuns
Lubita Iancu 2 June 2015 - 12:43

Eeee,is cam grea de cap si trebuie sa stea langa mine cineva!!!
daca citeam cu atentie era bine;multumesc si puuuup! scuze!

Răspuns
Maria Udrea 2 June 2015 - 12:46

Ai, tu Lulu, ca nu-i deloc asa!
Esti o draguta si o simpatica! >:D<

Răspuns
Georgeta 5 March 2021 - 23:39

In reteta spui 15 piscoturi iar in tava (fotografie) sunt 25!! Deci cate folosim pana la urma??
Multumesc!

Răspuns
Logo retete merisor
Maria Udrea 6 March 2021 - 18:41

Cu scuzele de rigoare, 25 am folosit. Se pun atâtea câte intră în tava pe care o folosiți, cred că asta s-ar subînțelege….

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.