Dacă aș fi făcut acest tort cu arome de lămâie și mentă și fructe de pădure, doar pentru mine, aș fi adăugat fructe atât în blat, cât și în cremă.
Dar pentru că băieții mei nu prea sunt prieteni cu aceste fructe, am ales să le folosesc doar pentru decor.
Blatul pentru acest tort are o puternică aromă de lămâie, iar cremele sunt simple creme ganache, dar fiecare cu o aromă deosebită.
Dacă sunteți în căutarea mai multor rețete de tort, vă invit să descoperiți pe blog o colecție de rețete de unde vă puteți inspira. Le găsiți în secțiunea Dulciuri/Torturi.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de tort cu arome de lămâie și mentă și fructe de pădure.
Ingrediente
- Pentru blat( 24 cm):
- 6 ouă medii
- 10 linguri zahăr
- 3 linguri ulei
- 3 linguri apă
- 10 linguri făină
- zeama și coaja de la o lămâie mare
- un praf sare
- În plus:
- puțin ulei pentru uns pereții formei
- puțin zahăr pudră pentru pudrat pereții formei
- hârtie de copt doar pentru baza formei
- Pentru sirop:
- 400 ml apă
- 2 linguri zahăr
- 2 lingurițe esență de lămâie
- Pentru crema de ciocolată amăruie:
- 200 g ciocolată amăruie
- 250 ml frișcă lichidă
- 2 lingurițe esență de mentă
- Pentru crema de ciocolată albă:
- 200 g ciocolată albă
- 250 ml frișcă lichidă
- 2 lingurițe esență de lămâie
- Pentru decor:
- 100 ml frișcă lichidă
- 150 g fructe de pădure congelate
- frunze de mentă
- ornamente de ciocolată albă
Mod de preparare pentru rețeta de tort cu arome de lămâie și mentă
Preparare blat și sirop
Pentru blatul de tort, am prezentat modul de preparare aici.
Pentru sirop, fierbem apa împreună cu zahărul, doar până se diluează zahărul, apoi o lăsăm să se tempereze ușor și adăugăm esența.
Preparare creme de ciocolată, aromate
Pentru crema de ciocolată amăruie, punem frișca lichidă la încălzit, având grijă să nu atingă punctul de fierbere, apoi stingem focul și adăugăm ciocolata ruptă, amestecând continuu până când aceasta se topește și se omogenizează compoziția.
Adăugăm esența și omogenizăm din nou, apoi lăsăm compoziția să se răcească, după care o dăm la frigider pentru minim 30 de minute.
Procedăm la fel și cu crema de ciocolată albă.
După ce compozițiile sunt bine răcite, introducem, pe rând, mixerul în ele și le mixăm până devin cremoase.
Asamblare Tort cu arome de lămâie și mentă
Secționăm blatul în trei secțiuni aproximativ egale, așezăm baza pe platou și o însiropăm cu 1/3 din siropul răcit.
Fixăm inelul formei de copt, de jur împrejurul bazei blatului și întindem crema de ciocolată amăruie, apoi adăugăm cea de-a doua secțiune de blat și o presăm ușor peste cremă.
Însiropăm cu mare grijă și a doua secțiune de blat, turnând siropul în fir subțire de jur împrejur, așa încât să nu pătrundă siropul și în cremă.
Întindem și cea de-a doua cremă, apoi adăugăm peste ea ultima secțiune de blat pe care de asemeni o însiropăm și dăm tortul la frigider pentru 45-50 de minute, apoi înlăturăm inelul și ornăm tortul cu frișca bătută, fructe de pădure și ornamente de ciocolată.
Este foarte bun, puternic aromat cu gust dulce acrișor, acest Tort cu arome de lămâie și mentă și fructe de pădure, îl recomand, cu drag, tuturor!