Am intrat in bucatarie cu gand sa fac niste cornuri clasice cu gem, dar pe parcurs le-am transformat in aceste minunate trigoane din aluat dospit cu gem de caise, care pur si simplu se topesc in gura.
Am pregatit un aluat cu osanza, apoi l-am intins si l-am uns de cateva ori cu gem acrisor de caise si a rezultat ceva bun de tot. Nu-i nimic daca nu aveti osanza, puteti folosi untura sau unt, in aceeasi cantitate. Insa textura aluatului va fi putin diferita. Osanza are rolul de a fragezi aluaturile.
Mai folosim osanza si la celebrele Haiose – vedeti aici reteta.
De asemeni, osanza este foarte buna la cornulete si la foi fragede.
Urmariti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare al trigoanelor cu gem, dacă doriti sa le testati si voi.
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 2 oua
- 150 g osanza topita si solidificata
- 150 ml ulei
- 150 g zahar
- 300 g iaurt Pilos
- coaja rasa de la o lamaie
- un praf sare
- 10 g drojdie uscata
- 950 g faina
- Pentru umplutura:
- 400 g gem de caise
- 1 lingurita esenta de migdale
- Pentru uns:
- 1 galbenus de ou
- 1/4 lingurita lapte
- un praf sare
Portii: 12;
Timp de preparare: 35-40 minute
Mod de preparare pentru Trigoane din aluat dospit cu gem de caise
Pregatim aluatul dospit.
Se freaca ouale cu zaharul, apoi se amesteca cu osanza si ulei pana la omogenizare. Se adauga iaurtul, coaja rasa de lamaie, putina sare si se incorporeaza treptat faina, pe care o amestecam cu drojdia uscata. Framantam bine un aluat usor sfaramicios, pe care il acoperim cu o folie si il dam la frigider cel putin 30 de minute.
Adaugam faina in aluat pana cand devine compact si nu se mai lipeste de maini.
Mie mi-au intrat 950 g faina, dar sa aveti pregatit 1 kg de faina.
Acum depinde si de faina si de restul ingredientelor folosite, eu am folosit faina si oua de tara.
Sa va spun drept, mie niciodata nu mi-a intrat la aluaturi faina atat cat am citit intr-o reteta.
Fie mi-a intrat mai putin, fie mai mult, dar cantitatea trebuie aproximata, ca sa stim de la cat plecam.
Formam trigoane din aluat dospit cu gem de caise.
Dupa ce aluatul se odihneste la frigider, il impartim in doua.
O parte o lasam tot la frigider impachetata in folie. Cealalta parte o intindem pe masa de lucru usor infainata, intr-o foaie subtire de 4-5 mm. Taiem foaia de aluat in patrate. Ungem fiecare patrat cu cate o lingura de gem pe care l-am amestecat cu esenta de migdale.
Apoi pliem aluatul in forma de triunghi.
Tragem usor de colturi ca sa iasa cat de cat uniform, presam usor aluatul si il ungem din nou cu cate 1/2 lingura de gem.
Impaturim din nou aluatul sub forma de triunghi si ungem din nou suprafata cu putin gem. Apoi mai formam odata triunghiul.
Deci in total le impachetam de trei ori si vom avea astfel niste trigoane in straturi.
Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Le ungem cu galbenus de ou diluat cu putin lapte si le coacem la 180 de grade, pentru 35 de minute.
Procedam la fel si cu restul aluatului.
Sfaturi
Daca trigoanele incap in tava toate, este bine ca dupa ce le modelam pe primele sa le punem in frigider pana le modelam si pe celelalte, din a doua foaie de aluat.
Facem asta pentru ca este un aluat sfaramicios, care va creste neuniform, comparativ cu cornurile obisnuite cu unt in compozitie sau ulei.
Osanza are rolul de a fragezi aluaturile, iar acestea sunt foarte sfaramicioase, nisipoase cum se zice in popor.
Mie imi plac in mod deosebit aluaturile cu osanza, dar inconvenientul este ca aceasta nu se prea gaseste in magazine. O procur iarna si o topesc, apoi o pastrez in borcane, la rece.
Sper sa va fie de folos reteta mea de trigoane din aluat dospit cu gem de caise!
Poate va intereseaza si reteta de pariziene cu gem de gutui.
Dar mai gasiti pe blog si o reteta de cornuri cu branza si gem de prune.
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter
2 comentarii
Arata minunat trigoanele tale , par sfarmicioase si cu gemul de caise miiaaaaami , mi-ai facut pofta de dulce 🙂
Anca, sunt chiar prea sfaramicioase, dar tare bune! >:D<