530
Prefer acest gen de tort răcoros cu cremă de iaurt și fructe, în locul clasicului tort diplomat.
Este și mai ușor de făcut, dar și mai light, comparativ cu crema aceea cu multe ouă, de la diplomat.
Face parte din categoria „Torturi fără coacere” și este așa de răcoros, merge de minune, mai ales după mesele copioase de sărbători.
Am asamblat tortul in cea mai mare tava de cozonac pe care am avut-o, cu dimensiunile: b: 11,5 cm, B: 15 cm, H: 10 cm, L: 26 cm.
Ingrediente
- Pentru o formă de cozonac cu dimensiunile: 11/15/30 cm
- 600 ml frișcă lichidă
- 400 g iaurt cremos
- 50 g zahăr cu aromă de vanilie
- 36 pișcoturi savoiardi
- 700 g compot de piersici
- 565 g compot de ananas, rondele
- 3 clementine
- 3 kiwi
- 15 g gelatină
Dimensiuni tavă: b: 11,5 cm, B: 15 cm, H: 10 cm, L: 26 cm
Mod de preparare pentru tort răcoros cu cremă de iaurt și fructe
Pregătirea fructelor
Pe cele din compot le scurgem bine și le tăiem în cuburi, iar pe cele proaspete le curățăm de coji și de asemeni le tăiem în cuburi.
Punem gelatina la hidratat în zeamă de compot cât să fie acoperită cu două degete deasupra.
Îmbrăcăm interiorul formei de cozonac în folie alimentară și așezăm felii de fructe la bază, pentru decor, după inspirația fiecăruia.
Pregătirea cremei
Mixăm frișca lichidă, iar când începe să devină ușor fermă, adăugăm zahărul și iaurtul.
Dacă se dorește o cremă mai dulce, se va adăuga mai mult zahăr (chiar 100 g).
Dar se va ține cont și de cât de dulci sunt fructele.
Tortul meu nu a ieșit decât foarte puțin dulce, dar noi așa îl preferăm.
Fructele din compot nu au fost foarte dulci.
Kiwi – acrișor, doar clementinele au dat un plus de dulceață, iar zeama de la compot a fost ușor de tot dulce.
Încălzim gelatina deja hidratată, până se diluează complet, amestecând în ea continuu, apoi o turnăm în fir subțire, peste crema de frișcă și iaurt, mixând energic pentru a se încorpora uniform în cremă.
Adăugăm în cremă și fructele scurse, amestecându-le ușor cu o spatulă.
Asamblare tort răcoros cu cremă de iaurt și fructe
Pe marginile laterale ale formei de cozonac, așezăm pișcoturi, pe care le însiropăm cu zeama de la compot.
Le scufundăm pentru o fracțiune de secundă în zeama de compot, nu mai mult, pentru a nu se însiropa foarte rău.
Apoi, vom întinde un strat din crema de iaurt cu fructe, peste decorul din tavă, cu mare grijă să nu-l stricăm, o nivelăm cu dosul unei linguri, așezăm pișcoturi însiropate peste ea, iar întindem un strat de cremă peste pișcoturi și tot așa, până epuizăm crema.
Dăm deliciosul tort răcoros cu cremă de iaurt și fructe la frigider pentru 4-5 ore, pentru a se întări crema, apoi îl răsturnăm pe un platou și îndepărtăm folia.
Acum, dacă se dorește o cremă mai fermă, recomand să se adauge 20 g gelatină, însă mie nu îmi plac acele creme prea închegate, prefer cremele mai spumoase, mai cremoase, chiar aș mai reduce din gelatină și aș pune 10 g, că pentru mine ar fi suficient.
Sper să vă placă rețeta mea de tort răcoros cu cremă de iaurt și fructe și să vă fie de folos!
La mulți ani!
Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
3 comentarii
Foarte tare reteta! Va felicit
Superbă rețetă, eu nu prefer torturile prea dulci.
Mulțumesc frumos! Nici noi nu le preferăm dulci.