Înghețata este un răsfăț popular pentru lunile calde de vară, dar poate fi savurată oricând. Acest desert oferă o plăcere răcoritoare și delicioasă pentru toate vârstele. Îmi place să prepar înghețată în casă, atât manual cât și la aparatul de înghețată, iar de data aceasta am preparat o delicioasă rețetă de înghețată de iaurt cu afine și vanilie.
A venit vara cu zilele ei călduroase care ne cer cât mai des răcorire și hidratarea organismului. Și cum putem face asta în mod mai delicios decât consumând băuturi răcoritoare sau savurând câte o înghețată. Iar atunci când înghețata este preparată în casă, satisfacția răcoririi este chiar deplină.
Aproape în fiecare weekend de vară prepar câte o înghețată de casă, din diferite ingrediente. Preferata băieților mei și a soțului este înghețata de ciocolată – vedeți aici rețeta. De câte ori o prepar dispare rapid din caserolă. Și pentru mine era cândva pe primul loc, dar a fost devansată de alte arome preferate.
Primul loc în preferințele mele este înghețata de caramel sărat. Prepar un sos caramel sărat în casă și îl amestec cu smântână naturală pentru frișcă. Iar dacă mai adaug și bucăți de zahăr caramelizat prin înghețată, deliciul este maxim.
Locul doi în topul preferințelor mele îl ocupă înghețata de lămâie. Mi se pare cea mai plăcut aromată și cea mai fresh înghețată.
Iar locul trei este ocupat de înghețata de mentă. De fapt aș cam clasa-o pe același loc doi cu cea de lămâie, pentru că chiar nu știu să spun care dintre ele este mai delicioasă.
Vedeți aici și rețeta pentru înghețată de mentă.
Cum preparăm rețeta de înghețată de iaurt cu afine și vanilie
Rețetele de înghețată pe bază de iaurt se prepară foarte simplu și ușor. Important este să optăm pentru un iaurt de calitate, mai cremos, fără zer. Iar iaurtul grecesc cu 10 % grăsime este chiar potrivit pentru a-l transforma în înghețată.
Pe lângă iaurt mai adăugăm și smântână naturală pentru frișcă, tot de calitate. De fapt, pentru reușita oricărei rețete de înghețată, calitatea ingredientelor este factorul principal. Și pentru că iaurtul este un ingredient acid, înghețata nu mai necesită suc de lămâie. Acesta se adaugă în alte tipuri de înghețată pentru a împiedica formarea acelor de gheață pe timpul congelării.
Am optat pentru aroma de vanilie la această delicioasă înghețată, iar afinele le-am lăsat întregi, atât pentru gust, cât și pentru aspect mai deosebit.
Dacă nu doriți afinele întregi, le puteți transforma într-un sos sau jeleu și îl adăugați în compoziția de înghețată. Puteți chiar să marmorați compoziția de înghețată cu acest sos.
Dacă și voi adorați înghețata preparată în casă, vă invit să descoperiți pe blog o colecție de rețete, în secțiunea ”Dulciuri/Înghețată”.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de înghețată de iaurt cu afine și vanilie.
INGREDIENTE
- 500 gr iaurt grecesc cu 10% grăsime
- 250 ml smântână pentru frișcă
- 200 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 200 gr afine.
MOD DE PREPARARE
Pregătim mixerul și punem în bolul din dotare iaurtul rece peste care adăugăm zahărul pudră. Le amestecăm doar până când zahărul se topește.
În alt bol adăugăm smântâna pentru frișcă și o mixăm până când capătă volum. Apoi o amestecăm cu compoziția de iaurt. Omogenizăm bine amestecul de compoziții și îl punem într-o caserolă cu capac. Punem caserola în congelator pentru 40 de minute.
Între timp pregătim afinele pe care le clătim bine cu apă rece și le lăsăm la scurs.
După ce au trecut cele 40 de minute scoatem caserola din frigider și introducem mixerul în compoziție. Compoziția va fi semi-înghețată. O mixăm până când se omogenizează textura, apoi adăugăm afinele. Le amestecăm bine prin compoziția de înghețată.
Punem din nou caserola la congelator și o lăsăm 3-4 ore sau până când delicioasa înghețată de iaurt cu afine și vanilie este gata.
Înainte de a servi înghețata, o lăsăm 10 minute la temperatura camerei pentru a se mai înmuia.
Să vă fie de folos!