Prajitura cu foi in doua culori si dovleac

de Maria Udrea
10800 vizualizări
Prajitura cu foi in doua culori si dovleac

Prajitura cu foi in doua culori si dovleac este o prajitura aromata si frumos colorata, cu foi fragede usor sfaramicioase si umplutura delicioasa.

Foile nu se coc separat ci impreuna cu umplutura de dovleac. Aceasta se prepara inainte de a fi inclusa in interiorul foilor. Se incadreaza perfect in retetele de prajituri delicioase, cu arome de toamna. Din aceeasi categorie mai face parte si reteta de prajitura turnata cu dovleac placintar. Este una dintre acele prajituri pe care, dupa terminare te si gandesti la data cand o repeti.

Iar o alta reteta de prajitura cu dovleac pe care v-o recomand de pe blog, este cea de prajitura cu dovleac si nuca de cocos. Aceasta cucereste atat prin gust cat si prin textura deosebită.

Dar mai gasiti pe blog si alte retete de deserturi cu dovleac, de unde va puteti inspira.

Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Va astept cu surprize culinare si pe  Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter

Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de prajitura cu foi in doua culori si dovleac.

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 2 oua
  • 300 gr unt
  • 300 gr zahar
  • 300 ml iaurt
  • 4 linguri ulei
  • 3 linguri cacao
  • 900 gr faina
  • 1 plic praf de copt cu sofran
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • sare
  • esenta de portocala
  • esenta de cafea
  • Pentru umplutura:
  • 800 gr dovleac
  • 3 linguri gris
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara

Mod de preparare pentru prajitura cu foi in doua culori si dovleac

Incepem cu umplutura care trebuie preparata pe foc, apoi lasata la racit.
Curatam dovleacul de coaja si de seminte si il trecem prin robot sau il dam pe razatoarea mare(cine are rabdare), eu il trec prin robot, dar nu il maruntesc de tot.
Dovleacul l-am cantarit curatat.
Punem dovleacul int-un vas la foc incet, impreuna cu zaharul si scortisoara si amestecam in el din cand in cand.

Il lasam pe foc pana se formeaza sirop si se inmoaie putin dovleacul( cam 10 minute), apoi il ridicam de pe foc, adaugam grisul, omogenizam si lasam vasul la rece.

Pregatim aluaturile

Intr-un bol frecam untul cu zaharul si putina sare pana devine spumos, apoi adaugam ouale si omogenizam.
Adaugam iaurtul si praful de copt amestecat cu bicarbonatul si 2-3 linguri de faina.
Eu obisnuiesc sa cern praful de copt impreuna cu bicarbonatul si faina pentru a se uniformiza.
Eu am avut iaurt de la tara, care de regula este mai acid decat cel din comert si are textura mai subtire.
Aciditatea iaurtului ajuta la diluarea imediata a prafului de copt si a bicarbonatului.

Impartim compozitia in doua parti egale.
Intr-una din compozitii adaugam cacaua si esenta de cafea, iar in cealalta esenta de portocale.

prajitura-cu-foi-si-dovleac-1
Incorporam in fiecare faina cat cuprinde, astfel incat aluatul sa nu fie prea tare ca la paine, va ramane putin lipicios.
Ungem masa de lucru cu putin ulei si framantam putin aluatul pe masa pentru a se omogeniza bine. Apelam la ajutorul uleiului pentru a nu se lipi aluatul de maini, adica mai turnam cate putin ulei in maini si pe masa de lucru.
Procedam asa cu ambele parti de aluat, apoi il lasam la odihnit pana cand se raceste umplutura.

prajitura-cu-foi-si-dovleac-3

Asamblare si coacere Prajitura cu foi in doua culori si dovleac

Tapetam tava cu hartie de copt sau o ungem cu ulei si o tapetam cu faina, dupa preferinte.
Intindem aluatul alb in tava, il intepam cu furculita din loc in loc, turnam compozitia de dolvleac, o nivelam, apoi intindem aluatul cu cacao deasupra.
La fel il intepam si pe acesta din loc in loc cu o furculita.
Dam tava la cuptor pentru 45 de minute la 180 de grade.

prajitura-cu-foi-si-dovleac-2
Eu am folosit o tava de 26/40 cm, dar puteam folosi una si mai mare, deoarece foile au crescut foarte mult.
Este o prajitura foarte buna, pentru cei carora le place dovleacul!

prajitura-cu-foi-si-dovleac-4 prajitura-cu-foi-si-dovleac-5

TIPSURI:

Daca se formeaza prea mult sirop la umplutura de dovleac, acesta se poate scurge, sau se va folosi mai mult gris.
Foile devin mai sfaramicioase incepand de a doua zi din cauza bicarbonatului(daca mai rezista prajitura pana a doua zi)

prajitura-cu-foi-si-dovleac-6 Portii de prajitura cu foi in doua culori

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

4 comentarii

Didi 7 October 2014 - 5:36

astea de sezon ma omoara. excelenta!

Răspuns
Maria Udrea 7 October 2014 - 5:40

Deja pregatesc alta azi 🙂 Multumesc, Didi! Pup

Răspuns
simonacallas 10 October 2014 - 17:37

Deliciu de prajitura ai preparat aici, felicitari!

Răspuns
Maria Udrea 11 October 2014 - 3:42

Ceau, Simona! Ma bucur ca iti place prajitura mea!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.