Tort Pancho. Tort cupolă cu ananas și pandișpan

de Maria Udrea
0 comentarii
Tort Pancho secționat pe platou

Pentru trecerea dintre anii 2023-2024, am ales să prepar o rețetă de tort mai simplă, dar interesantă ca aspect. Am preparat rețeta de tort Pancho, inspirată din bucătăria rusească. Este o rețetă de tort cu aspect de cupolă, ușor de preparat și foarte gustos.

Rețeta acestui tort a fost creată în anul 2000 de compania de panificație din Moscova, Fili-Baker, care păstrează secretul rețetei originale. Tortul are la bază o combinație de idei culinare foarte populare, moștenite de la bunicile și mamele din Rusia. Este realizat din bucăți de pandișpan amestecate cu cremă de smântână și intercalate cu fructe. În rețeta originală s-au folosit cireșe sau fructe de pădure. Însă merg de minune și fructele din compot, precum ananasul, caisele și altele.

Îmi place aspectul de cupolă la torturi. Mai găsiți pe blog și o rețetă de tort cupolă din ruladă, cu zmeură și ciocolată. A fost simplu de preparat și a avut un succes neașteptat, a dispărut rapid de pe platou.

Iar din categoria torturilor cu ananas, vă recomand de pe blog rețeta de tort cu pișcoturi și creme de ciocolată și ananas. Este simplu de preparat și delicios și face parte din categoria „Torturi fără coacere”. Are o combinație de trei gusturi: dulce + amărui + acrișor, așa cum îmi plac mie deserturile.

Ce ingrediente conține rețeta de tort Pancho

Despre ingredientele de bază am amintit mai sus: pandișpan, ananas și smântână. Însă eu am adaptat rețeta adăugând și câteva felii de cozonac învechite. Au mers de minune în acest tort, însiropate cu siropul de la compot. În rețeta clasică se adaugă pandișpan tăiat în cuburi, dar neînsiropat. Acesta se hidratează datorită umidității cremei din cele două tipuri de smântână.

Eu am preferat să pun pandișpanul la baza tortului și doar o mică parte din el în interior.

Tort cupolă cu ananas și pandișpan Tort Pancho secționat pe platou Tort Pancho porționat pe farfurie, alături de platoul cu tort

Vedeți aici rețeta clasică a tortului.

Și dacă mai doriți și alte rețete de tortul delicioase, simple sau complexe, cu fructe sau cu creme, găsiți pe blog o întreagă colecție de unde vă puteți inspira.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de tort Pancho.

Tort Pancho secționat pe platou

Tort Pancho. Tort cupolă cu ananas și pandișpan

Printează
Porții: 12 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 15 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru blat de pandișpan în formă de 20/20 cm:
  • 4 ouă
  • 125 gr zahăr
  • 125 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • coaja de la 1/2 lămâie.
  • Pentru cremă:
  • 350 gr smântâna pentru frișcă (cu 36% grăsime)
  • 50 gr zahăr pudră
  • 200 gr smântână acră cu minim 20% grăsime
  • 75 gr zahăr tos
  • 25 gr zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare
  • 750 gr compot de ananas
  • 3 felii mari de cozonac cu nucă și cacao.
  • Pentru glazură:
  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 50 ml smântână pentru frișcă
  • fulgi de ciocolată pentru decor.

MOD DE PREPARARE

Începem cu prepararea blatului de pandișpan pe care îl folosim atât la baza tortului, cât și în interiorul cremei. Iar înainte de a amesteca ingredientele pentru aluat, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi pregătim o tavă de 25/25 cm, în care așezăm hârtie de copt. Puteți folosi o tavă rotundă pentru tort.

Preparăm blatul de pandișpan

Separăm albușurile de gălbenușuri, presărăm sare peste albușuri și le amestecăm cu ajutorul mixerului până când devin spumoase și voluminoase. Adăugăm, treptat, zahărul, în timp ce continuăm să amestecăm energic. Când obținem acea bezea fermă care rămâne fixată pe pereții bolului ne oprim din amestecat.

Gălbenușurile le amestecăm cu coaja de lămâie răzuită fin și le încorporăm ușor în bezeaua de albușuri, folosind o spatulă.

Tot cu ajutorul spatulei încorporăm treptat și făina cernută. Amestecăm delicat ingredientele, folosind mișcări circulare de jos în sus, pentru a se menține compoziția aerată.

Întindem aluatul pentru pandișpan în tava pregătită, și îl coacem pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Îl lăsăm la răcit și îl secționăm cu un inel circular cu diametrul de 22 cm.  Marginile pandișpanului le tăiem în cuburi. Tot în cuburi tăiem și feliile de cozonac și le punem într-un bol.

Scurgem cuburile de ananas din compot. Siropul de la compot îl adăugăm peste cuburile de cozonac și cele de pandișpan.  Când acestea sunt bine înmuiate, le scurgem și le amestecăm cu cuburile de ananas.

Preparăm crema pentru tort Pancho

Scoatem smântâna pentru frișcă de la rece și o adăugăm în bolul mixerului. O amestecăm energic până când începe să devină cremoasă. Adăugăm treptat zahărul și amestecăm până când obținem o cremă de frișcă mai fermă.

Amestecăm smântâna acră cu cele două tipuri de zahăr până când și aceasta devine cremoasă. Adăugăm și un praf de sare, apoi amestecăm cele două compoziții.

Colaj de poze cu ingredientele pentru tort

Pentru a monta tortul, punem folie alimentară într-un bol cu baza rotundă, un bol ce ne va oferi forma de cupolă a tortului. Eu am folosit bolul de la mixer.

Amestecăm foarte ușor crema cu ananasul și cuburile de pandișpan si cozonac însiropate. Adăugăm câte puține cuburi de cozonac și de pandișpan prin cremă, apoi le adăugăm în bolul cu folie. Continuăm cu alte cuburi și cu bucăți de ananas până când terminăm ingredientele. Opțional, siropăm și blatul de pandișpan cu siropul rămas de la compot. Îl așezăm peste ingredientele din bol și îl presăm ușor. Apoi punem bolul la rece pentru cel puțin 8 ore.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai tortului

După acest interval de timp, răsturnăm tortul pe platou și preparăm glazura. Încălzim smântâna și topim ciocolata în ea, pe baie de aburi.

Lăsăm glazura să se tempereze ușor și decorăm tortul cu ea, după propria imaginație. Deasupra presărăm fulgi de ciocolată multicolori sau nucă mărunțită.

Tort PanchoTort Pancho secționat pe platou Tort Pancho secționat pe platou Tort Pancho porționat pe farfurie, alături de platoul cu tort Tort Pancho porționat pe farfurie, alături de platoul cu tort

Lăsăm tortul la loc răcoros până când se întărește glazura, apoi îl putem porționa.

Este absolut delicios, este fresh și chiar merită preparat.

Spor și poftă bună!

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.