Fac reteta aceasta de napolitane cu crema caramel si nuci de peste 20 de ani si tot nu ma satur de ea.
Erau preferatele noastre la sarbatorile de iarna. Simple, sau cu glazura de ciocolata sunt delicioase si spornice si merg de minute asezate pe un platou cu prajituri festive.
Tot din categoria retetelor cu foi de napolitane, mai gasiti pe blog si reteta de napolitane cu cremă de rahat și lămâie. Chiar dacă rahatul este un aliment foarte dulce, amestecat cu multa zeama de lamaie, rezulta o crema tare gustoasa, usor acrisoara.
Si tot din aceeasi categorie va mai recomand si reteta de napolitane duo cu caramel și ciocolată. Este de fapt un tort cu foi de napolitane in doua culori.
Urmariti mai jos lista de ingrediente si pasii necesari pentru reteta de napolitane cu crema caramel si nuci.
Ingrediente
- 1 pachet mic de foi Lica
- 200 gr unt
- 300 gr zahar
- 4 galbenusuri
- 1 varf de lingurita cu sare
- esenta de lamaie
- coaja de lamaie
- 300 gr nuca taiata grosier
Mod de preparare
Pregatim toate ingrediente, sa le avem la indemana.
Trebuie sa lucram foarte rapid, daca avem un ajutor langa noi, reusita este mai sigura.
Taiem intai nuca, mai grosier si o dam deoparte.
Omogenizam intr-un vas, untul moale,cu sarea, 150 gr zahar, esenta, coaja de lamaie si galbenusurile, apoi punem vasul pe baie de aburi si frecam pana cand se formeaza o crema spumoasa.
Intr-un alt vas, ardem restul de zahar la foc incet.
Cand s-a diluat zaharul il turnam repede peste crema din celalalt vas amestecand energic sa nu se intareasca zaharul ars.
Lasam vasul pe baie de aburi si amestecam continuu pana cand se va topi tot zaharul. Oricat am amesteca noi de energic, tot se mai intareste putin zahar ars, dar nu-i nicio problema ca se va topi.
Cand ridicam vasul de pe foc, adaugam nuca taiata, omogenizam si umplem imediat foile.
Asezam o greutate peste ele si le lasam asa cateva ore dupa care portionam.
TIPS pentru napolitane cu crema caramel si nuci
Se pot glazura cu ciocolata(eu am glazurat o parte).
Crema de galbenusuri trebuie sa fie fierbinte cand se va adauga zaharul ars peste ea, altfel tot zaharul se va intari.
Pot fi puse ouale intregi, dar se vor mari cantitatile de unt si zahar, eu am preferat sa fac un chec din albusuri.
Dacă va plac foile de napolitane, gasiti pe blog mai multe retete de prajituri cu foi de napolitane.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
9 comentarii
"Fac reteta aceasta de peste 20 de ani si tot nu ma satur de ea. " Asa este! De mult timp n-am mai facut-o. Este una favorita.
Pai si la noi este favorita, dar nu ii vine randul prea des 😀
Fructoza mea nu se caramelizeaza … ce fac in acest caz Merisorule ? 🙁
Diana, in cazul acesta faci o crema simpla, fara caramel 🙂
Imi plac mult napolitanele cu caramel si nuca!
Si noau ne plac mult, dar din pacate nu le fac prea des! 🙂
Asa ceva nu refuz niciodata!
Timi, nici eu! :))
Si mama mea ne faceam cand eram mai mici… Asa de bune sunt napolitanele de casa! :X