Tort Napoleon cu dulceață de coacăze negre

de Maria Udrea
27097 vizualizări
Tort Napoleon cu dulceață de coacăze negre

Foarte mult ne-a plăcut acest tort Napoleon cu dulceață de coacăze negre, pe care l-am repetat foarte des.

Prima dată m-am împrietenit cu gustul tortului Napoleon la una dintre întâlnirile bucătărașilor. Buna mea prietenă Dia(Claudia Baban – Bucate vorbe și arome), a adus o tavă mare cu tort și tare mult mi-a plăcut. Ulterior, am văzut că sunt multe variante de preparare a acestui tort. Este și normal, pentru că la o rețetă, fiecare își pune amprenta, în funcție de gust.

Foile și crema, le-am preparat după rețeta Diei. Am adăugat și puțină dulceață de coacăze negre, așa cum am văzut că a procedat Ela(Gust Divin).

A ieșit tare gustos în această variantă, dar și foarte aspectuos.

Tort Napoleon cu dulceață de coacăze negre Tort Napoleon cu dulceață de coacăze negre porționat pe farfurie și pe platou

O altă rețetă de tort delicios și aspectuos pe care v-o recomand de pe blog, este rețeta de tort cu arome de lămâie și mentă. Blatul pentru acest tort este aromat cu multă lămâie, iar cremele sunt simple creme ganache, dar fiecare cu o aromă deosebită.

Iar dacă doriți o rețetă mai simplă de tort, dar pe cât de simplă pe atât de interesantă și delicioasă, vă recomand rețeta de tort  mușuroi de cârtiță.  Este un tort mult adorat și de copii.

Dar găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete de tort. Sunt și rețete mai simple și mai complexe, vă invit să le descoperiți pentru a vă folosi drept inspirație.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort Napoleon cu dulceață de coacăze negre.

Ingrediente

  • Pentru foi( 24 cm):
  • 400 g unt 82% grăsime
  • 800 g făină + 50 g pentru masa de lucru
  • 2 ouă medii
  •  3 linguri  coniac
  •  1 lingură oţet
  •  150 ml apă rece
  •  1 linguriță sare
  •  Pentru crema:
  •  8 gălbenușuri de ou
  •  1500 ml lapte
  •  200 g zahăr
  •  125 g amidon alimentar
  • 25 g făină(o lingură mai cu vârf)
  •  250 g unt 82 % grasime
  •  2 lingurițe esență de lămâie
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 150 g dulceață de coacăze negre

Mod de preparare pentru tort in straturi stil Napoleon

Începem cu prepararea aluatului pentru foi, pe care îl frământăm rapid și îl lăsăm la rece timp de 30 de minute. Între timp vom prepara și crema, care necesită și un timp de răcire.

Preparăm aluatul pentru foi

Amestecăm ouăle cu sarea până se spumează, adăugăm coniacul, oțetul și apa și amestecăm din nou până se omogenizează compoziția.

Cernem făina într-un vas și adăugăm peste ea untul rece tăiat în cuburi. Amestecăm untul cu făina, cu vârfurile degetelor până obținem niște firimituri, apoi turnăm compoziția de ouă și frământăm rapid, un aluat ușor moale, dar nelipicios. Ne mișcăm rapid să nu se topească untul, pentru a obține niște foi sfărâmicioase.

Modelăm aluatul în formă de rulou, apoi îl împărțim în 12 părți, aproximativ egale, le dăm forma unor sfere, le acoperim cu folie și le dăm la frigider pentru 30 de minute.

Colaj de poze cu pașii de preparare a aluatului

Preparăm crema pentru tort Napoleon cu dulceață de coacăze negre

Punem mai întâi, laptele la fiert.

Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul, până devin spumoase. Albușurile le vom păstra la congelator și vom prepara cu ele o altă prăjitură, cândva. Adăugăm amidonul și făina, dar și puțin lapte rece și omogenizăm amestecul.

Când laptele este fiert, îl adăugăm treptat peste compoziția de ouă, amestecând intens până la omogenizare, apoi punem vasul pe foc și fierbem crema, amestecând în ea continuu, până se îngroașă. Ridicăm vasul de pe foc și adăugăm untul tăiat în cuburi, precum și esența și zeama de lămâie. Amestecăm până se topește tot untul și se încorporează în cremă.

Zeama de lămâie este opțională, eu am vrut să dau cremei un ușor gust acrișor, având în vedere că am folosit dulceață de coacăze și nu am vrut să fie prea dulce și crema.

Acoperim crema cu o folie alimentară, pusă direct pe ea, pentru a nu prinde crustă și o dăm la rece.

Colaj de poze cu pașii de preparare a cremei

Coacem foile pentru tort Napoleon

Scoatem câte o biluță de aluat de la frigider și o întindem într-o foaie subțire, cu ajutorul sucitorului, pe masa presărată cu făină, apoi o transferăm în tava tapetată cu hârtie de copt. Cu ajutorul unei forme de tort, decupăm un cerc din foaia de copt, trasându-l cu un cuțit cu vârful subțire.

Coacem foaia împreună cu marginile rămase, în cuptorul încălzit la 180 de grade, până se rumenește frumos. Marginile ne vor fi de folos la decorarea tortului.

Nu uităm să înțepăm foaia de aluat din loc în loc cu o furculiță, pentru a-și păstra forma în timpul coacerii. Altfel se umflă pe alocuri și nu mai iese dreaptă.

În timp ce prima foaie se coace, o pregătim pe următoarea.

Eu am lucrat cu două tăvi ca să reduc din timp.

Colaj de poze cu pașii de preparare a fouilor pentru tortul Napoleon

Montăm deliciosul tort Napoleon cu dulceață de coacăze negre

Când foile sunt coapte și crema răcită, montăm tortul.

Așezăm prima foaie pe platou și întindem peste ea două linguri mai cu vârf de cremă.

Așezăm a doua foaie, apoi întindem iar două linguri de cremă peste ea. Peste cremă împrăștiem neuniform o lingură din dulceața de coacăze negre.

Repetăm procedeul până când epuizăm foile, dar avem grijă să ne rămână cremă și pentru decorul tortului. Dulceață am pus de trei ori.

Peste ultima foaie, nu punem cremă de la început, ci după ce tortul va sta un timp la rece.

Împrejmuim tortul cu pereții detașabili ai unei forme de tort, cea cu care am decupat foile. Eu am folosit o formă de 24 cm.

Lăsăm tortul la rece cel puțin o jumătate de zi, sau chiar de pe o zi pe cealaltă, apoi îl decorăm cu crema oprită și cu marginile foilor coapte și sfărâmate.

Colaj de poze cu pașii de montare a tortului Napoleon

Pot să vă spun că eu am copt 12 foi, dar am folosit doar 9 la asamblat și restul la decorat. Bine, una s-a mâncat simplă cu cremă, de către pofticioșii mei.

Tort Napoleon cu dulceață de coacăze negre Porție de tort Napoleon cu dulceață de coacăze negre

Îmi place mult acest tort Napoleon cu dulceață de coacăze negre și nu este greu de preparat. Este doar puțin migălos pentru că se coc multe foi. Dar merge destul de rapid, mai ales dacă se lucrează cu două tăvi.

Să vă fie de folos!

Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.