Foarte mult mi-a plăcut cum a ieșit acest cozonac cu aluat opărit și umplutură de cacao cu nucă!
Aluatul opărit oferă cozonacului o textură mai aerată, mai pufoasă. Îl folosesc deseori și la pâine și tare mulțumită sunt de el.
Atât am a-mi reproșa de data aceasta, că în criza de timp în care am fost, am făcut aluat cât pentru doi cozonaci, dar l-am împărțit în trei și nu au mai ieșit așa mari, cum ar fi trebuit și nici umplutura nu a mai fost suficientă.
Tăvile fiind late( 14/30 cm), aluatul s-a dovedit a fi puțin pentru ele, iar eu trebuia să fac neapărat 3 cozonaci.
Dar așa este când vrei să faci multe într-o zi și ajungi să nu le cuprinzi pe toate.
Însă gustul și textura au compensat din plin, așa că vă recomand cu toată încrederea să încercați cozonac cu aluat opărit, sigur o să vă încânte!
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 42 g drojdie proaspătă
- 5 gălbenușuri(de la ouă mai mici, de țară)
- 200 g zahăr
- 400 ml lapte
- 200 g unt(82%)
- 50 ml ulei
- 2 sticluțe esență de rom( 2 x 38 ml)
- coaja de la o lămâie, rasă fin
- 1/2 linguriță sare
- 1 gălbenuș + 1/2 linguriță lapte, pentru uns
- puțin mac pentru decor
- Pentru umplutură:
- 6 albușuri
- 100 g zahăr
- 40 g zahăr vanilat
- 30 g cacao
- 200 g nucă măcinată fin
- 50 g nucă ruptă
- 50 g pesmet
- un vârf cuțit sare
Mod de preparare
Preparare aluat pentru cozonac cu aluat opărit și umplutură de cacao cu nucă
Ne ocupăm între timp de umplutură
Asamblare și coacere cozonac cu aluat opărit și umplutură de cacao cu nucă